Svatko tko je ikada u ruci imao bocu vina sigurno je primijetio jednu od njezinih najizrazitijih značajki: veliko udubljenje na dnu. Tehnički izraz za udubinu je punt, i sigurno je tu stoljećima da bi služilo vrlo specifičnoj i znanstvenoj svrsi. Ili ipak ne? Ne postoji pravi konsenzus o tome zašto je udubljenje tu, ali pokazalo se da ima mnogo praktičnih upotreba, piše HowStuffWorks.
Dakle, bez obzira na to zašto su puhači stakla počeli stavljati udubine na boce, one su ostale prisutne. Prvi i možda najvjerojatniji razlog za udubljenje na dnu boce vina je taj što čini bocu manje nagnutom. Vinske boce često su visoke i uske, a kada su izvorno ručno puhane, tada je proces puhanja stakla stvorio šav na dnu. Dodavanje punta gurnulo je šav u bocu, a dodatna težina pomogla je da se dno zadrži tamo gdje mu je mjesto na stolu.
Mogli biste pretpostaviti da je punt tu da uhvati talog vina na dnu boce, što na neki način i jest. Ali kada točite vino, talog se zapravo uhvati za rubove boce, gdje se zakrivi prije grla. Mnoge boce vina ionako su pohranjene bočno, tako da punt nije bitan., a tu je i činjenica da vina, poput bijelih ili ružičastih sorti, zapravo nemaju taloga, ali njihove boce još uvijek imaju udubljenje.
Dugo su vremena najbolja vina imala punte, a jeftinija ne. Zatim su proizvođači jeftinijih vina shvatili da će ljudi platiti više za vino u bocama s puntima jer su mislili da to znači da je vino bolje kvalitete. Dakle, danas punt ne označava nužno kvalitetno vino. Tu je i činjenica da boca izgleda kao da ima puno vina unutra, ali dio tog prostora zauzima punt. Možete napraviti udubinu i bocu koliko god želite, ali većina boca i dalje drži istih standardnih 750 ml vina.
Bez obzira zašto je punt tamo stavljen, ispada da je prilično koristan. Možete staviti palac u punt dok držite dno boce vino točite u čašu. To pomaže u izbjegavanju prijenosa topline s vaše ruke na vino. Govoreći o temperaturi, punt daje veću površinu, što pomaže nekim sortama da se brže ohlade. Za kraj, možete gurnuti čep jedne boce u udubljenje druge da biste pohranili više boca sa strane.