Zračenje mobitela pomaže oboljelima od Alzheimerove bolesti

Foto: AFP
Zračenje mobitela pomaže oboljelima od Alzheimerove bolesti
07.01.2010.
u 13:18
Testiranja su pokazala da se oboljelima od Alzheimerove bolesti može spriječiti, odnosno zaustaviti razvoj demencije.
Pogledaj originalni članak

Mobiteli su štetni zbog svojeg zračenja. To su nam barem dosad tvrdili, no čini se da za neke zračenje nije opasno, te čak može biti i korisno. Naime, zračenje mobilnih telefona moglo bi imati pozitivan učinak na oboljele od Alzheimerove bolesti, odnosno moglo bi štititi njihovo pamćenje koje je zbog ove bolesti oslabljeno.

Nakon provedene studije u Centru za istraživanje Alzheimerove bolesti na Floridi počela su nova testiranja koja bi trebala ustanoviti mogu li se još višim frekvencijama postići možda i bolji rezultati.

Istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da su kognitivne sposobnosti miševa oboljelih od Alzheimerove bolesti, koji su svakodnevno bili sat do dva izloženi zračenju mobitela, ostale nepromijenjene. Štoviše, oni su na testovima imali jednake rezultate kao i zdravi miševi.

Stariji miševi pak, koji su već pokazivali znakove gubitka pamćenja, pokazali su bitan napredak nakon izlaganja elektromagnetskim valovima. No, sad se znanstvenici moraju usredotočiti na način na koji zračenje pomaže ovakvim bolesnicima.

U svakom slučaju činjenica da je kod miševa "liječenje" trajalo mjesecima, kod ljudi bi trebale proći godine. No, jedno je sigurno - dugotrajno izlaganje elektromagnetskim valovima pozitivno utječe na kognitivne sposobnosti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

KE
kendikein
14:14 07.01.2010.

miševi su telefonirali svakodnevno sat do dva dnevno... da mi je znat o cemu su pricali...

KE
kendikein
15:40 07.01.2010.

pa niste morali mijenjat tekst radi mog komentara.. bar se covjek nasmije

OB
-obrisani-
18:40 07.01.2010.

Ispadi i afere Jedna od prvih žrtava Bandićeva bijesa bio je Krešimir Mašić, prometni policajac koji ga je u siječnju 2002. zaustavio pijanoga za upravljačem automobila. Bandić ga je tada pokušao podmititi uslugama, no kad nije uspio, prijetio je vezama s ministrom. Policajac ga je ipak prijavio i kad su mediji otkrili skandal, ostao bez posla. Pod pritiskom, Bandić je podnio ostavku i formalnu vlast u Zagrebu prepustio Vlasti Pavić. Ona je također osjetila njegov bijes u Gradskoj skupštini 2004. Tada se gradonačelnica ogradila od kupnje zemljišta Zagrepčanke, a Bandić joj je opsovao majku. Proglasili su me tužibabom jer sam rekla što je učinio kaže Vlasta Pavić. I ostali Bandićevi suradnici navikli su na njegove prijetnje. U studenome prošle godine na ulici je urlao na svoje suradnike Davora Jelavića i Davora Krsnika jer nisu brzinom koju je on zamislio uklonili plakate s ulica. Novinaru Novog lista Hrvoju Krešiću prijetio je tužbom jer se usudio prenijeti njegovu izjavu \"rad oslobađa, nacisti nisu bili blesavi\". Večernji list Nakon što je 2000. godine prvi put izabran za gradonačenika, zaposlio je 14 savjetnika što je grad Zagreb dodatno stajalo nekih 150 tisuća kuna mjesečno. Bandić je uspio u svega petnaest dana za svoju vikendicu ishoditi sve potrebne dozvole, kako bi izbjegao rušenje od strane Ministarstva zaštite okoliša. Sa početka njegove karijere tu je i priča kako je iz gradskog proračuna s pola milijuna kuna financirao obnovu kuća u bosanskohercegovačkom gradu Derventi. Također, \'mladi\' Bandić omogućavao je članovima SDP-a ukoliko nazovu jedan telefonski broj rješavanje raznih problema. I to od zapošljavanja preko rješavanja stambenog pitanja, pa sve do upisa djece na fakultet. Javno