cjenometar

Zubatac u ribarnici u Rijeci 220 kuna, a u Splitu samo 120

Foto: Večernji list
Zubatac u ribarnici u Rijeci 220 kuna, a u Splitu samo 120
Autori , mpk, (tok, gš)
18.06.2010.
u 15:22
Razlike u cijenama ribe gotovo su nevjerojatne, a među najskupljima su riječke ribarnice.
Pogledaj originalni članak

– Pošto lignje?

– Evo, za vas 80 – rekao je prodavač na zadarskoj ribarnici.

– Puno je – odgovorio je kupac, pa za kilogram liganja nakon cjenkanja platio 70 kuna.

S većim komadima cjenkanja ipak nema. Naime, ako ih ne kupe obični kupci, kupit će ih vlasnici restorana. Uz malo dobre volje i kulinarskog umijeća, i te kako se isplati otići u ribarnicu i sam kod kuće pripremiti ribu. Komfor, priprema i kvalitetna riba u restoranima skupo se naplaćuju pa tako riba s ribarnice postane i dvostruko skuplja. Za svježe škampe, orade, kovače, škarpinu i drugo u Zadru se mora izdvojiti i visokih 150, možda i 200 kuna, a u restoranu će ih ugostitelji prodati za 300, najviše 400 kuna po kilogramu. Posjet ribarnici u Šibeniku odvratit će neke moguće kupce najskuplje ribe (zubataca, škarpina...) koja i na štandovima doseže cijenu od 150 i više kuna. Cijena hobotnice u Šibeniku ne spušta se ispod 50 ili 60 kuna po kilogramu, a sipe se plaćaju i po 90 ili stotinu kuna, kao i veći primjerci ribe.

Razlike u cijenama ribe gotovo su nevjerojatne, a među najskupljima su riječke ribarnice. Cijena bijele ribe – orade, brancina, zubaca, kovača, škarpine – ondje ovisi o ponudi i potražnji, ali i o danu u tjednu jer cijene rastu što je bliže vikend. I dok se brancini i orade iz uzgajališta prodaju po 60 i 70 kuna za kilogram, “divlji” primjerci stoje od 160 do 220 kuna, dok zubaci, škarpina i kovač drže cijenu od najmanje 200 kuna, a znaju se “popeti” i na 220 kuna.

Lignje su od 100 do 120 kuna, a škampi srednje veličine po 160, dok su mali po 50 kuna. Prije nekoliko dana na riječkoj ribarnici bio je ponuđen zubatac od sedam kilograma, našao je kupca, jedan ga je ugostitelj platio 140 kuna po kilogramu. U splitskim ribarnicama za kilogram zubaca mora se izdvojiti oko 120, za hobotnicu 60 kuna, a najjeftiniji su lignjuni i muzgavci po 20 kuna.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

OB
-obrisani-
18:53 18.06.2010.

Hm malo poskupo, ali gospodo moja draga , ali koliko kosta riba u EU i to PRIRODNA. Sto mislite? Turizam je Hrvatski izvoz i Hrvatska zivi od turizma. Bog i Pravi Hrvati

SP
spancro
19:38 20.06.2010.

niko vas ne tera da kupite .uvjek se gleda potraznja i prodaja to je demokracija ako vam je skupo kazete ne hvala skupo mi je

VO
Vorosmart
16:05 18.06.2010.

Cijene riječne ribe u Slavoniji:deverika,srebrni karas,tolstolobik 10kn/kg;amur 15 kn/kg,šaran 25kn,štuka 30kn,som 40-45kn,smuđ oko 50kn. Sitna bijela riba (deverika,babuška i ostala) dobra za prženje.Velika deverika dobra za pećnicu (sa rižom) i za fiš-paprikaš. Šaran,osnovna namirnica fiša,dobar u pećnici,odličan u rašljama. Štuka,odlična pržena,obogaćuje fiš,izmišljena za perkelt. Som,slično kao štuka,ali je kvalitetniji.Štuka je zbog kostiju više za šmekere. Smuđ,pečenje na sve moguće načine.