Batat, kao i krumpir s kojim ga bezrazložno mnogi povezuju. uvelike se
primjenjuje u kulinarstvu. Može se kuhati, peći, pirjati, pohati,
pržiti i pripremati na žaru. Poznate su krem juhe od te vrste povrća,
potom gotova jela te prilozi, salate, slastice, kolači i pekarski
proizvodi.
Uporaba batata u pripremi jela, tvrde u hotelu koji djeluje u sklopu
ergele Višnjica, nema granice, a da je to tako dokazuju i
brojnim vlastitim specijalitetima kojima se gotovo svakotjedno
pridodaju novi.
S njihova je jelovnika, kažu, najtraženiji meni u kojem su krem juha,
jelenji odresci na žaru s bukovačama i prilogom od batata,
miješanom salatom od rikole, ribanog svježeg i ukiseljenog
batata i naranče te kukuruzna zljevanka umiješena s
brašnom batata.
KREM JUHA
(4-6 osoba) 700 g batata narančastog mesa, 1 žlica maslaca, 2
češnja usitnjenog češnjaka, 1 l vode, prema želji
kokošjeg ili goveđeg temeljca, 3 žlice vrhnja, 1 žlica
vegete, 1 žlica usitnjenog peršinova lista, sol,
papar i kopar
Batat ogulite, usitnte i kuhajte do 20 min, zatim
ga procijedite te propasirajte. Na
rastopljenu maslacu propržite češnjak. U kipuću vodu ili
temeljac dodajte pire batata, sol i kopar te sve kuhajte do 5 min.
Dodajte vrhnje, vegetu i papar te kuhajte još koju minutu.
Prije posluživanja juhi dodajte sjeckani peršinov list.
PEČENJE SA ŽARA
(4 osobe) 8 odrezaka divljači, 400 g batata, bukovače, integralno
brašno za valjuške, brašno od batata,
jaja, vegeta, sol, papar, ulje i drugi začini
Prije pečenja na žaru ostavite meso da odstoji u ulju sa začinima.
Kad je meso pri kraju pečenja, na žar stavite bukovače i
ploške oguljena batata. Od integralnog
brašna (70 posto) i brašna batata (30 posto) s
jajetom umijesite valjuške koje prokuhajte u kipućoj vodi te
poslužite uz bukovače i batat sa žara kao prilog pečenju.
SLATKA SAVIJAČA
500 g svježega kravljeg sira, naribana limunova kora, nariban đumbir,
rum, 4 žlice šećera, 2 jajeta, 100 g grožđica, 1000 g batata
narančastoga mesa, kora za savijaču
Siru dodajte limunovu koricu, đumbir, rum, šećer, jaja i
grožđice te sve dobro promiješajte. Zatim dodajte batat i
još jednom promiješajte. U nauljenu posudu za
pečenje stavite tri kore, dodajte pola nadjeva i prekrijte trima
korama, dodaje preostali nadjev i ponovno prekrijte još
trima korama.
Na kraju sve premažite uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200
°C do 30 min.Ergela u Đakovu najstarija u Europi Kao matična
ergela lipicanske pasmine centar je uzgoja lipicanaca u Hrvatskoj
i neprestano
VRTOVA KUHINJA Kušajte nešto novo
Meni s batatom
Infrastrukturno povezivanje
BiH tvrtka gradi brzu cestu kroz Hrvatsku, ovo je strateška dionica, evo kad će biti završetak radova
Završetak cjelokupne prometnice s hrvatske strane značit će i da će novi most Gradiška u svojem punom kapacitetu moći doprinositi podizanju razine prometne povezanosti Bosne i Hercegovine i Hrvatske
ATMOSFERA NA TRIBINAMA
Više od 11 tisuća ljudi na Opus Areni. Kohorta i Torcida odali počast Vukovaru, Splićani ne mogu bez divljačkih ispada
Više od 11 tisuća gledatelja nazočilo je žestokom dvoboju Osijeka i Hajduka
PUTOVANJE KOJE ME PROMIJENILO
Ana Brdarić Boljat: Bili smo uvjereni da ćemo jesti za relativno male novce. No prevarili smo se
Novarka i voditeljica informativne emisije RTL Danas podijelila je s nama dojmove s putovanja u Makedoniju, otkrila nam je što ju je sve ugodno iznenadilo i što nije očekivala
Vikendima čak 62,3% 13-godišnjaka više od tri sata dnevno radi aktivnosti koja može uzrokovati niz problema
S ovim neugodnim problemom susrela se trećina muškaraca u svijetu, a ignoriranje dovodi do ozbiljnih problema