VRTOVA KUHINJA Kušajte nešto novo

Meni s batatom

Foto: import
Meni s batatom
07.03.2007.
u 15:05
Pogledaj originalni članak

Batat, kao i krumpir s kojim ga bezrazložno mnogi povezuju. uvelike se primjenjuje u kulinarstvu. Može se kuhati, peći, pirjati, pohati, pržiti i pripremati na žaru. Poznate su krem juhe od te vrste povrća, potom gotova jela te prilozi, salate, slastice, kolači i pekarski proizvodi.

Uporaba batata u pripremi jela, tvrde u hotelu koji djeluje u sklopu ergele Višnjica, nema granice, a da je to tako dokazuju i brojnim vlastitim specijalitetima kojima se gotovo svakotjedno pridodaju novi. 

S njihova je jelovnika, kažu, najtraženiji meni u kojem su krem juha, jelenji odresci na žaru s bukovačama i prilogom od batata, miješanom salatom od rikole, ribanog svježeg i ukiseljenog batata i naranče te kukuruzna zljevanka umiješena s brašnom batata.
 
KREM JUHA (4-6 osoba) 700 g batata narančastog  mesa, 1 žlica maslaca, 2 češnja usitnjenog češnjaka, 1 l vode, prema želji kokošjeg ili goveđeg temeljca, 3 žlice vrhnja, 1 žlica vegete, 1 žlica usitnjenog  peršinova lista, sol, papar i kopar

Batat ogulite, usitnte i kuhajte do 20 min, zatim ga    procijedite te propasirajte. Na rastopljenu maslacu propržite češnjak. U kipuću vodu ili temeljac dodajte pire batata, sol i kopar te sve kuhajte do 5 min. Dodajte vrhnje, vegetu i papar te kuhajte još koju minutu.
Prije posluživanja juhi dodajte sjeckani peršinov list.
 
PEČENJE SA ŽARA (4 osobe) 8 odrezaka divljači, 400 g batata, bukovače, integralno brašno za valjuške, brašno od batata, jaja, vegeta, sol, papar, ulje i drugi začini
Prije pečenja na žaru ostavite meso da odstoji u ulju sa začinima.

Kad je meso pri kraju pečenja, na žar stavite bukovače i ploške oguljena batata. Od  integralnog brašna (70 posto) i brašna batata (30 posto) s jajetom umijesite valjuške koje prokuhajte u kipućoj vodi te poslužite uz bukovače i batat sa žara kao prilog pečenju.
 
SLATKA SAVIJAČA 500 g svježega kravljeg sira, naribana limunova kora, nariban đumbir, rum, 4 žlice šećera, 2 jajeta, 100 g grožđica, 1000 g batata narančastoga mesa, kora za savijaču

Siru dodajte limunovu koricu, đumbir, rum, šećer, jaja i grožđice te sve dobro promiješajte. Zatim dodajte batat i još jednom promiješajte. U nauljenu posudu za pečenje stavite tri kore, dodajte pola nadjeva i prekrijte trima korama, dodaje preostali nadjev i ponovno prekrijte još trima korama.

Na kraju sve premažite uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C do 30 min.Ergela u Đakovu najstarija u Europi Kao matična ergela lipicanske pasmine centar je uzgoja lipicanaca u Hrvatskoj i  neprestano

Pogledajte na vecernji.hr