PUCCINIJEVA 'LASTAVICA' PRVA NA RASPOREDU

Metropolitanove opere od siječnja u Lisinskom

30.12.2008.
u 12:06
Pogledaj originalni članak

Ljubitelji opere od iduće će godine svoje glazbene apetite moći zadovoljiti kupnjom ulaznica za izravne prijenose Metropolitanovih opera koje će se od početka siječnja uživo emitirati u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Kako doznajemo, još prije dvije godine tadašnji novi ravnatelj Metropolitan opere, Peter Gelb najavio je revolucionarni prijenos Meteovih opera u HD tehnici i to u mnogim svjetskim kino dvoranama. Gelb je ljubitelje opere jednom prilikom usporedio s fanatičnim obožavateljima najpopularnijeg sporta u Americi, baseballa, te je kazao kako i Metovi sljedbenici zaslužuju elektroničku dostupnost, baš kao što su i Yankeesi to omogućili svojim obožavateljima.

Svoju pompoznu najavu Gelb je proveo u djelo što pokazuje činjenica da je prijenos uživo, krajem 2006. godine, pratila nekolicina ljubitelja opere u šest kino dvorana, da bi godinu dana kasnije u taj projekt bilo uključeno još 600 dvorana diljem svijeta. Zanimljiva je i informacija da ovakvi prijenosi nisu ostali u okvirima kino dvorana jer ih je odnedavno počela organizirati i poznata milanska Skala.

Još jedna dobra vijest je i ta da gledatelji izravnog prijenosa tijekom koncerta neće samo gledadati i slušati što se događa na pozornici, već će imati prilike, tijekom pauza, vidjeti i razgovore s izvođačima i autorskim timovima. Iz Lisinskog također najavljuju da će se projekcije odvijati na najvećem kino platnu u regiji, a započinjat će u 19 sati.

U Hrvatskoj će se prvi takav prijenos održati 10. siječnja gdje će publika moći pratiti Puccinijevu operu La rondine (Lastavica) u kojoj glavne uloge imaju Angela Gheorghiu i Roberto Alagna.

(P.S.)

Pogledajte na vecernji.hr