Kolumna

Minus ne smije biti trostruki, ali može biti deseterostruki

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Minus ne smije biti trostruki, ali može biti deseterostruki
03.04.2013.
u 12:00
Katarina Ott, ravnateljica zagrebačkog Instituta za javne financije, izračunala je da je Linić tako svakog stanovnika – muškarca, ženu i tek rođeno dijete – dodatno zadužio za još otprilike 2100 kuna na postojećih 54.000
Pogledaj originalni članak

Slavko Linić, ministar financija, građane je neumorno špotao što odlaze u trostruki minus, a realno je riječ najčešće o zaduženjima manjim od 15.000 kuna. S druge strane, Linić je Hrvatsku izdavanjem obveznica na američkom tržištu zadužio za novih 1,5 milijardi dolara. Katarina Ott, ravnateljica zagrebačkog Instituta za javne financije, izračunala je da je Linić tako svakog stanovnika – muškarca, ženu i tek rođeno dijete – dodatno zadužio za još otprilike 2100 kuna na postojećih 54.000. Sada smo svi prosječno dužni 56.100 kuna, što znači da smo u deseterostrukom minusu prema prosječnoj plaći.

HŽ će putnicima u EU plaćati penale za kašnjenje

Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, sigurno se raduje što ćemo 1. srpnja postati članica EU, ali kao osoba zadužena za Hrvatske željeznice zbog toga može imati samo glavobolju. Novi list piše da nova preporuka suda EU propisuje da ubuduće putnici željeznicom imaju pravo na djelomični povrat novca za kartu čak i ako vlak znatno kasni zbog više sile, primjerice snijega. Primijeni li se ta odredba na HŽ, a morat će, to će samo produbiti gubitke hrvatskog državnog prijevoznika čiji vlakovi često kasne kada padne snijeg, a često i po lijepom vremenu. Doduše, HŽ ionako ne živi od prodanih karata pa im je svejedno vraćaju li putnicima novac ili ne.

Stierove priče o papinom vrtiću za malu djecu

Davor Ivo Stier, kandidat HDZ-a za Europarlament, pohvalio se u Slobodnoj vezama s papom Franjom. Išao je, kaže, “u isti vrtić u koji je puno godina prije išao papa”. To se zove politička priča za malu djecu.

Izmuzao državni proračun da ne mora musti krave

Lovre Kolimbatović, magistar matematike i fizike, dobro je izračunao da će više zaraditi kao poljoprivrednik nego kao učitelj. Kolimbatović je javnosti postao poznat kao vlasnik farme u Jošanima gdje su krave masovno pomrle od gladi jer ih nije hranio. Jutarnji list piše da je vrsni matematičar samo zbrajao milijunske državne potpore za uzgoj krava i ovaca po raznim osnovama dok su životinje bile u drugom planu. Lakše je izmusti državni proračun nego stado krava.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.