Legendarni pjevač govori o tome zašto je podržao Sanadera, tragediji koja ga je pogodila tijekom devedesetih te zašto je osam puta odbio pjevati Titu

Mišo Kovač: Milanović je girica, a Sanader – kit!

Foto: import
Mišo Kovač: Milanović je girica, a Sanader – kit!
14.07.2007.
u 16:04
Pogledaj originalni članak

Mate Mišo Kovač stigao je u lokalni kafić u rubnom zagrebačkom naselju Malešnica nešto prije dogovorena termina za razgovor. Imao je crne hlače i crnu košulju poznatog svjetskog proizvođača te neizostavni zlatni lanac (ne lančić) oko vrata.

Legenda hrvatske estrade još ima karizmu, svaku riječ izgovara kao da otkriva konačnu istinu, ali se na njegovu licu vide i znakovi vremena i ožiljci velike drame iz devedesetih. U javnim nastupima uglavnom govori o politici, nekadašnjoj slavi te velikoj osobnoj tragediji, smrti sina Edija.

Mišo Kovač pobudio je opet zanimanje medija nakon nedavna gostovanja na konvenciji HDZ-a kada je, tvrde očevici, dobio frenetičan pljesak, gotovo kao i predsjednik stranke Ivo Sanader. Vjerojatno je pod utjecajem dobrog prijama izjavio da će SDP morati pobijediti i njega ako želi biti najbolji.

– Sanader će pobijediti jer je to zapisano u zvijezdama – ponovio je u nekoliko navrata Mišo, koji se doimao iskreno impresioniranim sadašnjim vođom HDZ-a. No, ipak nam je ostala dvojba koliko je preobraćenje iskreno, jer je u posljednjih nekoliko godina često mijenjao stranačke preferencije.

Tako je, primjerice, još početkom devedesetih tvrdio da će emigrirati iz Hrvatske pobijedi li Tuđmanov HDZ. Zatim se pojavljivao na masovkama Hrvatske stranke prava Dobroslava Parage, mirio se s Tuđmanom, a onda je nakon 2000. godine otkrio sadašnjeg predsjednika Stipu Mesića.

Sada, u osvit novih izbora, vraća se HDZ-u i Ivi Sanaderu. Je li, osim ideologije, možda riječ o lokalpatriotizmu? Kada smo upitali Mišu tko je od njih veći Dalmatinac, malo se nasmiješio (to je učinio tek možda jednom ili dvaput tijekom našeg gotovo dvosatna razgovora) te odlučno odbio svaku usporedbu.

– Ne mogu o tome govoriti. On je predsjednik Vlade i za Dalmaciju je napravio jako puno – kaže Mišo, odajući Ivi Sanaderu priznanje da je pravi Dalmatinac.
– U Hrvatskoj je problem to što mali napadaju velike. Gotovo sve novine i sve televizije napadaju Sanadera. Meni Sanader nije dao ništa. Meni Hrvatska nije dala ništa. Ne govorim kao član HDZ-a koji je pod stranačkom stegom – objašnjava Mišo Kovač svoju poziciju. Izjavom da nije član nijedne stranke očito je želio naglasiti da je objektivan, da nema osobnog interesa te da mu nitko nije rekao što treba reći.

Čini se da je HDZ preko svojih popularnih simpatizera u žestokoj medijskoj ofenzivi. Koliko god Ćiro Blažević i Mišo Kovač bili osebujni, njihovi politički istupi su identični, kao da su smišljeni u nekoj irskoj marketinškoj agenciji. Na jednoj strani opravdavaju Sanaderove poteze koji bi mu mogli štetiti kod desnice, a istodobno napadaju lidera SDP-a Zorana Milanovića, pa ga proglašavaju nesposobnim i nekompetentnim, čovjekom koji spomena nije vrijedan. Zašto je ambicioznog predsjednika SDP-a, koji uostalom vodi po svim relevantnim anketama, nazvao giricom?

– Zato što je girica. On je politički anonimac. Njega su izabrali jer su znali da samo mlad i ambiciozan momak može direktno napasti Sanadera. Samo mali napadaju velike – rezolutan je Mišo kada govori o sposobnostima predsjednika naših najvećih stranaka. Stoga smo inzistirali da nam odgovori na pitanje: Ako je Milanović girica, što je Sanader? Morski pas? Kit?
– Sanader je kit za Milanovića! – odgovorio je Mišo.

Kovač ima zanimljivu teoriju i o tome zašto Milanović pozdravlja stranačke kolege s “drugovi” i “drugarice”.
– On ih pozdravlja bez kompleksa jer u Hrvatskoj ima 350.000 komunista koji će glasovati za SDP. Ako je SDP velika stranka, neka ide bez koalicije protiv HDZ-a. Pa vladaj ako si bolji – kaže legenda. Ovo pitanje ga je zapalilo, postao je energičniji i nekako zainteresiraniji za temu. Ne može prihvatiti da netko pozdravlja s “drugovi” i “drugarice” jer to danas postoji samo na Kubi i u Sjevernoj Koreji.

Odmah se požalio kako Hrvatska nema prijatelja u svijetu, a tek Sanader uspio je probiti europsku blokadu i izolaciju.
– Sanadera je Europa prisilila da izruči Gotovinu – rekao je Mišo i dodao da su strane banke opljačkale Hrvatsku. Ponovio je gotovo isto što je prije nekoliko dana rekao i predsjednik Stipe Mesić.

– Da. Dosta je banaka opljačkalo Hrvatsku. Zašto Europa ne razminira Hrvatsku ako nam želi pomoći – pita se karizmatični pjevač.

Nema dobro mišljenje ni o SDP-ovu kandidatu za premijera Ljubi Jurčiću.
– Ništa. Girica – kaže Mišo i predviđa da će Jurčić i nakon izbora ostati samo profesor. A Čačić? Je li on opasan?
– Čačić je milijarder. Nije girica, ali nije opasan. On je zvrcnija lovu, ima firme. Kada je u pitanju lova, Sanader je prema njemu mala beba – objašnjava Mišo i zaključuje bez imalo oklijevanja kako je sadašnji premijer daleko najpošteniji političar u Hrvatskoj.


(Samo)ubojstvo, droga i rastava

Legenda hrvatske estrade preživio je veliku osobnu tragediju, a kobne su bile ratne devedesete. Do tada je živio u uzornom braku s Anitom, s kojom je imao sina Edija i kćer Ivanu. U još nerazjašnjenim okolnostima 1991. godini izgubio je sina Edija. Mišo Kovač nije se mogao pomiriti sa strašnim gubitkom pa je na dan pio i 50 tableta za smirenje. Zatim je propao brak s Anitom, a kći Ivana počela se drogirati... Stoga i ne čudi što se Mišo još 1999. godine pokušao ubiti. Liječnici ga brzom intervencijom spašavaju. Uz pomoć treće supruge, Lidije (koja, inače, obožava Mesića!), Mišo se konačno preporodio, a i kći Ivana se u komuni izliječila od teške heroinske ovisnosti i uspješno počela svoju estradnu karijeru s Magazinom.


Za razliku od Tereze, Tita sam odbio osam puta

Popularnost Miše Kovača u bivšoj Jugoslaviji bila je nevjerojatna. Bio je nedodirljiva zvijezda, a tako se i ponašao. Samo je povremeno dopuštao probranim novinama da naprave lifestyle priču o njegovoj obitelji, koja je tada živjela u prostranom stanu u Radićevoj ulici, u srcu Zagreba. On, njegova prva supruga Anita, sin Edi i kći Ivana.
Je li nostalgičan za Jugoslavijom, jer je u toj zemlji bio na vrhuncu popularnosti?
– Ne, nisam nostalgičan – kaže Mišo i odmah dodaje da njegova popularnost nije nestala.
– Punim dvorane gdje god dođem. U neovisnoj Hrvatskoj 25 puta sam napunio Gripe, a 1993. godine Poljud.
Tito ga je zvao čak osam puta da mu pjeva, a on je uvijek, tvrdi, to odbio. I nikada nije popustio?
– Nikada.
A Tereza Kesovija?
– Ona je pjevala svaki put.
Znači, nikada ga nije odbila?
– Nikada.
Mišo je ponosan na košaricu koju je dao Titu jer se i po tome razlikuje od onih koji su mu stalno pjevali, a devedesetih se busali u prsa da su veliki Hrvati. O hrvatskoj estradi nema nikakvo mišljenje jer ona za njega – ne postoji.
– Nema estrade. Postoje imena koja nešto znače. Dvorane puni Dragojević, Thompson – kaže Mišo i ne želi reći kojeg našeg pjevača cijeni. Nije to rekao, ali smo shvatili da misli kako je upravo on najbolji.
Kaže da mu ne smeta to što sada živi u malome stanu u rubnom zagrebačkom kvartu Malešnici te da mu novac nikad nije bio presudan. Uživa u šetnji sa sadašnjom (trećom) suprugom Lidijom i psom Solom.

Pogledajte na vecernji.hr