Kolumna

Na redu je referendum protiv rastave braka?

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Na redu je referendum protiv rastave braka?
24.11.2013.
u 12:00
Prema tumačenjima crkvenjaka homoseksualnost nije prirodna. U tome su slični komunistima. U komunističkoj je Jugoslaviji članak 186. KZ-a predviđao je za “protuprirodni blud između osoba muškog spola kaznu zatvora do dvije godine”.
Pogledaj originalni članak

Nakon što će na referendumu proći definicija o braku i njezinu uvrštavanju u Ustav, sljedeći korak onih koji žele u temeljnom zakonu vidjeti kako samo žena i muškarac čine brak, mogao bi biti sazivanje referenduma za ukidanje zakona o rastavi braka. Jer, brak između žene i muškarca je i sakrament, pa ni državni zakon ne smije razdvojiti ono što je Bog spojio.

Prema tumačenjima crkvenjaka homoseksualnost nije prirodna. U tome su slični komunistima. U komunističkoj je Jugoslaviji članak 186. KZ-a predviđao je za “protuprirodni blud između osoba muškog spola kaznu zatvora do dvije godine”.

U Italiji je prvi referendum održan 1946. godine kada se odlučivalo između republike i monarhije. Zakonske norme predviđaju kako referendumi mogu biti samo abrogativni, za ukidanje nekog zakona ili članka zakona, pa do 1974. nije održana nijedna konzultacija. Ukupno je do sada održano 16 referenduma s time što je na nekima bilo više pitanja za ili protiv ukidanja nekih zakona ili članaka, odnosno ukupno 66, te još tri, uz prvi na kojem je s malom većinom izabrana republika, koji nisu bili abrogativni.

Najznačajniji je onaj o rastavi braka 1974. Parlament je 1970. glasovima socijalista i komunista, a protiv glasova demokršćana, donio zakon o rastavi braka. Bilo je i filmova o “rastavi na talijanski način” kako se jedino ubojstvom moglo “rastaviti” od bračnog partnera. Demokršćani, uz veliku potporu Crkve i talijanskih biskupa, organizirali su 1974. referendum o ukidanju zakona o rastavi braka. Premda je Italija, tada više nego sada, bila katolička zemlja, Talijani su bili protiv ukidanja zakona o rastavi. Bio je to veliki poraz demokršćana, uvijek većinske stranke, i prije svega Crkve. Referendum je izravno sudjelovanje naroda u demokraciji, ali i on mora biti samo za određena pitanja. U Njemačkoj ne postoji referendum na nacionalnoj razini zbog opasnosti da se njime, kao što se zbilo u vrijeme nacizma, ne izmanipulira javnost.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

VE
verica2
16:18 24.11.2013.

Vi imate prilično godina, a i spomenuta zakonska odredba nije od jučer. Zašto, ako smatrate da je diskriminatorska, nikad niste zatražili od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti? Inicijativa „U ime obitelji“ samo traži da se definicija unese u Ustav jer inače Sabor može, uz ovaj odnos snaga, bez problema izglasati „izmjena i dopune“ Obiteljskog zakona. Obiteljski zakon, niti koji drugi, ne priječi rastavu braka. Dapače, kod nas je od Drugog svjetskog rata, dopuštena rastava braka i nisam čula da bi je netko dovodio u pitanje. Ne mogu dokučiti kako ste došli na ideju da bi sutra zabrana rastave mogla biti referendumsko pitanje. Čak kad bi to i bila realna opasnost, za referendum je potrebno nekoliko stotina tisuća potpisa, a za izmjenu zakona saborska većina. Što je demokratičnije? Nekako mi se čini da ni Vi ne vjerujete u mogućnost takvog referenduma, ali pisati se mora.

ĆU
ćuk
13:18 24.11.2013.

"Prema tumačenjima crkvenjaka homoseksualnost nije prirodna. U tome su slični komunistima. U komunističkoj je Jugoslaviji članak 186. KZ-a predviđao je za “protuprirodni blud između osoba muškog spola kaznu zatvora do dvije godine”." -- ma bravo za ovu nategnutu usporedbu.. homoseksualnost je stoljećima bila prezrena i to u svim kulturama i društvima, u cijelom svijetu, ali katolička crkva, za razliku od komunista nije nikad progonila gayeve. gospodin tomašević vrlo dobro zna to i zna ono što piše u katoličkom katekizmu o homoseksualcima, i to neće da kaže, već ipak ovdje stavlja ovakave usporedbe. zna da u katekizmu piše da se gayeve ne mrzi. bilo je loših stvari koje su povijesti rađene u ime crkve i za to se ispričao papa Ivan Pavao II prije 13 godina, što inače ni jedan drugi vjerski poglavar nije učinio. ali crkva definitivno nije nikad progonila gayeve i nikada ni jedan gay nije stradao od crkve. naprotiv KC je od svih vjerskih zajednica najtolerantnija prema gayevima. ni jedna druga kršćanska crkav niti vjerska zajednica nema odredbu o homoseksualcima, kao KC u svom katekizmu. za razliku od toga od komunista su stradali mnogi gayevi.

BO
bobo123
17:05 24.11.2013.

Nekad pročitaš podnaslov i vidiš da članak nema smisla čitati. Ovo je jedan od takvih.