U POVODU

Na što vladajući nisu računali

09.11.2008.
u 17:40
Pogledaj originalni članak

U kafićima je sada najzanimljivije. Naravno, dominiraju pušači koji možda čine trećinu populacije zemlje, no u kafićima čine barem 80 posto konzumenata. Nepušači, ta kafićka manjina, lako su prepoznatljivi – dođu tiho, naruče svoja, u pravilu jeftina pića i vrlo se brzo evakuiraju iz “pušačke igraonice”.

Ministar zdravstva Milinović, vjerujem, dugo nije bio ni u jednom kafiću, barem ne dulje od pola sata. Inače ne bi gurao ovu represiju. Pušačka većina gostiju kafića, nakon prve provale srdžbe, smirila se, potiho komentira i dogovara se o građanskom neposluhu. Sliče mi na pripadnike tajnog bratstva, poput vitezova templara netom prije nego što ih je moćna Rimska crkva najprije opljačkala, zabranila i potom – likvidirala one koji se nisu uspjeli skloniti.

Pušači “templari” ovaj put neće tako grozno završiti, no nemaju razloga za optimizam. U novom zakonu hadezeovca Milinovića potkrala se iznimka koja baš govori najjasnije kako ova vladajuća koalicija gleda na pušače u Hrvatskoj. Kao na luđake!

Dopušteno je jedino pušenje “u psihijatrijskim ustanovama”. Sanaderova vlast zna da se pušenje ne smije zabraniti ludima. Konobar Ive iz našeg kafića iz Šibenika je i sviđa mu se ideja da se pušači i službeno proglase ludima, a kafići neka im budu psihijatrijske, psihoterapeutske ustanove. Gdje im ne bi zabranjivali pušiti.

Dvoji o spremnosti HDZ-ova ministra Milinovića u vezi s ovim. Taj ministar smatra najvažnijim potezom života izolirati pušače od ostatka populacije. Pa kaže da će ih novim nametima uvjeriti na kapitulaciju. No, ne računa na inat i lukavstvo hrvatskog pušačkog puka.

Dosta ljudi još i nije svjesno toga da će cigarete uskoro poskupjeti, i to ne za 5 kuna, nego, gradnjom poreza, za trećinu, pa čak i 50 posto, ovisno o “grupi” cigareta. Milinovićev novi financijski namet opteretit će pušače za dopunskih 3 do 7 tisuća kuna godišnje, ovisno o tome koliko intenzivno puše.

I to baš u vrijeme ekonomske krize. Takva bahata represija nagnat će milijun i pol pušača u Hrvatskoj da krenu do najbliže benzinske stanice u susjednoj zemlji i kupe – već sada znatno jeftinije cigarete. Pa ćemo opet u šoping. Milinović i ministar Šuker, čini mi se, ostat će bez očekivane rente “za zdravlje”, a u susjedne zemlje prelit će se stotine milijuna eura koje Hrvati troše za cigarete. A na što još HDZ nije računao? Da će se pušači početi dogovarati da na idućim lokalnim izborima ne glasuju za vladajuće. A “ludi” pušači čine barem 40 posto birača.

Pogledajte na vecernji.hr