NEDIPLOMATSKI

Nacionalni prijenos Mesića

13.08.2007.
u 17:25
Pogledaj originalni članak

Već godinu dana u kuloarima se najavljuje da će predsjednik RH Stjepan Mesić biti u rijetkoj prilici i opet,  četvrti put, biti pozvan u Haag kao svjedok. Tužiteljstva. Nagađanja su počela kad i suđenje šestorici Hrvata, bivših političkih i vojnih lidera Herceg Bosne. Tužiteljstvo je, kao njima vrijedan materijal, pokušalo uvrstiti Mesićeva svjedočenja iz 1997. u slučaju Blaškić, no svih šest obrana bilo je protiv.

Odbili su Mesićeve haaške transkripte potvrditi kao “neosporne činjenice”. Tražili su da Mesić ponovno svjedoči i da ga obrane imaju pravo unakrsno ispitivati. – Smatramo da ga tada, 1997., obrana nije dobro ispitivala, a držimo da su Mesićevi stavovi bili subjektivna, a ne stvarna istina, kažu sada odvjetnici šestorice optuženih Hrvata u BiH.

Sud je, čini se, ozbiljno shvatio njihove primjedbe, jer glasine kako “Mesić sigurno opet ide u Haag” pojavile su se  prije mjesec dana. – I ja sam čuo da se moje ime spominje u Haagu kao mogućeg svjedoka, no nikakav poziv nisam dobio – kaže sada predsjednik. I čudi se “o kojim bih se okolnostima trebao izjasniti u slučaju šestorice optuženih iz BiH jer ne znam njihov ratni put”.

Predsjedniku se, naime, ne ide opet u Haag. Još prije više od godinu dana iz njegova je ureda u Haag poslan signal da ga ne zovu. Haaški sud tada sudi neke hrvatske novinare i glavne urednike zbog objava dijelova transkripata i njegova svjedočenja protiv Blaškića. Javnost je ljuta. A Mesiću više nije oportuno ići u Haag. Učinio je to prvi put 1997. kada je bio ključni svjedok tužiteljstva protiv Tihomira Blaškića. Svjedočenje je bilo povezano s politikom, jer se Mesić planirao vratiti u njen vrh.

Njegovo se svjedočenje čak 13 puta spominje u objašnjenju prvostupanjske presude (45 godina zatvora). Mediji su dvadesetak dana poslije objavili kako je Mesić bio tajni svjedok, a naslovi u novinama bili su “Mesićev nož u leđa Hrvatskoj”. Odmah potom sud uvodi tajnost i zaštitu njegova svjedočenja, jer mu je prijetila opasnost. Tajnu ne skida ni kad Mesić postaje predsjednik, što biva apsurdnim jer je tada “štićena osoba”.

Donedavno se šuškalo kako će Mesić opet tajno svjedočiti, pa su se sve obrane usprotivile. – Moguće je da će vaš predsjednik svjedočiti u slučaju “Prlić i ostali”, negdje u rujnu – potvrđuju mogućnost u haaškom tužiteljstvu. Njima treba svjedočenje neke jake osobe koja bi potvrdila, kao i 1997., “da je Tuđmanova politika išla za podjelom BiH te da se o tomu dogovarao s Miloševićem.

Da se početak muslimansko-hrvatskog sukoba treba, uglavnom, pripisati Hrvatima..., da je Boban bio zločinac..., da je Tuđman rekao kako Boban izvršava njegovu politiku i da ga shvaća. Da su 'na jednom objedu’ Boban, Koštroman i Kordić govorili o humanom preseljenju..., da je planirano uništenje mostarskog mosta... To je bilo dok je Slobodan Praljak bio na čelu HVO-a..., već su bili uspostavili koordinate za napad... Nazvao sam Bobetka, no tada je most bio uništen”. To je, naime, Mesićev iskaz iz 1997.

U obranama zapravo trljaju ruke jer, kažu, imaju pregršt protuargumenata, a kako tvrdi jedan strani branitelj, “ovaj put Mesić će doista i biti izložen unakrsnom ispitivanju”. Aludira kako Mesića tadašnji branitelj Blaškića Anto Nobilo nije bio dobro ispitao.

Dođe li do novog svjedočenja, neće biti tajno. Za eventualno protuispitivanje priprema se i general Praljak, u sudnici već poznat kao “penicilin” za svjedoke tužiteljstva. Dočekat će i Mesića. S obzirom na govorničke vještine Praljka, a i Mesića, bio bi propust da javnost ne prati svjedočenje, bude li ga. Izravno, putem nacionalnog TV prijenosa.

Pogledajte na vecernji.hr