Sajam obrtništva u Münchenu

Navijačka fotelja apsolutni hit na hrvatskom štandu

11.03.2009.
u 15:33
Pogledaj originalni članak

Više od 1500 obrtnika iz 40-ak zemalja svijeta, među kojima i 21 hrvatski, izlaže od danas na najvećemu europskom sajmu obrtništva IHM 2009. u Münchenu. Svi oni nadaju se novim poslovnim partnerima i novim tržištima, kako bi barem donekle ublažili posljedice recesije koja je najviše pogodila male i srednje poduzetnike.

Na hrvatskom štandu apsolutni je hit navijačka fotelja obiteljskog obrta PEC iz Splita. Vlasnik obrta Srećko Petrić upravo je s Dinamom prije dva dana dobio licencu za upotrebu znaka i imena Dinama i prodaje je na službenim stranicama tog kluba. No uvjeren je kako će njegov luksuzni i zaštićeni patent, na kojem se neće štedjeti ni u recesiji, imati dobru prođu i u EU.

Već, naime, pljušte ponude Totenhema i drugih klubova za fotelju, koja uz PEC veže već veliki broj kooperanata, među kojima i drvnu tvrtku Oriolik. Mato Topić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore kaže kako je čak 2000 hrvatskih obrtnika lani propalo, a 38.000 ih ima blokirane račune i insolventno je.

Dok država oteže s pomoći obrtnicima - još od sredine lanjskoga prosinca čekaju na razgovor s premijerom Ivom Sanaderom te ministrom gospodarstva i potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom - u međuvremenu se generira i rad na sivo jer obrtnici koji su zapali u teškoće i imaju probleme s blokiranim računima sad rade za keš i ne izdaju račune.

HOK je vladi predložio i mjere za ublažavanje i prevladavanje trenutačne krize. (J. Ra.)

Pogledajte na vecernji.hr