Samo dva tjedna zakonske zabrane pušenja na javnim mjestima kafiće je
stajalo 60 posto prometa. Konobara treba upola manje uz taj opseg
posla, dvojbe nema. Dražen Biljan, vlasnik kafića “Egoist” i “Bamboo
bar”, te Alan Garbajs, suvlasnik i voditelj bara “Moj bar”, svi u
zagrebačkom City Centeru One, odgađaju otkaze, a novac za najam
skupljaju u uvjetima kada im dnevna zarada trošak i ne sustiže.
Lančani gubici
Iako su restriktivnim zakonom pogođeni manje-više svi ugostitelji, oni
u šoping-centrima nemaju manevarskog prostora jer nemaju terase, a
neradna im je nedjelja već “pojela” dvadeset posto prometa. Iskusni
ugostitelji zabrinuto vrte glavama na pitanje: dokad će izdržati prije
no što zatvore lokale? A o njihovim lokalima ovisi 15 obitelji, i
njihove i njihovih konobara.
– Nema nam spasa! Ovakvi zakoni govore da država nema nikakvu
strategiju. Svojim sam konobarima, s kojima godinama radim, uvijek
davao slobodan dan i plaćenu nedjelju, ali zakon mi je od Nove godine
uzeo 20 posto prometa. Toliko i poreza manje plaćam. Apsurdno je da mi
država dopušta da radim u svom kafiću na tržnici, a ne dopušta u
šoping-centru!
Poanta nedjeljnog rada trebala je biti: stisni poslodavca, uđi u
trgovinu i neka se ljudima njihovo plati. A ne ovo! Ne daš mi da radim
i plaćam porez, a to je sve što hoću – ogorčen je D. Biljan nakon 22
godina ugostiteljskog rada, od kojih 12 kao vlasnik.
A. Garbajs dodaje da pati i distribucija pića jer narudžbe su smanjene, pa se prihodi smanjuju lančano.
– Trebao bi se naći modus po kojem bi se kafići opredijelili za pušenje
ili ne. Svi mi znamo koliko je pušenje štetno, ali je i činjenica da
smo pušačka nacija! Nije li paradoksalno da država prodaje cigarete s
opakim natpisom: “Pušenje ubija”? To je kao da prodajete drogu! –
rezigniran je Garbajs.
Na jesen opća pobuna
Kafići koji imaju terasu manje su glasni ovih dana, ali na jesen će, sa
zatvaranjem terasa, krenuti novi val nezadovoljstva u ugostiteljstvu.
Ceh ugostitelja koji okuplja oko 16.000 članova zajedno s Ministarstvom
gospodarstva oformio je radnu skupinu koja se sastaje svakoga tjedna i
koja će analizirati učinke zakona.
Međutim, ne treba biti velik matematičar da bi se zbrojili opustjeli
kafići, a nekoliko ih je svoja vrata već zatvorilo – potvrdio nam je
Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj
komori. – Nastojimo se izboriti za zakonsku mogućnost da se mali kafići
opredijele hoće li biti prostor za pušače ili za nepušače, a da se veći
mogu prilagoditi u dijelu do 30 posto objekta.
Vjerujemo da ćemo, i zbog krize, naići na razumijevanje zakonodavca –
misli Z. Puntijar. Napominje da kolege iz Hrvatske gospodarske komore
ništa ne poduzimaju. Predsjednik Hrvatske udruge hotelijera i
ugostitelja pri HGK Franco Palma, kaže pak da imaju malo članova
ugostitelja, a da u restoranima i hotelima nikotinski dim ionako nije
primjeren te da se nada fleksibilizaciji kad je riječ o kafićima.
Nepušenje tjera u bankrot
Taylor Swift postaje hrvatska snaha? Doznali smo po kome Travis Kelce ima naše korijene
Kelceova prabaka Marie bila je kći hrvatskih roditelja, Georgea Stajduhara i Mary Jurkovich. Travisova baka po majčinoj strani bila je Ina Marie Petranek, kći Franka Petraneka i Marie Stajduhar – rekao nam je Steve Rukavina
'Ovo što radi Milanović u kampanji dovodi Primorca u veliki problem'
Zoran Milanović, smatraju analitičari, nema potrebe mijenjati retoriku niti skretati s utabane staze jer ga ona vodi do pobjede
Novi strah iz Kine: Misteriozni virus hara zemljom, kruže snimke prepunih bolnica
WHO ovu situaciju nije označila kao hitnu, ali porast broja slučajeva potaknuo je vlasti da ojačaju sustave praćenja
Je li ovakva ambalaža put prema čišćoj budućnosti?
U svijetu koji se suočava s rastućim izazovima klimatskih promjena, briga o okolišu postala je ne samo odgovornost nego i ključni imperativ za tvrtke.
Stakleni stropovi i ljepljivi podovi: kako nevidljive prepreke koče napredak žena
Metafore poput "staklenog stropa", "ljepljivog poda" i "potrgane prečke" već su dugo prisutne u jeziku kada se govori o rodnoj neravnopravnosti u poslovnim strukturama.