Kolumna

Odricanje od Oluje

Foto: 'JERRY LAMPEN'
Odricanje od Oluje
04.08.2011.
u 12:00
Tuđmana je trijumf koštao mržnje onih koji su Hrvatsku htjeli krojiti po svojim interesima
Pogledaj originalni članak

Okupacija je trajala dugo, toliko dugo da se u mnoge ljude bilo uselilo zlokobno – nikad više. Nikad više slobodne i cijele Hrvatske. Tako su mislili i vrlo ozbiljni oporbeni političari s kojima sam u tim godinama razgovarao. Stoga je malo koji narod u povijesti kao hrvatski u tako kratko vrijeme doživio toliku radost. Nekoliko dana Oluje imalo je težinu stoljeća. Upravo su na ta stoljeća, i pogotovo na političku budućnost država na koje se raspala bivša Jugoslavija, mislili srbijanski saveznici u Europi koji su Oluju pošto-poto htjeli zaustaviti te Mladićevoj vojsci omogućiti prodor u Bihać. Posljedice bi bile genocid višestruko okrutniji od onog u Srebrenici, spajanje s “krajinom” i ostvarenje velikosrpskih planova. Teza koja se dade sročiti prema obrani Ante Gotovine u Haagu glasi: nisu hrvatski zapovjednici Gotovina i Markač osuđeni zbog “zajedničkog zločinačkog pothvata” nego upravo s “argumentima” s kojima se htjelo spriječiti oslobođenje Hrvatske. Već na početku Oluje Carl Bildt govori o Tuđmanu kao ratnom zločincu, o prekomjernom granatiranju i tisućama srpskih žrtava.

Obavještajci JNA u svijet šalju film vješto sniman tako da požar mazuta u Tviku stvara dojam da je cijeli Knin u plamenu. Bildt i Solana pozivaju Matu Graniću u Ženevu gdje traže da se akcija prekine, a glavni im je razlog stradanje civila te izmišljotina koju su dobili iz srpskih izvora i od UNPROFOR-a o pet stotina mrtvih u kninskoj bolnici. U scenariju zaustavljanja Oluje je i “slavna” salveta Padyja Ashdowna na kojoj je Tuđman navodno ucrtao podjelu Bosne, pa hrvatski predsjednik u Zagrebu ugošćuje Aliju Izetbegovića i tako učvršćuje splitski sporazum o zajedničkoj obrani Bosne i Hercegovine. Kad se nije uspjelo spriječiti Oluju, “razlozi” zbog kojih se to činilo prenose se u optužnicu protiv hrvatskih generala. Tako je ta povijesna akcija postala ključni događaj i za oslobađanje Hrvatske, za ukidanje “krajine”, za spas Bihaća i sprečavanje Mladićev vojske i baš zbog svega toga za procese Hrvatima u Haagu i nastojanje da se izjednači krivnja žrtve i agresora.

Pokrenuta unatoč protivljenju velikih sila - istina, uz prešutni pristanak Amerike – ona je veličanstveno svjedočanstvo nepokolebljive jedne države da sama odluči o svojoj ratnoj sudbini, da izvrši svoju povijesnu zadaću, pokaže svoje dostojanstvo i suverenost, da ostvari svoje povijesno i prirodno pravo na oslobođenje i cjelovitost. Suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču u Haagu bilo je suđenje toj volji, suđenje “drskosti” jedne “male” Hrvatske koja se po svojim težnjama nije znala ni htjela razlikovati od Britanije ili Francuske, Rusije ili Amerike, Norveške ili Estonije. Tuđman se postavio kao suverni državnik ravan svim velikim osloboditeljima i vođama svojih zemalja. Zapravo je i pitanje je li ikad ijedan državnik dočekan s toliko oduševljenja kao prvi hrvatski predsjednik u Splitu u koji je došao Vlakom slobode poslije Oluje. Taj trijumf će ga koštati neizrecive mržnje s kojom će ga htjeti ocrniti protivnici u Hrvatskoj, i neprijateljstva onih u inozemstvu koji su Lijepu našu htjeli krojiti po mjeri svojih interesa a ne je prihvaćati s njezinom suverenošću koja je izrasla iz Oluje i iz ničim iz svijeta potkupljive veličine njezina predsjednika. Mesićeva “detuđmanizacija” nije bila ništa drugo nego osveta marginalnog odmetnika koji tu veličinu nije mogao podnijeti.

Tako je Oluja najveći hrvatski ponos i najveći hrvatski grijeh. Najveći ponos za hrvatski narod, i najveći grijeh za europske moćnike koji će svojevrsno odricanje od suverenosti koju je Hrvatska zadobila Olujom nametnuti kao kriterij za hrvatsku vlast od početka 2000. godine do danas. Te su se suverenosti odrekli i Račan, i Mesić, i Sanader, i Jadraka Kosor i Josipović. To odricanje i predaja Bljeska i Oluje u nadležnost Haagu bili su “rasterećenje” slabih od povijesne težine i odgovornosti kojom su Franjo Tuđman i hrvatski heroji u Oluji “opteretili” buduće naraštaje.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 86

Avatar Bud Humski
Bud Humski
16:31 04.08.2011.

Ha, ha, ha..., svidja mi se ovo \"osveta marginalnog odmetnika\", ali nekako previse uljudno. Tu spodobu bi trebalo opisati mnogo ostrijim epitetima, ja nemam sad vremena, ispravicemo to...

OB
-obrisani-
20:37 04.08.2011.

Sva sreća da je VL desničarsko glasilo, za razliku od levog JL

PG
praseca gripa
15:01 04.08.2011.

Da je srece,svi hrvatski novinari bi danas pisali ovako !