Kolumna

Oliver Frljić bi kazališno reintegrirao 'region', kao svoju duhovnu domovinu

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Oliver Frljić bi kazališno reintegrirao 'region', kao svoju duhovnu domovinu
20.02.2013.
u 12:00
Svima dijeli lekcije, a zapravo, ne samo da nije shvatio uzrok rata u bivšoj državi, nego ni uzroke bosanskoga hrkljuša. Nije mu jasno ni kako su se nakon međunacionalne bosanske pastorale isukale čakije!
Pogledaj originalni članak

Televizija je doista vraška stvar – i nehoteći ništa ne prikriva, a isto tako i razotkriva. Da su televizijske kamere i mikrofoni dobri svjedoci, mogli smo se uvjeriti i nakon televizijskog razgovora s kazališnim režiserom Oliverom Frljićem. Dotad je, uslijed javne razvikanosti, najvećma slovio za kazališnog nonkonformista koji ne trpi nacionalne kazališne tradicije i umjesto njih žustro, makar i ne odveć razložno, brani svoje estetsko-političke postulate. U razgovoru s Aleksandrom Stankovićem vidjelo se da ono što priča o kazalištu i o politici nije ni tečno ni argumentirano. U političkom se diskursu pokazao neukim taocem stereotipnih ideoloških shema, a u kazališnoj estetici neuvjerljivim. Ukratko: Frljić je ofrlje zborio i o politici i o kazalištu. Televizija je pokazala da, osim Miljenka Jergovića, postoji još jedan anacionalni Bosanac koji si je umislio da mu je osobna zadaća Hrvate upozoravati što bi im trebala biti estetska, etička i politička zadaća te dokud mogu sezati njihove granice.

Oliver Frljić je u nedjelju potvrdio da još zapravo mentalno živi u Jugoslaviji. Kao što su nekada iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku dolazili predstavnici institucionalizirane partijske avangarde i dijelili ideološke lekcije o bratstvu i jedinstvu, slično je i s današnjim nekim Bosancima. Jedino što nam danas drže moralke o ljudskim pravima i toleranciji. Jergović se dohvatio novina, a Frljić kazališta.

Frljić je u svojim političkim TV petljanjima potvrdio da ne shvaća uzroke rata u bivšoj državi. No, nije mu jasno ni kako su se nakon međunacionalne bosanske pastorale isukale čakije! Cijela njegova hrvatska kazališna karijera zapravo je bavljenje traumatičnim događajima nedavne hrvatske ratne prošlosti. Nitko razložan i sklon potrebi nacionalne katarze ne može imati ništa protiv takve Frljićeve namjere. Ali, dvojben je način na koji on to čini. U maniri balkanskoga barbarogenija, a u tradiciji nekadašnjih bosanskohercegovačkih titoista, Frljić svima u “regionu”, koji smatra svojim duhovnim zavičajem, dijeli lekcije, a zapravo, ne samo da nije shvatio uzrok rata, nego ni uzroke bosanskoga “hrkljuša”. Zašto kazališno nije pokušao riješiti kako se u njegovoj Bosni moglo dogoditi da se godinama pjeva: “Druže Tito mi ti se kunemo”, a da se to vrlo brzo pretvori u tragičnu ojkalicu: Druže Tito, mi ti se koljemo?

U nekadašnjoj jugomaniri Ljubiše Ristića, Oliver Frljić danas nastoji kazališno reintegrirati “region” koji shvaća kao svoju duhovnu domovinu. Jer, kao apatridu domovina mu i nije zemljopisni pojam, nego valjda samo suvišni emocionalni teret.

U razgovoru sa Stankovićem Frljić to i potvrđuje, ne držeći domovinom ni rodnu Bosnu, a ni Hrvatsku u kojoj godinama živi. Oliver Frljić je pred televizijskim kamerama i mikrofonima ustvrdio i da se rat mogao izbjeći! Jedino nije rekao kako, i kako je to bilo moguće, kao što je pitao voditelj Stanković, uz Miloševića i velikosrpsku politiku? Frljić je spominjao i staru floskulu o podjeli Bosne, ne shvativši da su Milošević i njegovi velikosrpski sljedbenici htjeli cijelu Jugoslaviju pretvoriti u srpsku državu. Istodobno, Frljić govori da je njegov umjetnički credo raditi politički angažirani teatar! Kako je moguće raditi takav teatar uz takvo pogrešno tumačenje nedavne prošlosti? Dirati, pak, u nacionalno traumatična mjesta, a ne shvaćati uzročnu bit, nije samo neodgovorno nego i vodi u još veću nelagodu i traumu. Osim toga, televizija je pokazala da Frljić, usprkos velikoj formalnoj naobrazbi, nema dovoljnu jasnoću misli ni tečni govor. Ako se kao paradigma suvislosti misli i riječi uzme naputak njegova sugrađanina Ive Andrića: “Piši tako da je riječima tijesno, a mislima široko”, onda je Frljićevim mislima pretijesno, a riječima preširoko. Hrvatski je problem što se nekoga poput Jergovića i Frljića nametnulo kao mjerilo svih stvari, kao kriterije što bi Hrvati u Hrvatskoj trebali misliti i činiti!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 60

ME
Merlin
18:01 20.02.2013.

odličan tekst Jajčinoviću, i zbilja fin i umjeren (da, kako vitić kaže, ja bih to malo podebljao, ali ajd' poruka je jasna); sjajan komentar crna vrana (komparacija s Lordanom Zafranovićem...ista sudba čeka i ovog sirotog Frljića, šteta što on to već nije shvatio); a ja ću samo dodat još ovo: osim Jergovića i Frljića, tu je još jedan Bosanac koji je došao Hrvate učiti ljudskim pravima, toleranciji, borbi protiv korupcije itd. Munir Podumnjak, čovjek koji je isto tako zbrisal iz BH. pa boga mu, nema li u BH još više problema oko korupcije i ljudskih prava, i čovjek se pita, ako voliš svoju zemlju pa zašto onda svoje znanje- ili talente- ne staviš na raspolaganje toj svojoj zemlji? nego trčiš preko, kod susjeda, koje zapraff ne voliš, ali voliš njihove pare, to da, i onda umjesto da si barem pristojan, ne, pljuješ po domaćinu ko' da ti je krvni neprijatelj. To se odnosi i na Jergovića posebno, i na Frljića i Podumnjaka...

JO
jonpredrag
18:28 20.02.2013.

Zanimljivo kako ljevičarima u Hrvatskoj odgovaraju likovi poput Frljića.A to je samo zato što je on ljevičar,a da je desničar ljevičari bi mu rekli "vrati se u Bosnu čuvati ovce kockoglavi" kao što su oni urbani fašisti koji se nazivaju ljevičarima ostavili kofer Bandiću pred vrata poručivši mu da se vrati odakle je došao,samo zato što Bandić nije ljevičar.Ali da pogledamo malo te "kocoglave,kamenjarce,čobane,hercegovance..." u Hrvatskoj a rodom su iz BIH:Oliver Frljić,Ninoslav Pavić,Predrag Matvejević,Miljenko Jergović,Viktor Ivančić,Ivica Đikić,Jelena Lovrić,Gordan Malić...sve odreda ljevičari iz BIH a formiraju javno mnijenje u Hrvatskoj.Ali ovi "kockoglavi" vam ne smetaju jer misle isto kao i vi a kad ne misle onda ih trba protjerati u Bosnu.Ili odnos hrvatskih ljevičara prema emigraciji,a dobar im je Drago Pilsel rođen u Argentini samo zato što razmišlja isto kao i vi.Ljevičari imate dvostruke kriterije.

ZJ
zivot je lijep
19:50 20.02.2013.

I voditelj je bio iznenađen stavovima, zamuckivanjem svoga gosta. Bio je začuđen - vidjelo se to u njegovim očima?