PRIMJERI OŠ Slatine na Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara

Osnovci s otoka Čiova šampioni maslinova ulja

26.04.2006.
u 15:48
Pogledaj originalni članak

Maslinovo ulje OŠ Slatine na otoku Čiovu proglašeno je apsolutnim šampionom i najvećim iznenađenjem ovogodišnje Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Mediterana Noćnjak, koji se nedavno, u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, održao u Petrčanima kraj Zadra. Između 190 zaprimljenih uzoraka maslinova ulja koje su proizveli i poznati maslinari, najviše bodova dobilo je ulje slatinskih osnovaca te je proglašeno šampionom ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Od mogućih 100 bodova, pobjedničko je ulje dobilo 97, pa je pri kemijsko-fizikalnoj analizi dobilo maksimalan broj bodova, a pri senzorskoj analizi samo tri boda manje od maksimalno mogućih. Analize je obavio SMS-ov akreditirani prehrambeno-razvojni centar, s ovlastima Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje. Kad su mi neslužbeno javili rezultate, mislila sam da se šale, nisam mogla vjerovati da smo najbolji među tolikim brojem renomiranih maslinara. Poslije sam shvatila kako smo mnoge iznenadili i gotovo šokirali priznala je Danica Zaić, ravnateljica OŠ Slatine i dodala kako je to zasluga svih učenika, nastavnika i mnogih roditelja koji uvelike pomažu u masliniku sa 40-ak stabala. Najveći teret podnijela je generacija osmaša, koji su čistili posve zapušten stoljetni maslinik. Masline se zapravo nisu ni vidjele od šikare i borika, a da o krupnom otpadu i različitu smeću i ne govorim.

Najprije smo sve to očistili, a zatim se pomalo počeli baviti maslinama. Prve smo godine imali samo tri litre ulja, pretprošle 15 litara, a prošle smo napravili 90 litara rekla je nastavnica Jadranka Najev, voditeljica učeničke zadruge Prizidnica, koja ima posebnu sekciju za maslinik, ali kada se organiziraju radne akcije, sudjeluju svi učenici. Veliku im je pomoć i potporu od početka pružala Poljoprivredna zadruga Marina, gdje besplatno prerađuju ulje i posuđuju alat. Odlično ocijenjeno prošlogodišnje ulje posve je ekološko.

Mnogo nam je toga išlo na ruku, godina je bila izvanredna, plodovi su bili posve zdravi i nije ih trebalo prskati. Pogodili smo vrijeme berbe, omjer zelenih i zrelih maslina te ih odmah odnijeli na preradu i rezultat nije izostao zaključila je J. Najev.

Pogledajte na vecernji.hr