#OSTAJEMDOMA

Imate kućnog ljubimca i trebate savjet: Online ambulanta dat će vam sve odgovore

Imate kućnog ljubimca i trebate savjet: Online ambulanta dat će vam sve odgovore
06.04.2020.
u 08:00
Stručnjaci Zambe veterine pokrivaju medicinu pasa i mačaka, egzotičnih životinja, konja i svih gospodarskih životinja poput krava, svinja, ovaca, koza i peradi
Pogledaj originalni članak

Imate kućnog ljubimca i počeo je kašljati? Ne znate što učiniti jer zbog preporuka mjerodavnih službi zbog epidemije koronavirusa ne izlazite iz kuće kako bi sačuvali svoje zdravlje, ali i onih vama najbližih. Veterinari klinike Zamba odgovorit će na vaša pitanja o životinjama, a sve što vi trebate napraviti jest ispuniti obrazac koji se nalazi na kraju članka, a mi ćemo svaki dan odabrati njih pet koje ćemo proslijediti veterinarima. Oni će svoje odgovore i savjete snimiti, a taj video s odgovorima veterinara moći ćete pogledati u Večernjakovom rubrici na webu odnosno na www.vecernji.hr/ostajem-doma.

Vets4science je najbrže rastuće veterinarsko poduzeće u Sloveniji koje sa svojim razvojnim aktivnostima unaprijeđuje kliničnu veterinu koja brine o zdravlju životinja. Poslovni su put započeli 2017. U dvije godine ustanovili su kliniku Zamba, razvili i registrirali komplet djelatnosti s područja embriotransfera. Trenutačno imaju devet zaposlenih. Ekipu čine entuzijastični ljubitelji životinja i svatko se bavi svojim područjem. Pokrivaju medicinu pasa i mačaka, egzotičnih životinja, konja, ali i gospodarskih životinja poput krava, svinja, koza, ovaca i peradi.

Predlani su dobili nagradu za jedno od najinovativinjih poduzeća u Sloveniji. Razvili su poseban aparat koji omogućava kvalitetno slikanje i analizu bakterijskih agara. S hrvatskim “machine vision“ poduzećem Aether-signum razvijaju sistem za automatsko prepoznavanje bakterija.

Embriotransfer je još jedno njihovo razvojno područje jer su jedini privatnici u Sloveniji s dozvolom da se time bave. Lani su dobili i nagradu za sudjelovanje u programu razvoja slovenskih sela.

Tko su stručnjaci?

Aleksandar Plavšić dr.vet.med.

Veterinari klinike Zamba

Aleksandar je veterinar rodom iz Svete Nedelje. Poslije završene škole za medicinske sestre Vrapče, upisao je Veterinarski fakultet u Ljubljani i već na fakultetu često tražio nova znanja po svijetu, pa je tako boravio u Engleskoj, Španjolskoj, Južnoafričkoj Republici... Poslije fakulteta ljubav je pronašao u medicini goveda i odmah počeo nadgrađivati svoje znanje na području reprodukcije. U Austriji na Bessamungstation Ostereich pod mentorstvom mag. Franza Viebocka usvojio je tehnike embriotransfera i nakon toga je bio u Argentini gdje je imao prilike surađivati s vodećim znanstvenikom na tom području Danielom F. Salomoneom. U slobodno vrijeme gnjavi susjede i zajedno sa svoje dvoje djece pleše i pjeva na Hladno Pivo (Buba Švabe je favorit😊). Sa svojom partnericom uživa plesati i odlaziti na obiteljske izlete.

Urška Kovče vet.teh.

Veterinari klinike Zamba

U ambulanti uvijek s veseljem priskoči upomoć kod pregleda vaše životinje. Brine se za sve ljubimce koji ostanu hospitalizirane u Zambi. Životinje u njenoj skrbi se uvijek osjećaju voljene i zbrinute su na najvišem mogućem nivou. Članica je društva veterinarskih tehničara Slovenije i redovito nadgrađuje svoje znanje.

Poslije svakog radnog dana i vikendom biciklom odlazi u prirodu. Zovu je modrica, kraljica padova. Profesionalno u enduru nije dugo izdržala jer je koljena morala umiroviti, ali jednostavno se ne može oduprijeti sunčanom vremenu i adrenalinskim spustevima po brdima. Downhill biciklizam, je uz veterinu, njena najveća strast.

Matej Slana dr.vet.med.

Veterinari klinike Zamba

Dolazi iz djela Slovenije koji je jako bogat kasaškom povješću, a i sam je odrastao s konjima. Već od malih nogu bio je zaljubljen u konje zbog čega se i odlučio za studij veterine. Zapsolio se u domaćem kraju, ali je htio skupiti više iskustva pa je zbog toga odlučio otići svake godine na praksu u svijetsku konjičku velesilu, Švedsku. Tamo je radio s dr. Uweom Bublitzom, gdje su se fokusirali na ortopediju kod toplokrvnih konja, od dijagnostike pa do artroskopskih operacija.

Matej se posvećuje konjima i malim životinjama. Kako je odrastao s konjima, cijela obitelj sa srcem živi i bavi se utrkama kasačkih konja. Zato se danas usredotočuje na sportsku ortopediju, internu medicinu i mekanu kirurgija kod konja. Par godina kasnije put ga je doveo do svijetsko znanog trenera kasača Björna Goopa. U Zambi pokriva područje kopitara. Kao i preostala ekipa rasplesanih Zambovca i on slobodno vrijeme provodi plesanjem swinga i salse i svima nam puni tihe prostore s veselom pjesmom.

Teja Rosa dr. vet. med.

Veterinari klinike Zamba

Teja je veterinarka iz primorja koja živi u Ljubljani. Najviše uživa u radu s egzotičnim životinjama. Svoje znanje je dopunila na fakultetu u Parizu, gdje je radila pod mentorstvom Charlyja Pignona, jednog od vodećih veterinara na području medicine egzotičnih životinja.U slobodno vrijeme bavi se fotografijom i pisanjem (izdala je dva romana i trenutno piše treći), ali i plesom. Doma joj društvo rade dva degua, orhideje i drveće.

Katja Lužar vet.pom.

Veterinari klinike Zamba

Od malih nogu joj dane ispunjuju različite vrste životinja koje su joj dale dragocjena iskustva u brizi za pse, mačke, male sisavce i konje. Danas joj najveći izazvoz predstavljaju psi i zbog toga se najviše educira za njihovu prehranu, zdravstvenu skrb, psihologiju i uzorke ponašanja psa.
Najviše voli biti u društvu svojih pasa, planinariti i družiti se u prirodi. Njezini psi (Maui & Dusty) su istrenirani spasilački psi za traženje izgubljenih osoba.

Nejc Arlič dr.vet.med.

Veterinari klinike Zamba

Nejc je mlad i perspektivan veterinar koji je odrastao na farmi u društvu različitih životinja (krava, konja, koza, svinja, pasa, mačak pa čak i kojeg štakora). One su se pobrinule, da svoj potencial iskoristi i motivirale ga da upiše veterinu. Završio je studij veterine uz obiteljsku farmu s približno 150 životinja. Nije bilo sunčanog dana kada poslije predavanja ne bi sjeo u auto i odjurio na traktor upomoć svojoj obitelji. Profesionalno se danas brine za zdravlje gospodarskih životinja i zato ga najviše vidimo na farmama. Svoje znanje je nadgradio na ultrazvučnim seminarima koje vodi dr.Giovanni Gnemmi. U slobodno vrijeme voli posjetiti slovenske vrhove.

Sara Lolić dr.vet.med.

Veterinari klinike Zamba

Od malih nogu, Sarin životni put slijedio je topot kopita. Odmah nakon završenog Veterinarskog fakulteta u Ljubljani, odletjela je u Irsku na kliniku za konje „Angelesey Lodge. Tamo se upoznala sa svijetom galopera i intenzivne skrbi za novorođenu ždrebad, te zaljubila u internu medicinu. Znanje je nastavila na klinici za konje „De Morette“ u Belgiji gdje je dobila znanja iz anesteziologije, interne medicine, ortopedije, kirurgije, stomatologije, intenzivne skrbi i najviše od svega timskog rada. Nakon te poučne i uzbudljive dvije godine vratila se u Sloveniju, gdje je nastavila rad s konjima na terenu i posebno se posvetila stomatologiji. Nedavno se vratila u rodnu Istru gdje pomaže kopitarima na terenu, a povremeno se među pacijentima nađu i kozice, ovčice te boškarini. Sara neprestano radi na usavršavanju, obožava čitati stručne članke i odlaziti u inozemstvo na klinike i stjecati nova znanja i tehnike rada. U slobodno je vrijeme pokrenula i web portal o konjima www.konji.hr, kako bi na hrvatskom jeziku pružila osnovne informacije o skrbi za kopitare.

Polona Padežnik dr.vet.med.

Veterinari klinike Zamba

U Zambinoj ambulanti za male životinje radi i Polona koja svoju pozornost najviše daje internoj medicini i kardiologiji. Po završenom studiju znanje je nadogradila u Irskoj (Lissenhall Veterinary Hospital) i završila dva seminara kardiologije ESAVS kardio I i II. Polona kaže da je postala veterinarka jer je još kao dijete radila na domaćoj farmi gdje su uzgajali bikove, konje i svinje. Tako je srcem uvijek sa životinjama, na poslu ili kod kuće.

Zora Kučuković, dr.vet,med.

Veterinari klinike Zamba

Jedna je od osnivača ZAMBA veterine. Već u najranijem djetinjstvu znala je, koji poziv je njezin životni odabir, pa je nakon završene gimnazije u Celju, upisala studij veterine u Zagrebu. Nakon završenog fakulteta, neko je vrijeme radila u farmaceutskoj industriji na području marketinga, a zatim je počela raditi u veterini i to isključivo s kućnim ljubimcima. Srž njezinog interesa je interna veterinarska medicina, pojaviše urologija, te se na tim područjima konstantno stručno usavršava.
Slobodno vrijeme posvećuje obitelji, s kojom rado odlazi u prirodu, te brojnim kućnim ljubimcima.

Svi čitatelji koji trebaju online savjet iskusnih veterinara, a nisu među pet izabranih, mogu se javiti na mail:

konzultacije@zamba.si

Sadržaj nastao u suradnji s Zamba veterinom

Pogledajte na vecernji.hr