NAGLASAK

Pala Vlada!

01.11.2007.
u 18:21
Pogledaj originalni članak

Bh premijer Nikola Špirić dao je ostavku. Na potezu je Predsjedništvo BiH. Prihvate li trojica članova Predsjedništva ostavku premijera Vlada je pala te bi se trebao imenovati novi mandatar. Ako ne prihvate ostavku Špirić bi u tzv. tehničkom mandatu i dalje mogao mjesecima voditi Vijeće ministara u sadašnjem sastavu, što bi značilo daljnje udaljavanje od europskih integracija.

Jedan od mogućih scenarija je pokušaj preslagivanja karata te traženje novih partnera iz RS-a, no jasno je da Bosićev SDS ne kani ući u takav aranžman. Mogući scenarij je i raspisivanje novih izbora ili pak manjinska vlada bez SNSD-a. Bez obzira na rasplet, nakon Špirićeve ostavke stanje u konfuznoj BiH postalo je još konfuznije. Milorad Dodik tako je pokazao da njegove prijetnje o blokadi bh institucija nisu uzaludne, a cijenu ćemo platiti svi mi.

No potezi iz Banje Luke, iako s pravom osuđivani, nakon posljednje izjave reisa Islamske zajednice u BiH Mustafe efendije Cerića o BiH kao zemlji Bošnjaka sve više imaju smisla. Reis Cerić zapravo je kazao ono što je težnja bošnjačkih političara, počevši od Silajdžića, Tihića pa sve do Lagumdžije, a što njih trojica ni u snu ne bi izjavili. U tom kontekstu Dodikovi potezi mogli bi biti lijek za Bosnu i Hercegovinu.

Unitarizmu bošnjačke politike mora se stati u kraj! S druge strane, i Banja Luka bi morala na suptilniji način suprotstavljati se unitarizaciji BiH, pritom ne ratujući nepotrebno s OHR-om. Očigledno je da su i ovaj put na potezu hrvatski političari Božo Ljubić i Dragan Čović, koji svojom politikom srednjeg puta ponovo moraju BiH vaditi iz kaljuže u koju je upala.

Pogledajte na vecernji.hr