CIJENE VEĆ DIVLJAJU I u jadranskim kafićima vidi se da je počela glavna turistička sezona

Pizze na Jadranu po 70 kuna, turisti će na otocima skupo plaćati i voće i ribu

30.06.2009.
u 20:23
Pogledaj originalni članak

U turističkoj zemlji kao što je Hrvatska nije baš pohvalno što glavna sezona počinje tek prvog srpnja, ali tako je već desetljećima i na taj su se ritam privikli i trgovci, koji od tog datuma podižu cijene na tržnicama, u kafićima i restoranima.

Prihvatljivo u Dubrovniku
Usporedili smo “morske” s cijenama u Zagrebu, u kojem su one visoke cijele godine i koji je među najskupljim hrvatskim gradovima, a to visoko mjesto drži i dalje, ali i s cijenama na dva naša najpopularnija otoka – na Braču i Hvaru – s kojima se ni glavni grad ne može nositi. Uostalom, na otocima je zbog troškova prijevoza skuplje čak i gorivo na benzinskim postajama.

Turist koji se odluči za boravak na najsunčanijem hrvatskom otoku mora biti spreman i te kako iscijediti novčanik, i to čak ako samo naruči kavu na terasi s pogledom na Paklinske otoke ili običnu pizzu. Naime, na Hvaru se cijene kave s mlijekom penju do petnaest kuna, dok ćete pizzu, želite li jesti i gledati u more, platiti šezdesetak kuna (u Sunčanom Hvaru).

Hvarane vjerno i u stopu slijede i Bračani, koji su jednako “nemilosrdni” kad je riječ o povrće i riba. Začuđujuće “jeftin” ispao je Dubrovnik, u kojem se može pojesti i popiti po, za turističko mjesto, pristojnim cijenama. Nanese li vas put u Rijeku, pripremite se na također visoke cijene pizze (64 kune u Zlatnoj školjci ili 70 u Romeu), ali barem su uobičajene cijene na tržnicama – posebno povoljne su srdele, koje stoje deset kuna.

Fast food najpovoljniji
Ako ste pak ljubitelji ćevapa i druge brze hrane, utješit će vas podatak da su te poslastice na moru čak jeftinije nego na kopnu. U sutrašnjem broju donosimo usporedbe kopnenih i morskih cijena najtraženijih namirnica iz supermarketa i malih dućana.

Pogledajte na vecernji.hr