Pola stoljeća šumarstva - počele pripreme za svečanost

30.12.2008.
u 16:54
Pogledaj originalni članak

KARLOVAC – U Hrvatskim šumama, Upravi šuma - podružnici Karlovac, ozbiljno su prionuli pripremama za proslavu i svečanost vezanu uz 50. obljetnicu djelovanja Šumskog gospodarstva Karlovac.

Vrijedna povijest
Iako se obljetnica slavi tek u 2010. godini, već se krenulo u pripreme, i to s nečim što bi trebalo biti središnji dio proslave rođendana. Radi se, naime, o monografiji koja bi trebala predstaviti bogatu i vrijednu povijest gospodarenja šumama na ovom području.

Tematski bi se monografija trebala oslanjati na posljednjih pedeset godina, međutim, povijest gospodarenja šumama je prebogata a da se u monografiji ne bi spomenuli i detalji iz daljnje prošlosti. Za cjelovit prikaz potrebno je prikupiti što više materijala, fotografija i pisane građe, a toga se posla prihvatio Oliver Vlainić, pomoćnik voditelja karlovačke podružnice Hrvatskih šuma.

– Već duže vrijeme prikupljamo povijesne fotografije vezane uz šumarstvo i lovstvo u području između Jastrebarskog i Duge Rese, te Rakovice i Ozlja, a posebno s područja Petrove gore, od koje očekujemo da će uz veliku važnost u smislu eksploatacije i gospodarenja u budućnosti imati i značajnu turističku ulogu.

Prikupljamo svu moguću građu, a do sada su nam najviše pomogli naši umirovljenici, bivši zaposlenici Hrvatskih šuma. Nešto građe dobivamo i od prijatelja i poznanika, primjerice, nedavno sam od gospodina Marka Ožure dobio fotografiju Muljave za koju pretpostavljamo da je najstarija fotografija te lovačke kuće i datira iz 1962. ili 1963. godine – kazao nam je Oliver Vlainić.

U zbirci koja možda jednog dana preraste i u mali muzej šumarstva, ne nalaze se samo pisani materijali, već i poneki vrijedan eksponat iz prošlosti šumarstva na ovom području, poput stare lugarske značke pronađene na nekoj oranici u Karlovačkoj županiji.

Vlainić ističe kako posebno oskudijeva fotografijama iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Monografija o povijesti Šumskog gospodarstva Karlovac nije prvi takav primjer u Hrvatskoj, ali Karlovac poviješću šumarstva ne zaostaje za, primjerice, Istočnom Slavonijom, Delnicama ili Senjom. Prvi pisani tragovi o upravljanju šumama u sklopu Karlovačkog generalata pojavljuju se 1765. godine.

Napoleonovo središte
– Poznato je da je potkraj 18. stoljeća na Turnju pokraj ušća Korane i Mrežnice živio upravitelj uprave šuma za ovaj kraj, ovdje je bilo i jedno od središta Napoleonovih ilirskih provincija za šumarstvo, uz još mnoge druge primjere – ističe Vlainić.

Pogledajte na vecernji.hr