Na stranu vegetarijanstvo, roštilj je mit. To nikako nije samo hrpa
mesa koja lagano cvrči na usijanim rešetkama, uz mirise od kojih
(većini) rastu zazubice, već društveni događaj posebne vrste. Kad se
prijatelji okupe oko roštilja, a sunce i pivo "lupe" u glavu, sve je
dopušteno, a eksperimentiranje, kako u popratnim aktivnostima, tako i u
hrani, više je nego preporučljivo.
Pivska marinada
Povrće, sir, pa i voće, različite salate dragocjene su nadopune
klasičnoj roštiljskoj ponudi i protuargument gastročistuncima.
Puretina, piletina i riba, neka budu obvezan dio ponude, a patlidžani,
tikvice, paprike, kukuruz i rajčice bit će savršeno roštiljsko
osvježenje. Naravno, u kombinaciji s mesom: pileće filee narežite na
kockice, stavite u dublju zdjelu i pospite začinima, solju i paprom.
Papriku očistite od sjemenki pa je isto tako narežite na kockice.
Bijeli dio mladog luka narežite na veće komade, šampinjone na
četvrtine, a tikvice na kocke. Narezano povrće malo posolite, dodajte
piletinu, zalijte pivom i sve dobro promiješajte.
Pakistanci rade nešto slično. Slijedeći njihov recept, narežite
piletinu na kocke, dovoljno velike da se mogu staviti na štapiće za
roštilj. Izmiješajte piletinu sa sokom od limuna, soli, paprom, sojinim
te ljutim umakom. Dobro promiješajte te pustite da se marinira dva-tri
sata. Narežite luk, papriku i rajčicu na male kocke. Na štapiće
posložite povrće i piletinu. Roštiljajte 10-ak minuta.
Čarobne arome
Umaci za roštilj pravi su čarobnjaci u trenu mijenjaju i
obogaćuju aromu mesa. Uzmite luk, narezan na tanke šnite, šalicu
kečapa, malo mljevene ljute paprike, tri žlice umaka "worchester",
vode, octa, žličicu smeđeg šećera, dvije žlice senfa pa kuhajte na
laganoj vatri 10 minuta, potom prelijte po mesu. Ili, želite li bijeli
umak pomiješajte vrećicu majoneze, polovicu čašice jogurta,
češanj češnjaka, malo šećera, sušenog kopra, vlasac, sol i papar te
poslužite.
Ipak, postoje dva obvezna pravila roštiljanja. Uvijek pecite na dobro
zagrijanom roštilju kako bi namirnice sačuvale sokove i okus.
I važno: oprezno s vatrom na otvorenom!
Povrće i umaci za bogatiji okus
'Sad smo saznali dvije jako bitne stvari o kavi Jelavića i Kekina. Iza svega stoji bitka za Zagreb, ali prava municija još se čuva'
Jelavić je otkrio da kava s Kekinom nije bila ni klopka za supruga predsjedničke kandidatkinje koji se očigledno nije zabunio, već Jelavića poznaje od ranije. Smrdi, smrdi, užasno smrdi, a iza svega stoji bitka za Zagreb...
FOTO Suprug Blanke Vlašić otkrio s kim je proveo blagdane, a jedan detalj otkriva i što je s njihovim brakom
Iako za Božić po svemu sudeći nije došao u Split, Ruben i dalje nosi vjenčani prsten. Njegova prijateljica, za koju su belgijski mediji špekulirali da mu je i više od toga, spisateljica Charlotte van Looy također je objavila niz fotografija koje su svojevrsna retrospektiva 2024. godine, a na njima je i Ruben. Charlotte često objavljuje fotografije s Rubenom.
Što se sve nosilo na zagrebačkoj špici ove godine? U galeriji donosimo veliki pregled najbolji street style izdanja
Jedna nuspojava upotrebe antibiotika pojavljuje se kod čak 40% pacijenata, evo kako je izbjeći
Tijekom zime izloženi smo raznim bakterijskim infekcijama, gdje se često primjenjuje terapija antibioticima. Kako prevenirati i tretirati nuspojave ovih lijekova, objašnjava liječnica obiteljske medicine Dubravka Bokarica iz Zagreba.
Kako je “mračna bonaca” izazvala nemir u Njemačkoj: Dunkelflaute je nova prijetnja energetici?
Jeste li čuli za pojam dunkelflaute? Ova riječ izaziva strah i trepet u industriji obnovljivih izvora energije, a prošli tjedan ova prirodna pojava dogodila se u Njemačkoj. No o čemu je zapravo riječ?