Kolumna

Požar u Vukovaru danima su raspirivali, a sad ga gase

Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Požar u Vukovaru danima su raspirivali, a sad ga gase
10.09.2013.
u 14:00
Po ratnim se traumama toliko zdušno čeprkalo da je sad potreban poseban zakon
Pogledaj originalni članak

Vukovar i Kornati i sinoć su bili središnja tema svih dnevnika. Naizgled nepovezani, Vukovar, mjesto herojstva i ratne tragedije, u kojem se vodi bitka oko ćirilice, i Kornati, mjesto mirnodopskog stradanja, kojemu nije pronađen ni uzrok ni krivac. Osim što ih veže ljudska bol, Vukovar i Kornate veže i činjenica da su i dandanas žive rane na tkivu hrvatske javnosti po kojima rado i redovito čeprkaju i političari i mediji, ne dopuštajući im da zarastu. Sad, kad je ćirilica toliko uskuhala grad na Dunavu da je i poslovično suzdržani predsjednik pozvao na dijalog, očito je da rana ovaj put boli prejako.

Osim Družijanića koji je pozvao predsjednika u Nultu točku, i Branimir Bilić napravio je konstruktivan korak kad je u Temi dana ugostio dr. Slobodana Langa, koji je sudjelovao u mirnoj reintegraciji istočne Slavonije, i koji je zatražio da se za Vukovar uvede lex specialis, poseban zakon za grad pijeteta. Lang je zatražio upravo to: da se Vukovaru prizna njegovo dostojanstvo, da bi ga se potom pustilo na miru. Vukovar je ionako grad specialis, čije je patnje i zasluge svaka vlast, i lijeva i desna, neštedimice koristila za svoje ideološke i dnevnopolitičke potrebe, a zapravo ukopavala Vukovarce u prošlosti. Umjesto da su sudnice radile, umjesto da se uložilo u grad i ljude, traume su njegovane poput ratnih trofeja, pa i reakcija na ćirilicu nije trebala iznenaditi. Kao što sad ne treba čuditi da je Vukovaru potrebna posebna pravna zaštita.

A nastavi li se istina prikrivati raznim teorijama zavjere i urote, možda će poseban zakon trebati i u slučaju Kornata.

PLUS

Srećom, preživjeli smo posljednji tjedan ljetne sheme Prvog Repriznog programa Hrvatske televizije. Nadam se da će jesen donijeti nešto novo.

MINUS

Kad u prometnoj nesreći pogine četvero i ozlijedi se petero ljudi, nepotrebno je kao u RTL-u Danas pojačavati dojam rečenicama \"krv se ledila u žilama\".

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.