OGLEDNO NASELJE PUNO PROBLEMA

Raspadaju se kuće koje su financirale filmske zvijezde

09.01.2009.
u 15:30
Pogledaj originalni članak

Ogledno naselje Fairway Oaks na sjeveru Floride, namijenjeno socijalno ugroženima, u sve je lošijem stanju. Naselje čiju su izgradnju prije osam godina dobrovoljnim prilozima financirale brojne filmske zvijezde poput Johnnyja Deppa, Brada Pitta i Helene Bonham-Carter, a koje su gradili volonteri među kojima je bio čak i bivši američki predsjednik Jimmy Carter, toliko se raspada da su stanari odlučili podnijeti sudsku tužbu protiv zaklade "Habitat for humanity" koja je organizirala izgradnju.

April Charney, odvjetnik većine od 85 stanara Fairway Oaksa, kaže da je razlog brojnim problemima stanovnika tog naselja – najezda žohara, plijesan, napukli zidovi i truli dovratnici kroz koje se štakori i mravi uvlače u domove – nešto što u vrijeme gradnje nije predočeno javnosti: Fairway Oaks izgrađen je iznad bivšeg odlagališta smeća. Jedan od stanara kaže:
- Namjere su bile dobre, ali kad su političari i velike zvijezde otišli, nama je prepušteno da se nosimo s posljedicama.

No, ne smatraju svi stanari da je isključivo građevinski šlamperaj slavnih kriv za njihove nevolje; jedan od njih, Diennal Fields, kaže da je većina problema uzrokovana nebrigom stanara za vlastite domove:
- Stvar je jednostavna: ako imaš plijesan, ne trčiš odvjetniku, trčiš u trgovinu, kupiš izbjeljivač i pospeš.

Pogledajte na vecernji.hr