Kolumna

Respekt je uvijek prijatelj, ali straha ne smije biti!

Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
Respekt je uvijek prijatelj, ali straha ne smije biti!
VL
Autor
Tomislav Butina
16.06.2012.
u 12:04
Ova momčad izgleda znatno ozbiljnije, zrelije i kvalitetnije, od one moje Hrvatske iz Portugala, stoga sam optimist uoči Gdanjska i dvoboja sa Španjolcima, te vjerujem da ćemo uz potporu naših navijača (bez baklji!) osjetiti dah četvtrfinala!
Pogledaj originalni članak

Još je jedan veliki rezultat upisala Hrvatska. Veliki, jer remi protiv višestrukih svjetskih i europskih prvaka svakako je velik rezultat! Pokazali su naši igrači silnu energiju, pokazali su da su odlično fizički pripremljeni i uz neprijepornu kvalitetu, to nas je i dovelo do remija s Talijanima, koje smo, ako ne nadigrali, onda sigurno nadtrčali.

U najavi utakmice pisao sam o dvije golmanske \"mačke\", pitao sam se koja će imati više \"života\"? Pokazalo se da je naš \"Plete\" bio jedan od junaka dvoboja, obranio je tri \"zicera\", a za primljeni gol ne snosi krivicu. Vidjeli smo i na Stipinim reakcijama, odmah nakon primljenog pogotka, da je došlo do nesporazuma s igračima, on je tražio trojicu igrača u \"živom zidu\", a tamo su stajala četvorica. I taj četvrti, koji je bio očiti višak, zaklonio mu je pogled, pa je morao napraviti korak ulijevo da bi vidio loptu i taj mu je korak zapravo nedostajao u obrani Pirlova udarca!

I meni se u karijeri dosta puta dogodilo da sam imao \"šum\" u komunikaciji s igračima uoči izvođenja slobodnih udaraca. Situacija je na ovako velikim utakmicama, na velikim natjecanjima, znatno teža, zato jer je gotovo nemoguće, zbog galame i buke, razgovarati sa suigračima! Stoga dolazi do ovakvih situacija, jer jednostavno nema vremena ni mogućnosti za korekciju uočene pogreške.

Ponovo me oduševio Slaven Bilić! Svojim je taktičkim promjenama u poluvremenu, naime, okrenuo utakmicu u našem smjeru, promjena sustava 4-4-2 u 4-2-3-1 donijela je Hrvatskoj dominaciju i bili smo u nastavku bliže pobjedi. Slaven je, eto, potvrdio da je posve sazrio kao stručnjak, lijepo je vidjeti kad se na terenu osjeti trenerska ruka u nekoj momčadi, kao što je to bilo s Hrvatskom u Poznanju.

Pred nama su Španjolci, momčad još jača i bolja od Italije! Ali, i mi imamo svoje adute i siguran sam da naši dečki ne osjećaju strah, nego samo respekt prema papirnatom favoritu. Prije osam godina na Euru u Portugalu, bili smo u sličnoj situaciji, kad nam je za prolaz trebao pozitivan rezultat protiv favorizirane Engleske. Sjećam se da smo uoči te utakmice danima razmišljali o Beckhamu, Scholesu, Rooneyu..., mega-zvijezdama o kojima je brujao cijeli svijet. I to svakako otežava pripremu uoči utakmice, mi smo tada možda bili i previše impresionirani imenima suparnika, stoga vjerujem da naši nasljednici neće sad, uoči Gdanjska, ponoviti istu pogrešku.

Respekt je uvijek prijatelj, ali straha ne smije biti! Budite uvjereni da i Španjolci i te kako razmišljaju o nama, i njima je to krucijalni dvoboj za prolaz među osam i sigurno neće olako shvatiti tu utakmicu. Ova momčad izgleda znatno ozbiljnije, zrelije i kvalitetnije, od one moje Hrvatske iz Portugala, stoga sam optimist i vjerujem da ćemo uz potporu naših navijača (bez baklji!) osjetiti dah četvtrfinala!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DR
dragogera
12:39 16.06.2012.

bravo tomo ljepo pises,svaki clanak ti je na mjestu

UR
urbanum
13:18 16.06.2012.

Tomo Butina pravo je osvježenje među tolikim bezličnim komentatorima nogomtne igre i reprezentacije. Riječ je o zreloj osobi koja jednako kao i dok je bio sportaš zna lučiti bitno od manje važnog. Uz nekadašnjeg reprezentativca Vlaovića on brani dostojanstvo jedne profesije. Bez narcisoidnosti i kvazi stručnosti jednog Igora Štimca i što je još važnije bez bolesne taštine onih koji s današnjim nogometom nemaju više ništa. Kao što je suvremeni nogomet evoluirao ne samo u odnosu na davne 50-60 g. nego i 80-i 90 tako se na primjeru Tome Butine vidi da svijet ostaje na mlađima i da mudriji među seniorima moraju znati kad je vrijeme da se prestanu nametati na štetu "najvažnije sporedne stvari". Blažević i Barić upravo to nemogu.

PP
pp
21:40 16.06.2012.

Tomo legendo. Šteta da smo u isto vrijeme imali dva tako sjajna golmana. Stipu i Tomu. Kad Stipe ode falit će nam obojca. Sve najbolje.