Kolumna

Ronaldo izgubio Mandžin potpis

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Ronaldo izgubio Mandžin potpis
16.06.2012.
u 11:04
Ovakva BiH država je u kojoj loši đaci bježe iz škole, a dobri đaci iz – države!
Pogledaj originalni članak

Europu potresa euro, a čitav svijet nogometni Euro. BiH je u svemu poseban slučaj, konvertibilna marka pupčanom vrpcom vezana je za euro, pa se treska, a iako nije na nogometnom Euru, potresena je. Jer ponovno nije na velikoj fešti nogometne Europe. Za razliku od Lijepe naše za koju igraju uglavnom igrači iz 11. izborne jedinice. Kojoj pripadaju i bh. Hrvati. No, uz euro i Euro, BiH trese i – neuro! To jest, razne političke neuroze, nebuloze, neurozisi, neeuropski uzusi, razni ugursuzi i slično. Valja doći do promjene vlasti na svim razinama, što nije po volji onih koji nemaju parlamentarnu većinu i glasačku podršku svojih naroda. No, valjda će sve doći na svoje, ne valja kad je po tuđemu. A bez toga nema ni izmjena i dopuna Ustava i Izbornog zakona. Ne valja da demokratski Ustav postane nedemokratski stav, Izborni zakon - Izborani nezakon. Onda poteku suze i kihanja onih najmanjih. A baš po njima demokracija se i mjeri. Inače je demonkracija.

U nekim zemljama euro zone opet je recesija, a u BiH čija je valuta vezana za euro, već više od dva desetljeća je - depresija. Ne ona Velika depresija od 1929. do 1939. već ova Najveća, od 1990. do 2012. godine, koja vlada u BiH. Svi gospodarski pokazatelji govore da BiH još nije dostigla ni razinu razvijenosti iz 80-ih godina prošloga stoljeća. Osim tadašnjih najnerazvijenijih sredina. BiH još nije stigla ni YU, a kamoli EU! Ustavna, politička i gospodarska kriza dotaknule su valjda dno pa treba dignuti poklopac kipućeg bosanskog lonca i na miru vidjeti što je u njemu već zagorjelo i što se sve u njemu još kuha. Da ne bi eksplodirao. A neki se ponašaju kao ona bh. građanka kad je muž nazvao i upitao: - Što je ručku?

- Što će mu bit, kuha se!

Bosanskim loncem upravlja se daljinskim upravljačem izvana. Pa ako eksplodira, neće njegovim upravljačima po nosu. Već po glavi građana i stanovnika BiH. Tko to ne vidi i ne čuje, slijep je kod očiju, gluh kod ušiju i glup k’o tuka. Kad pukne tikva, koštice lete na sve strane, ili se grickaju sjemenke, ali kad pukne bosanski lonac, prska i kod susjeda. A susjedi, kako rekao bi Andrić, mirno sjede, ispijaju kave i – čibuče! O bh. budućnosti skrbe i oni koji tvrde da BiH i nema budućnosti. Tome čudom iščuđavaju se oni koji javno kažu, a tajno na tome rade, da u Bosni i Hercegovini Hercegovina uopće i ne postoji. Te da je Hercegovina zapravo južna Bosna. Sad zamislite da neki Ero s ovoga svijeta kaže da je Bosna sjeverna Hercegovina. Kako bi onda poznati oprali Eru iz poznate opere?! O budućnosti države triju ravnopravnih konstitutivnih naroda skrbe i oni koji tvrde da u BiH nema ni Srba, ni Hrvata po naciji, ni Hercegovaca po regionalnoj pripadnosti, te da su svi oni – Bosanci. BiH zbog svega toga postaje država u kojoj loši đaci bježe iz škole, a dobri đaci iz – države! Pa se svemu čude oni koji ostanu praznih ruku kad se uhvate za glavu. A mnogi od njih punih su svojih džepova po glavi tuđih stanovnika. Nešto se konačno mora uraditi, ili ode mast u propast. A neki se i dalje ponašaju poput onog koji reče: - Rad je zadovoljstvo, tko u ovakvoj krizi može i misliti na zadovoljstvo!

Tri konstitutivna naroda u BiH bore se za svoj identitet i simpatije svjetskih moćnika. Možda bude kao u razgovoru mladoženje i njegove majke. - Pogodi, mama, koju ću od one tri oženiti? – upita sin pokazujući na tri djevojke.

- Onu u sredini – odgovori majka.

- Kako si pogodila? – čudi se sin.

- Ona mi se ne sviđa – objasni majka.

A možda se dogodi i obratno, kao u Poljskoj i Ukrajini.

- Izgubio sam novčanik – kuka Ronaldo.

- Jesu li u njemu bili novac i kreditne kartice? –pitaju ga.

- Ma, tko šiša novac i kartice, u novčaniku mi je bio autogram Marija Mandžukića – pojasni Ronaldo.

Ključne riječi
BiH
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.