NAGLASAK

Samo Rusi spašavaju Srpsku

27.10.2007.
u 17:49
Pogledaj originalni članak

Gnjev zbog mogućega gubitka Kosova, novi velikosrpski pokušaji te buđenje Rusije sručili su se ovih dana na slabašna daytonska pleća Bosne i Hercegovine, a navodno zbog posljednjih Lačakovih mjera.

Tako se za sutra najavljuju mitinzi u Banjoj Luci, prijeti se izlaskom srpskih predstavnika iz organa vlasti, nevladine organizacije u RS-u traže referendum za odcjepljenje, srbijanski premijer Vojislav Koštunica prijeti BiH, predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić nediplomatski odgovara mu da će dobiti po prstima i po nosu, a u srbijanskoj skupštini radikali koji imaju milijunsku potporu biračkoga tijela vrište kako su Bijeljina i Banja Luka u Srbiji.

BiH je ponovno u kaosu, no ovoga puta, na sreću, ne u ratnom. Zemlja je paralizirana i prije negoli su srpski predstavnici napustili državna tijela vlasti. Sve neodoljivo podsjeća na početak 90-ih. Miloševićev duh ponovno lebdi nad BiH. Koliko je stanje zabrinjavajuće i alarmantno, govori to da se o bh. krizi osobno oglasio i glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon te sve svjetske velesile na razini veleposlanika.

No dogodio se i suštinski preokret - Rusija se po prvi put jasno i bez rezerve usprotivila mjerama visokog predstavnika. Upravo će to imati nesagledive posljedice za budućnost političkoga života u BiH. Milorad Dodik, a onda i Koštunica, upravo u tome vide svoju priliku. Miroslav Lajčak nemoćno sleže ramenima i pomoć zahtijeva od Hrvata u BiH. Zbog toga se i organizira današnji sastanak u Mostaru pod pokroviteljstvom predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na kojem bi se trebali pojaviti ključni sudionici bh. krize.

Time se Dodiku i Silajdžiću pruža još jedna prilika da prekinu s destrukcijama i politikom kaosa. Naravno, novoga rata neće biti, no ako danas u Mostaru ne bude barem minimalna dogovora, nisu isključeni nemiri širih razmjera. Očigledno je da se međunarodnoj zajednici ignoriranje bh. pitanja razbilo o glavu.

Pogledajte na vecernji.hr