Kolumna

Ako se Bare kasnije pitao 'gdje je nestao čovjek?', u prvim pjesmama Majki možete čuti gdje su taj čovjek i Majke nastali

Foto: Promo
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Foto: HRT/Screenshot
Goran Bare
Foto: screenshot
Foto: screenshot
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Goran Bare održao koncert na Šalati
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Goran Bare
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Goran Bare
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Goran Bare
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Goran Bare
30.01.2022.
u 19:00
Tih 14 pjesama snimljeno je u dva dana 1987. u Bošnjacima pokraj Vinkovaca, a sam Bare prije nekoliko godina u dokumentarcu "Bure Bareta" prisjećao se tog snimanja i Babogredca: "On nam je još i prepolovio troškove, ma skoro džabe nam je dao da snimamo, bilo je nešto sitno".
Pogledaj originalni članak

Ovih dana, osim što se na tržištu pojavilo vinilno reizdanje kompilacijskog albuma Majki "Greatest Hits Collection" koji pokriva sva razdoblja njihova rada, u trgovinama se mogao pronaći i sjajan vinil "Majke zauvijek", reprint legendarne "nulte" kazete Majki. Kažem "mogao", jer je pomama za vinilima domaće publike dovela do toga da se LP "Majke zauvijek" u nekim trgovinama rasprodao kad god je dolazila pojedina narudžba.

Upravo tu započeo je dokumentirani rad jednog od ključnih domaćih rock-sastava, kad im je tu kazetu 1988. za svoju izdavačku etiketu Slušaj najglasnije objavio pionir domaćeg nezavisnog izdavaštva Zdenko Franjić. Više od dvadeset godina kasnije vinil "Majke zauvijek" pojavio se u izdanju još jednog agilnog domaćeg nezavisnog izdavača, Šarenog dućana iz Koprivnice. Zgodan je podatak da je današnji izdavač "Greatest Hits Collection", Želimir Babogredac iz Croatia Recordsa, ujedno i čovjek koji je sredinom osamdesetih omogućio Majkama da u njegovu tonskom studiju pokraj Vinkovaca naprave svoje prve profesionalne snimke, koje su potom završile u Franjićevu kazetnom izdanju.

Tih 14 pjesama snimljeno je u dva dana 1987. u Bošnjacima pokraj Vinkovaca, a sam Bare prije nekoliko godina u dokumentarcu "Bure Bareta" prisjećao se tog snimanja i Babogredca: "On nam je još i prepolovio troškove, ma skoro džabe nam je dao da snimamo, bilo je nešto sitno". No to "sitno" rezultiralo je nečim puno krupnijim, snimkama Majki koje danas na legitimno i profesionalno izdanom vinilu možete čuti a da ne tražite stare kasetofone po garažama. Ta rock-garaža Majki na "Zauvijek" pokazuje njihovo formativno razdoblje u punom zvučnom naletu originalne postave grupe u kojoj su uz Gorana Baru bili gitarist Ivica Duspara, basist Nedjeljko Ivković – Kilmister, bubnjar Željko Mikulić – Korozija i gitarist Marin Pokrovac, koji je poginuo u automobilskoj nesreći 1989.

Vinkovački prototip vjerojatno najutjecajnijeg domaćeg rock-sastava, koji su kao i Partibrejkerse prije njih slijedili mnogi mlađi sastavi sve do danas, na "Majke zauvijek" pokazuje se doista žilavim. Zvuk je to sastava u punoj snazi prije izlaska na širu scenu, u vrijeme dok su im garaža ili podrum za probe određivali garažni zvuk kojim su ranije podvige Iggyja Popa i Stoogesa pretvorili u autohton i autonoman zvuk vinkovačke "pržione" na gitarama.

Vinil "Majke zauvijek" zvučna je kulisa postanka Majki, ali i priča o izdržljivim likovima koji su usred domaće estrade ustrajavali na oporom zvuku, radili "na rubu", kao i na rubu nezanimanja tadašnje srednjostrujaške scene koju su kasnije svojim idućim albumima uspjeli i promijeniti. I premda su im mnogi mogli prognozirati da će teško s takvom gitarističkom tutnjavom uspjeti na brdovitom Balkanu ili u slavonskoj ravnici, "Majke zauvijek" žilav su primjer samosvojnih buntovnika s razlogom.

Ako je kasnijim riskantnim životnim navikama i hitovima Bare otkrivao "gdje je nestao čovjek", na vinilu "Majke zauvijek" možete čuti gdje je taj čovjek nastao, tj. kako su se svirački i autorski formirale Majke. Iskrenost i zanos koji izbijaju iz snimki zamalo se doslovno mogu opipati, a sedam pjesama koje su Majke kasnije ponovno snimile za prvi i treći album ("Iz sve snage", "Ne mogu se kontrolirati", "Novi dani", "Zbunjen i ošamućen", "Putujem", "Postoji nešto" i "Zauvijek"), ovdje su u svojoj embrionalnoj žestokoj fazi. Isporučene su s toliko energije da vam se čini kako će s vinila izaći živi ljudi u vašu sobu. Osim što je objavio ove prve profesionalne zapise Majki, Zdenko Franjić na svojoj izdavačkoj etiketi Slušaj najglasnije zadužio je buduću rock-scenu kao nitko drugi pa su uz njegovu pomoć prve snimke objavili i Satan Panonski, Jura Klavijatura, Overflow, Bambi Molesters, Kojoti, Goribor, Damir Avdić, M.O.R.T., Gori Ussi Winnetou i mnogi drugi.

VIDEO Pogledajte tko je nominiran za Večernjakovu ružu u kategoriji glumačkog ostvarenja godine

hrvoje horvat

Članovi Abbe 40 godina kasnije javno pjevuše o svojim vezama, brakovima i rastavama

Za grupu koja pred sobom ima milijunski ugovor i rasprodane ulaznice za višegodišnje londonsko digitalno pojavljivanje na “avatar turneji”, novi album nije se činio kao opcija “pod moraš”. Dapače, godinama su ga odbijali snimiti, propuštali lukrativne ugovore o povratku na turneje, da bi odjednom shvatili da im ni milijuni dolara, eura i svih mogućih valuta koje su zarađivali, a kako vidimo zarađuju i danas, nisu dovoljni.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
22:28 30.01.2022.

U HR rock antologiji uvijek ce po svojoj veličini Prljavci i Valjak biti ispred ali po svojoj izvornosti i čistom rock & rollu nema vecih u HR od Majki.

ČS
Čuvaj se senjske ruke
23:48 30.01.2022.

Piše Hrvoje Horvat! Kaka mi se.