NEK NAS ČUJU SAMO ZVIJEZDE

Al Martino (1927. - 2009.): odlazak "Kumova" pjevača

Foto: Paramount
Al Martino (1927. - 2009.): odlazak "Kumova" pjevača
14.10.2009.
u 11:50
Veliki italoamerički pjevač Al Martino, poznat po hitovima poput "Spanish Eyes" i ulozi u slavnom filmu "Kum", preminuo je u rodnoj Philadelphiji u 82. godini.
Pogledaj originalni članak

Jedan od legendarnih talijanskih pjevača iz Philadelphije (skupa s Frankiejem Avalonom, Fabianom i drugima), koji je otpjevao neke od najvećih pop-hitova prije dolaska rocka, umro je u 82. godini u svom rodnom domu u Springfieldu blizu Philadelphije, gdje je već godinama živio nakon povratka iz Hollywooda. Pored pjevačke karijere, Martino je najpoznatiji po ulozi u slavnom Coppolinu "Kumu", u kojem je glumio Johnnyja Fontanea, pjevača i glumca čija je karijera imala mnogo sličnosti s onom Franka Sinatre, ali i s Martinovom.

Al Martino rođen je kao Alfred Cini u obitelji talijanskih useljenika, profesionalnih zidara, i sa svojom braćom polagao je cigle dok se nije odlučio okušati kao pjevač, inspiriran uspjehom svojeg prijatelja iz djetinjstva Alfreda Cocozze, koji se proslavio pod imenom Mario Lanza. No, početak karijere odložio je Drugi svjetski rat, u kojem je Al Cini služio u marincima i bio ranjen u slavnom iskrcavanju na Iwo Jimu. Nakon oporavka od rata, počeo je u lokalnim klubovima pjevati kao Al Martino (djevojačko prezime njegove majke) i 1948. preselio se u New York. Nakon nastupa u jednoj TV emisiji u kojoj je pjevao pjesmu Perryja Coma "If", potpisao je diskografski ugovor.

Snimio je 1952. veliki hit "Here in My Heart" s kojim je proveo rekordnih devet tjedana na prvom mjestu top ljestvica i osvojio zlatnu ploču. Pomoglo mu je prijateljstvo iz djetinjstva: na njegovu osobnu molbu, Mario Lanza nije snimio svoju verziju te pjesme, da ne bi zasjenio Martinovu. No, sljedećih šest godina Martino je proveo s druge strane Atlantika, sklonivši se u Veliku Britaniju zbog mafijaša koji su otkupili njegov diskografski ugovor i ucjenjivali ga. Platio im je 75.000 dolara da mu ne bi dirali obitelj, ali se u SAD vratio tek 1958. i novim diskografskim ugovorom 1962. obnovio karijeru, uspješno se boreći s konkurencijom rock'n'rolla. Veliki Martinovi hitovi iz tog razdoblja bili su "I Love You Because" iz 1963., slavni "Spanish Eyes" 1965. (s reizdanjem 1973.) i njegova verzija "Volare" iz 1976.


No, pjesma po kojoj će većina ljudi prepoznati Ala Martina je "I Have But One Heart" koju je otpjevao u sceni vjenčanja u slavnom Coppolinu "Kumu", kao Johnny Fontane, kumče don Vita Corleonea, slavni pjevač koji je došao na svadbu donove kćeri. Fontane od svojeg kuma traži uslugu (spominje i prethodnu uslugu kad su ga don Vito i Luca Brazzi oslobodili nepovoljnog ugovora s jednim šefom orkestra). Usluga je uloga u filmu, za koju kasnije dobiva Oscara i koju mu je njegov kum osigurao slavnim stavljanjem konjske glave u producentov krevet.


Pored očite paralele s karijerom samog Martina (problemi s mafijom oko ugovora), Johnny Fontane prilično podsjeća na Franka Sinatru, po vrištanju curica koje izaziva, po nezgodnom braku s velikom glumicom nimfomankom i po mafijaškim vezama. Prva supruga Franka Sinatre bila je rođakinja mafijaškog "capo bastomea", podšefa, Willija Morettija, doglavnika velikog kuma obitelji Genovese Franka "Strica" Costella (koji je poslužio kao uzor za Vita Corleonea). Sinatra je 1948. pjevao na svadbi Morettijeve kćeri, bio čudesno odriješen od nepovoljnog ugovora s orkestrom Tommyja Dorseyja, i osvojio Oscara za ulogu u filmu "Odavde do vječnosti". Pisac "Kuma" Mario Puzo nikad nije ni potvrdio ni negirao da je likom Johnnyja Fontanea izravno ciljao na Sinatru, ali je "stari plavooki" ljuto zamjerio Puzu i Coppoli scenu u kojoj se Johnny Fontane rasplače, smatrajući da to narušava njegov macho imidž.


U svakom slučaju, i Martino je (naravno) obradio glazbenu temu iz "Kuma" i imao s njom jedan od svojih zadnjih hitova. Ploče je prestao snimati početkom osamdesetih, ali je i dalje nastupao na koncertima i povremeno glumio u filmovima, ponovivši ulogu Fontainea i u "Kumu 3". Preminuo je iznenada, do prije nekoliko dana bio je dobrog zdravlja. Pored uloge u "Kumu", pamtit će se i po sjajnom glasu koji će, skupa s drugim slavnim italoameričkim pjevačima, biti nezaobilazan na svim boljim kompilacijama evergreen pjesama.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IT
itar
12:15 14.10.2009.

RIP ;(