Na National Geographicu u Americi emitirana je 21. lipnja četvrta epizoda treće sezone serije “Gordon Ramsay: Uncharted” ili “Neistražene kuhinje Gordona Ramsaya”, kako je serija prevedena u nas. Hrvatska, odnosno Istra, neistraženo je područje koje pohodi slavni kuhar i čini to doista sjajno briljantno promovirajući naš prekrasni poluotok.
U tome mu pomaže naša velika kulinarska zvijezda David Skoko kojega Ramsay također odlično prezentira ističući kako je malu obiteljsku konobu pretvorio u “Batelinu”, danas jedan od naših najboljih restorana. No, uz Skoku su sudionici Ramsayeva istraživanja Istre i drugi: ribari, lokalni opskrbljivači mlijeka, tartufari, proizvođači kozjeg sira, pri čemu će mnogi prepoznati Aleša Winklera, slovenskog pravnika koji se prije više od desetljeća odlučio preseliti u Istru i baviti se uzgojem koza.
Koncept je poznat, izveden u vrhunskoj produkciji National Geographica, kao što je to već tradicija tog velikog brenda. Ramsay ima tjedan dana da prikupi sastojke za jelo s kojima će se natjecati sa Skokom u jelu koje će od njih spraviti. Zanimljivo za nas, emisija je emitirana dan prije utakmice Škotska – Hrvatska.
U emisiji, koja je snimana znatno ranije, taj se lajtmotiv čuje frekventno jer je Ramsaye, ne zaboravimo, Škot. “Škotska – Hrvatska 1:0!”, povikat će pri jednom svojem kvalitetnom ulovu u istarskim vodama. I trebao je veliki chef sa 16 Michelinovih zvjezdica takvih pobjeda jer kroz razne je avanture morao proći prije nego što je skupio sve što mu je bilo potrebno za crni rižoto od sipe i pljukance s tartufima koje je namjerio kuhati u dvoboju s Davidom Skokom.
– Umjesto očekivanih goniča, do tog jestivog zlata vodit će nas psi Paris Hilton!, rekao je ugledavši dva simpatična tragača za tartufima s kojima je krenuo u potragu za cijenjenom gljivom oko Motovuna. No, mali psi bili su neizmjerno efikasni pri čemu je znameniti chef otkrio da psi nakon što ih pronađu, tartufe čuvaju tako da na njih – sjednu.
Ali tartufe su brzo pronašli, nakon čega ih je morao bogato nagraditi keksima.
– Hrvatski tartuf! Stavljam ga odmah do francuskih i talijanskih koliko u dobri. Zapravo, skidam talijanske, ovo je zaista daleko bolje, komentirao je. Simpatično je Ramsay pokušao usvojiti komande za pse, a isto ga je čekalo i kod Winklerovih koza gdje je nakon nove male avanture pokupio nešto od uzgajivačevih iznimnih sireva poznatih i u Londonu gdje Ramsay ima svoje restorane.
Nakon par lekcija o lovljenju sipe s ribarom Nikolom, čekala ga je nova avantura. Trebao je nekako sam doći do mlijeka, odnosno izmusti ga. No ne od krave već od – magarice koju je u to trebalo i uvjeriti. Jasno, poznati chef i avanturist u svemu je uspio da bi se na kraju konačno susreo u dvoboju sa Skokom u čemu mu je pomagao i Skokin sin. Žiri su činili oni koje je chef susreo prikupljajući namirnice često se i šaleći na svoj račun.
– Izgleda da je razlika između magarca i magareta očito u 16 Michelinovih zvjezdica, primijetio je nastojeći nekako doći do magarećeg mlijeka. Tko je pobijedio, nećemo vam otkriti, to ćete moći provjeriti sami 19. rujna kada je ova epizoda na rasporedu našeg kanala National Geographica. Čini nam se da ne treba previše isticati kako je produkcija snažno koristila prekrasne kadrove čistog istarskog mora i kopnenih krajolika hvatajući široko prekrasni maslinik gdje je chef pokupio ulje za koje je ustvrdio da je doista jedno od najboljih na svijetu. Cijela epizoda zapravo je predivna razglednica Istre koju će sada zaslugom Gordona Ramsaya upoznati daleko širi krug ljudi u svijetu, a koja je začinjena dobro doziranim chefovim opaskama te kuharskim dvobojem na kraju. Koncept više okrenut zemlji i sjajnim namirnicama koje ona daje nego prema kuhanju iznimno je djelotvoran, pogotovo u slučaju Istre koja je mogla pokazati sve najbolje poput svojih tartufa, maslinovih ulja…•
Mia Begović vodu iz bazena prolijeva u Mrežnicu