MILADIN ŠOBIĆ

Bio je velika glazbena zvijezda u bivšoj zemlji, a nakon obiteljske tragedije povukao se iz javnosti

Foto: Facebook
Miladin Šobić
Foto: Screenshot
Miladin Šobić
Foto: Screenshot
Miladin Šobić
Foto: Screenshot
Miladin Šobić
Foto: Facebook
Miladin Šobić
12.10.2024.
u 09:00
Da Miladina Šobića mladi i danas vole vidjeli smo u subotnjem izdanju showa "Superstar", kada je jedan natjecatelj izveo njegovu prekrasnu pjesmu "Džemper za vinograd", a članica žirija Nika Turković rekla je kako nije čula za njega
Pogledaj originalni članak

Miladin Šobić krajem 70-ih godina prošlog stoljeća bio je jedan od najboljih, ali i najmisterioznijih kantautora bivše zemlje. Premda mu je karijera trajala samo osam godina, mnogi njegove pjesme kao što su "Džemper za vinograd", "Kad bi došla Marija" ili "Od druga do druga" i danas rado pjevaju. Da ga mladi i danas vole vidjeli smo u prošlotjednom izdanju showa "Superstar", kada je jedan natjecatelj izveo njegovu prekrasnu pjesmu "Džemper za vinograd", a članica žirija Nika Turković rekla je kako nije čula za njega. 

Rođen je 1956. u Nikšiću, gdje je i završio srednju školu. Nakon škole upisuje se na Fakultet za turizam u Dubrovniku. Taj period smatra se ključnim za njegovo stvaralaštvo. Pod utiskom studentskog života i velikih prijateljstava, on piše svoje najveće pjesme, a "To sam ja" postaje neslužbena studentska himna. 

GALERIJA: Znate li kako doista izgleda majka Marka Grubnića bez trunke Photoshopa?

Foto: Instagram screenshot
Foto: Luka Klun/PIXSELL
Zagreb: "Ma?i?" Marko Grubni? predstavio knjigu "Otkrit ?u vam tajnu"
Foto: Luka Klun/PIXSELL
Zagreb: "Ma?i?" Marko Grubni? predstavio knjigu "Otkrit ?u vam tajnu"
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram

Godinu dana kasnije na glazbenom festivalu Omladina 76 u Subotici osvaja drugo mjesto s pjesmom "Daj nam neba". U Sarajevo se preselio 1980. godine, gdje je u suradnji s klavijaturistom Gaborom Lenđelom i studijskim glazbenicima snimio albume Ožiljak (Diskoton, 1981.) i Umjesto gluposti (Diskoton, 1982.). S albuma Ožiljak se izdvajaju legendarna studentsko-socijalna tema "Džemper za vinograd" i najpoznatija "Kad bi došla Marija". Na tom LP-ju su se našle i "Ne pokušavaj mijenjat' me", "A vrijeme ide dalje". Album Umjesto gluposti se počinje raditi u Studiju muzičkog ateljea u Subotici, u noći 21. veljače 1982., a završava se 8. ožujka iste godine. Pokraj naslovne pjesme tu su: "Đon", "Od druga do druga", "Opet krivi tip", "Svetozara Markovića 39" i druge. Snimio je i treći album pod nazivom "Barutana ljubavi", ali zbog obiteljske tragedije ostavlja glazbu i album nikada nije izdan.  Povukao se nakon što mu se teško razboljela sestra Šeherezada, koja je ubrzo preminula. Miladin se tada ostavio glazbene karijere, premda mu se se smiješila i svjetska slava budući da mu je ponuđen duet s Lionelom Richiejem. 

VEZANI ČLANCI: 

zbog ozljede

Slavni pjevač otkazao koncert samo nekoliko sati prije početka, ljuti obožavatelji mu poručili: 'Ozbiljno?

Žao mi je što moram odgoditi večerašnji nastup. Imam ozljedu koja mi ne dopušta da nastupim. Izuzetno sam razočaran što vas neću vidjeti, ali radim na tome da uskoro ponovno zakažem koncert. Obećavam da ću se iskupiti i pružiti vam nastup kakav zaslužujete. Hvala vam na razumijevanju i uvijek cijenim vašu podršku", uputio je poruku obožavateljima na društvenim mrežama i tako brojne rastužio.

Održao je niz koncerata na kojima je okupio veliki broj ljudi. Uvijek se odazivao i na pozive studenata i ljudi iz manjih gradova.
Godine 2002. njegov prijatelj Ibrica Jusić, najavio je njegov povratak, no to se nije dogodilo.

Prije 11 godina Šobić je nakon moždanog udara primljen u nikšićku Hitnu pomoć. Nakon ukazane pomoći hitno je prebačen na kliniku za neurokirurgiju u Klinički centar Crne Gore, gdje je operiran. Nakon toga se potpuno povukao iz javnosti. Vlada Crne Gore mu je 2017. godine dodijelila državnu nagradu "13. jul" za istaknutog umjetnika, te je dobio doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu jedne i pol prosječne zarade

Glazbenu tradiciju nastavio je Miladinov nećak Vanja Radovanović, koji je 2017.  godine predstavljao Crnu Goru na Eurosongu. Tada je medijima kazao da mu je uprao ujak najveća podrška. 

VIDEO: Reperu P. Diddyju prijeti teška kazna zbog seksualnog zlostavljanja i trgovine ljudima

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.