PROMO

Bogati i moćni: Kako su ELON MUSK, JEFF BEZOS i društvo odabranih milijardera utjecali na našu svakodnevicu

Milijarderi koji su stvorili naš svijet
Milijarderi koji su stvorili naš svijet
Milijarderi koji su stvorili naš svijet
17.12.2023.
u 07:50
Pogledaj originalni članak

Inovatori, vizionari, pokretači promjena. Svim tim epitetima možemo opisati muškarce koji gotovo svakodnevno pune medijske stupce što svim inovativnim projektima, što skandalima koji se za njih lijepe kao magnet. Neupitno je da su Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg i Bill Gates promijenili našu svakodnevicu i dali nam proizvode bez kojih je suvremeni život gotovo nezamisliv. No to ih nije učinilo imunima na skandale i situacije u kojima sve svako malo nađu.

Od računala koja su od ogromnih strojeva postala dio svakog kućanstva preko društvenih mreža i online kupovine do održivijeg načina vožnje, ovi multimilijarderi promijenili su naš pogled na svijet, ali i budućnost. Iako su najčešće sa svojim revolucionarnim idejama krenuli iz garaža i soba, danas oni kroje svjetsko gospodarstvo, ali i politiku.

Iako svakom od ove četvorice možemo pronaći mrlju u karijeri i javnom životu, majstor od provokacije i skandala definitivno je Elon Musk. Kao osnivač nekoliko tvrtki, poput SpaceX-a, Boring Companyja ili Tesle, Musk je unio pravo revoluciju u svijet tehnologije. Svojim vizionarskim pogledom na svijet stalno pomiče granice, ali ono po čemu ga ipak više doživljavamo svakako su skandali koji se vezuju od njega. Provociranje na nekadašnjem Twitteru, danas X-u nije mu strano, pa su tako njegovi tweetovi u kojima se izruguje korištenju preferiranih rodnih zamjenica ili u kojima kanadskog premijera uspoređuje s Hitlerom ušli u legendu.

Milijarderi koji su stvorili naš svijet

Često ga se optužuje i za antisemitizam, negiranje koronavirusa i brojne druge upitne izjave. Novinske stupce punio je i obiteljskim životom. Iako često izražava zabrinutost oko prenaseljenosti našeg planeta, Muska to nije spriječilo da dobije čak 10 djece s tri žene. S bivšom ženom Justine Wilson ima blizance i trojke, s direktoricom posebnih projekata u Neurolinku Shivon Zilis ima trojke, a u vezi s pjevačicom Grimes dobio je njih troje. Medijski eksponirana bila je i njegova veza s glumicom Amber Heard, koja se često spominjala tijekom njezine brakorazvodne parnice s Johnnyjem Deppom.

Muskove skandale u stopu prati Jeff Bezos. Bivši CEO Amazona uveo je sasvim novi način kupovanja. Pokrenuvši Amazon kao virtualnu knjižaru 1994., Bezos u potpunosti promijenio način na koji smo dolazili do knjiga. S vremenom je, u želji za diverzifikacijom od ostalih web knjižara, na Amazonu počeo nuditi i druge proizvode, a ostalo je povijest.

Iako je sa strane kupaca Amazon bio san snova, zaposlenici se ne bi nužno složili s time. Tako su se ova kompanija, a s njome i Bezos našli pod paljbom javnosti zbog odnosa prema radnicima. Neopravdani otkazi, nemogući radni uvjeti, rasna diskriminacija samo su neke od optužbi s kojima se Bezos suočio. Često mu se zamjerao i rasipnički način života, dok su njegovi zaposlenici radili za malu plaću.

Milijarderi koji su stvorili naš svijet

Osim poslovnim skandalima, Bezos se u žiži javnosti, baš kao i Musk, našao zbog svog privatnog života. U siječnju 2019. godine Bezos i njegova supruga MacKenzie Tuttle šokirali su javnost objavivši da se razvode nakon 25 godina braka. Ono što je krenulo kao pristojna objava dvaju supružnika pretvorilo se u pravu tabloidnu sagu kad se saznalo za njegovu vezu s Lauren Sanchez koja je trajala mjesecima prije razvoda. Spominjale su se tu i ucjene oko intimnih fotografija između Bezosa i Sanchez, osobnih SMS poruka, kao i uloga saudijske vlade. Jeff Bezos tako je od omiljenog obiteljskog čovjeka i uspješnog poduzetnika postao meta tabloida gdje god se pojavio. Razvod između njega i MacKenzie Tuttle finaliziran je u travnju 2019., a slobodno ga možemo proglasiti jednim od najskupljih.

Na stranu skandale i upitne poslovne prakse, ne možemo poreći da su i Bezos i Musk, ali i Gates i Zuckerberg svijet kakav danas poznajemo okrenuli naglavačke. Od potpunih anonimaca postali su lideri koji diktiraju trendove. Kako je izgledao njihov put do uspjeha, saznat ćete u izvrsnoj seriji “Milijarderi koji su stvorili naš svijet”, koja vas čeka na DOX TV-u od 17. 12. u 21:45.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr