Anthony Bourdain, jedan od najpoznatijih svjetskih kuhara, pronađen je mrtav u petak ujutro u svojoj hotelskoj sobi u Francuskoj. Bourdain je prije šest godina u sklopu svog putopisno kulinarskog showa "No Reservations" posjetio Hrvatsku i oduševio se.
Napravio je posebnu epizodu naziva "Croatian Coast" s kojom je publika bila i više nego oduševljena, a domaćin mu je bio Mate Janković, poznato kulinarsko lice hrvatskih malih ekrana. Bourdain je odmah priznao kako o Hrvatskoj ne zna apsolutno ništa, a nakon što je proputovao hrvatsku obalu i upoznao se s našim prirodnim ljepotama i mediteranskom hranu, ostao je zapanjen.
- Hrvatska je sljedeća velika stvar. Ako niste bili ovdje, vi ste je... idiot! Ja sam idiot! - rekao je oduševljeni Bourdain.
Tijekom svog putovanja Hrvatskom upoznao se s morskom hranom, školjkama, probao je jela s poznatim istarskim tartufima, tunu, a imao je prilike degustirati i skradinski rižoto. Koliko god je bio oduševljem jelima i prirodnim ljepotama, nahvalio je i vina za koja je rekao da su jedna od najboljih na svijetu.
pa naravno da je tako - mi sto se tice gastronomije, imamo malo da zavidimo slavnoj Francuskoj i Italijanskoj kuhinji, osim nekih stvari kao sto su sirevi itd koje oni prave ima 500 godina.. jedino sto nas razlikuje je da je mnogo vise 'cool' Amerikancu reci da je probao 'Prosciutto San Daniele' od Dalmatinskog iako je nas isti ako ne bolji. sve je u marketingu.