Bila je 15 godina na HRT-u

Dajana Šošić o prelasku na RTL: Bilo je isprva neobično kad odeš na posao i kad te više ne čeka stari stol

Foto: RTL
Foto: RTL
Foto: RTL
Foto: RTL
Foto: RTL
Foto: RTL
31.01.2022.
u 08:00
Ubrzo nakon promjene radne sredine promovirala je i svoju prvu knjigu pod naslovom 'Društvene mreže i televizija'.
Pogledaj originalni članak

Za novinarku i voditeljicu Dajanu Šošić godina je počela velikom poslovnom promjenom jer je nakon 15 godina rada na javnoj televiziji prihvatila ponudu RTL-a i postala nova uzdanica njihova informativnog programa.

– Mislim da čovjeku stvarno katkad dobro dođe promjena, donese neku novu energiju, nove prilike, nove ljude… Bilo je isprva malo neobično kad kreneš ujutro na posao i kad te više ne čeka tvoj stari stol koji sam godinama dijelila s kolegicama Ružom Ištuk i Martinom Klaić, nego sjedneš za neko novo radno mjesto, ali ekipa na RTL-u stvarno je odlična, pravi su tim, a i većinu njih znam otprije s terena ili druženja, tako da sam prelazak doživjela kao jedan novi pozitivan izazov – kaže nam Dajana i kratko sažima dojmove prvih mjesec dana s ekipom RTL-a i zahvaljuje svom dragim kolegama što joj uskaču u pomoć ako negdje nešto zapne.

– Nije nikad na prvu lako doći u novu sredinu, ali svi su zaista ljubazni i spremni pomoći i uskočiti ako treba. Energija je baš pozitivna, svi razmjenjuju ideje, brojeve, pomažu jedni drugima s izjavama, pravi timski rad. Baš kako treba. Što s tiče terenskog posla, taj dio je isti, tu nema neke velike razlike, ponekad mi se čini, s obzirom na silne transfere posljednjih mjeseci da su se svi timovi ispremiješali pa je teško nekada povezati na terenu tko s kim radi. Ono što je malo drukčije je sustav u kojem se radi taj tehnički dio i naravno da su najviše tu pretpostavljam nastradali (što se uskakanja i obuke tiče) oni koji sjede oko mene Ilija, Gorana, Leona… ove koji su mi najbliži u susjedstvu, ali imaju svi strpljenja i mislim da sam i to već lagano sve polovila – kaže nam Dajana iza koje su brojna javljanja uživo, praćenje rada Vlada, parlamentarnih i predsjedničkih izbora, ali je svoje iskustvo istesala i u studijskim emisijama, a što joj je draže teren ili studio?

– Oduvijek više volim terenski rad, javljanja, reportaže, priče koja teku. Stalno si u pokretu, nešto se događa, u kontaktu s drugim novinarima, sugovornicima, vrijeme proleti u tren. Studio pak ima neka druga pravila i druge izazove. Na terenu si posvećen uglavnom jednoj temi taj dan, dok u studiju i kao urednik moraš voditi računa o puno više različitih tema i imati sve pod kontrolom. Ali ustvari mislim da je kombinacija jednog i drugog često najsretnije rješenje. Iako bih ja osobno uvijek radije birala terenski rad – odgovara nam bez puno dvojbi. Za sportske novinare najveći izazovi su praćenje sportskih svjetskih i europskih natjecanja, a političkim novinarima u tom rangu su parlamentarni i predsjednički izbori i takvi tereni su joj najdraži jer ishod je često nepredvidiv.

– Kod izbora je uvijek zanimljivo jer nikada ne znaš kakav će biti rezultat i kako će nešto završiti. Pogotovo ako je utrka tijesna, izvještavanje donosi veću dozu adrenalina nego inače i, naravno, puno veći izazov. Puno je nepoznanica, a moraš imati odmah spreman odgovor jer sve ide uživo – objašnjava nam. Zamolili smo Dajanu da nam opiše kako izgleda jedan dan TV novinara jer gledatelji najčešće imaju dojam kako se cijeli njihov posao svodi tek na tih nekoliko minuta koliko se pojave u vijestima i ostalim središnjim informativnim emisijama.

– Najčešće novinarski radni dan započne već radno ujutro, odlaskom na teren ili kolegijem na kojem se dodjele zadaci, zatim slijede pozivi, dogovori, proučavanje teme, izjave, odlasci na teren na snimanja. Ponekad se satima čeka samo na jednu izjavu, a pripreme za javljanje često traju tek nekoliko minuta jer se stvari znaju odvijati praktički u zadnji trenutak, tako da često nešto što na televiziju navečer traje tek nekoliko minuta ustvari je posao koji je započeto još rano ujutro – opisuje Dajana uobičajeni radni dan. U takvim situacijama adrenalin i stres čest su "prijatelj" novinarima, a RTL-ovka nam izdvaja i nekoliko posebno emotivnih, ali i stresnih terena.

– Stres je bio sve oko potresa, nekoliko sam puta snimala i priče iz Dubrave… prije migrantski val u Opatovcu, braniteljske prosvjede. Sve ljudske sudbine nose neku posebnu emociju, a najviše i najdulje u sjećanju ostaju priče kad znaš da si nekom pomogao ili vidiš konkretnu promjenu – kaže nam novinarka koja je uvijek znala kako je najbolja investicija ona u znanje pa je nakon što je diplomirala novinarstvo na Hrvatskim studijima u Zagrebu magistrirala marketing na Ekonomskom fakultetu te je završila doktorat iz komunikologije na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku, a prošli tjedan predstavila je svoju knjigu temeljenu na njezinoj doktorskoj disertaciji pod naslovom "Društvene mreže i televizija".

– Oduvijek mi je bila želja napisati knjigu, još od malih nogu. Doduše roman, nisam toliko maštala o stručnoj literaturi, ali i ovo je dobar početak. Društvene mreže uvijek su aktualna i zanimljiva tema i neizostavan alat u novinarskom poslu, što se uvelike pokazalo u ovo doba koronakrize. Upravo smo putem društvenih mreža izvlačili priloge putem izjava pomoću platformi jer su sugovornici nerijetko bili doma u izolacijama, a mreže i platforme uvelike su pomogle i u online nastavi. Upravo su društvene mreže, pokazalo je istraživanje, postale nezamjenjiv alat u radu novinara i praćenju vijesti, a najomiljenije su političarima i to ne samo jer su lako dostupne i jednostavne za korištenje, već često kako bi kupili vrijeme i izbjegli na prvu loptu ili pak odgodili neugodna novinarska pitanja – kaže Dajana koja predaje i kao vanjska suradnica na Hrvatskim studijima i veseli je što svoje iskustvo prenosi drugima, a mi je pitamo vidi li se u nekoj daljnjoj budućnosti kako sjedi za profesorskom katedrom?

– Da, mogla bih zamisliti da jednog dana radim isključivo takav posao, ali svakako ne tako skoro – odgovara nam novinarka rodom iz Brela. Uz sve svoje obaveze, stigne se posvetiti i svojim omiljenim ritualima opuštanja.

– Vremena za hobije uvijek ostane. Imam neke svoje rituale opuštanja, volim pročitati dobru knjigu, pogledati dobar dokumentarac. Treniram kad god stignem i, kad mi se ne da, često se prisilim jer znam da ću se uvijek poslije osjećati bolje. Volim barem jednom tjedno sa psom Deksijem otići na Sljeme, dobro dođe i meni i njemu… Kad se baš želim opustiti – recept je kuhanje i dobra serije ili film, nema boljeg – kaže nam Dajana i otkriva da joj je na listi prioriteta i želja u 2022. godini samo jedno: sreća.

VIDEO Sjećate li se Peggy iz 'Bračnih voda'? Glumica je promijenila imidž, teško bi ju prepoznali

 

zbog uloge

Prepoznajete li našu glumicu? Uvijek je bila spremna eksperimentirati s izgledom, a to se i vidi na fotkama iz 2008.

Naime, Zrinka je 2008. izgledala potpuno drukčije i bila je spremnija eksperimentirati s frizurom pogotovo ako je to bilo potrebno za posao. Tada je neko vrijeme nosila kratku crnu kosu, pa je na jednoj reviji viđena s kratkom plavom pankerskom frizurom koju je imala za ulogu, dok se isto tako na jednom snimanju pojavila s potpuno izbijeljenom kosom i dječačkom frizurom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Cro-Wolf
Cro-Wolf
08:55 31.01.2022.

Taj HRT treba ukunuti