poznati vinari

Estradnjaci okupirali vinograde: Neki vino proizvode iz gušta, drugi pak od toga rade ozbiljan biznis

Foto: PIXSELL/Instagram
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Zagreb: Danijela Martinović predstavila svoj album Neopisivo
Foto: Instagram
Željko Bebek
Foto: Instagram
Željko Bebek
Foto: Instagram
Željko Bebek
Foto: Instagram
Željko Bebek
02.10.2020.
u 08:00
Miroslav Škoro prvi je vinograd sa 6000 trsova kupio 2015. godine iznad Mitrovca pokraj Kutjeva, no jedan vinograd nije mu bio dovoljan pa je sredinom 2017. kupio još jedan.
Pogledaj originalni članak

Sezona berbe grožđa za mnoge je ljubitelje vina najuzbudljiviji dio godine. Kombinacija rada i druženja uz pokoju kapljicu većini njih predstavlja savršen aktivan odmor. U ovakvom načinu relaksacije sve više uživaju i brojne domaće zvijezde kojima nije problem zasukati rukave i brati grozd po grozd. I dok neki od njih vino rade iz vlastitog gušta i za potrebe kućnih druženja, ima i onih čija su vina poznata ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji.

Foto: Instagram
Željko Bebek
Foto: Instagram
Željko Bebek
Foto: Instagram
Željko Bebek
Foto: Instagram
Željko Bebek
Foto: Instagram
Željko Bebek
Foto: Instagram
Željko Bebek

Ovih dana u berbu se uputio i legendarni Željko Bebek. Bivši član Bijelog dugmeta sa suprugom Ružicom i prijateljima ubirao je plodove loze u mjestu Hrastovec u Sloveniji. Pratiteljima se javio iz vinograda, a uz fotografije je objavio i prigodne stihove svoje pjesme "Gdje sam bio, s kim sam pio" i oduševio brojne obožavatelje s kojima trenutno zbog pandemije koronavirusa i nedostatka nastupa komunicira isključivo putem društvenih mreže. Vino već godinama proizvodi po tradicionalnom receptu, a napravi ga u prosjeku između 150 i 200 litara. I on i supruga ljubitelji su crnog vina pa najčešće rade vranac, cabernet sauvignon i plavac. Vino ne prodaje, već ga radi zbog sebe, a dio pokloni prijateljima i rodbini. - Razlika između nas i svjetskih imena koja rade vina je u tome što ga mi radimo za sebe, da ga Ružica i ja možemo piti cijele godine i častiti prijatelje na zabavama. U proizvodnji vina je najvažnije da ga radiš s ljubavlju i da ne petljaš s kemijom. Nije nas nitko podučavao, a radimo ga po starinskoj recepturi - kazao je 74-godišnji Bebek koji nema vlastiti vinograd, a on mu, ističe, i ne treba jer se u ovim godinama ne misli baviti vinogradarstvom kao ozbiljnim poslom.

Foto: Instagram
Željko Bebek

Korak dalje otišao je njegov glazbeni kolega Dražen Zečić koji u Kutjevu ima mali vinograd s 5000 čokota. Za razliku od Bebeka koji preferira crno vino, Zečić je zaljubljen u bijelo vino, a svoj traminac proizvodi samo za obitelj i uski krug prijatelja.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

S druge strane, njegovi glazbeni kolege Miroslav Škoro, Petar Grašo,  ali i bivši nogometaš Igor Štimac svoju ljubav prema vinu pretvorili su u biznis. Miroslav Škoro prvi je vinograd sa 6000 trsova kupio 2015. godine iznad Mitrovca pokraj Kutjeva, no jedan vinograd nije mu bio dovoljan pa je sredinom 2017. kupio još jedan, u obližnjem mjestu Vetovo. U podrumu poznate kutjevačke vinarske obitelji Adžić proizvodi isključivo graševinu za koju je već na samom početku nagrađen. Na festivalu vina u Kutjevu 2015. godine Škorino je vino osvojilo šampionsku titulu i ubrzo se izborilo za svoje mjesto na tržištu.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

- Meni proizvodnja vina nije primarna djelatnost i ja se uvijek rukovodim činjenicom da nisam ni kupio vinograd zbog toga da bih na njemu zaradio ne znam kakve novce. Ja sam to kupio iz gušta tako da sam u tom smislu blagoslovljen - izjavio je uoči prošlogodišnje berbe Miroslav Škoro dodajući u šali kako količinu koju on napravi "jedna ozbiljnija ekipa može popiti za godinu dana".

Nakon gotovo tri desetljeća na glazbenoj sceni Petar Grašo odlučio se okušati i na vinskoj sceni. Pomalo tajanstveno posvetio se proizvodnji vina s vlastitim potpisom. Pjenušac Grašo prvotno je predstavljen krajem prošle godine u Sloveniji gdje je limitirana serija puštena u prodaju uoči njegova koncerta u ljubljanskoj Areni. Početkom godine ovaj je istinski vinoljubac svoje vino predstavio i u poznatom opatijskom restoranu Bevanda te tom prilikom najavio kako želi da ljudi cijene njegov proizvod za koji ima velike planove.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Zagreb: Danijela Martinović predstavila svoj album Neopisivo

I bivši nogometaš Igor Štimac okušao se u vinskom biznisu s braćom Damirom i Mihovilom. Štimčevi su još prije deset godina odlučili nastaviti tradiciju pradjeda Mihovila Mije Popicha zvanog Rizman koji je uzgajao lozu i pravio vino pored Opuzena. Njemu u čast osnovali su vinariju Rizman, a u pomoć u pravljenju vina koje je danas nadaleko poznato tada im je pritekao i poznati brazilski enolog Dirceu Vianna Junior.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
09:26 02.10.2020.

I ovaj primjer pokazuje da se svi razumiju u poljoprivredu.