François-Henri Pinault

Fatalno se zaljubio u Salmu, a sina iz veze s L. Evangelistom odbijao je priznati

Foto: PA/Pixsell
Foto: PA/Pixsell
Foto: PA/Pixsell
Foto: IPA/Pixsell
Foto: DPA/Pixsell
18.04.2019.
u 06:38
Jedan od najbogatijih Francuza François-Henri Pinault ponudio je 100 milijuna eura za obnovu crkve Notre-Dame. Ovaj milijarder u očevoj firmi počeo je raditi kao 23-godišnjak, a dok je gradio poslovno carstvo vodio je buran ljubavni život.
Pogledaj originalni članak

Francuski multimilijarder François-Henri Pinault najavio je da će donirati 100 milijuna eura za obnovu crkve Notre-Dame u Parizu koja je gorjela u ponedjeljak u stravičnom požaru. Dok je u osam sati vatrene stihije gorio toranj i krov katedrale, Pinault je boravio u Rovinju gdje njegova supruga, slavna glumica Salma Hayek snima film “The Hitman’s Wife Bodyguard”.

Prije nego što je s ocem Françoisom (82) donio odluku o novčanoj pomoći obnovi katedrale, Pinault se šetao Rovinjom u pratnji kćeri Valentine (11) i tjelohranitelja i zajedno su posjetili jednu zlatarnicu u kojoj su razgledavali srebrne naušnice i ogrlice, ali od kupnje su na kraju odustali, pišu 24 sata.

I prije nego što se vjenčao Salmom Hayek, Pinault je bio dobro poznat javnosti kao jedan od najbogatijih Francuza. On je glavni izvršni direktor i predsjednik tvrtke Kering koja drži luksuzne brendove poput Guccija, Yves Saint Laurenta, Balenciage, Alexandera McQueena, Bottege Venete, Boucherona, Brionija, Pomellata... Tvrtka je pod njegovim vodstvom od 2005., a 2008. François-Henri osnovao je i Kering Foundation, zakladu koja se bori za ženska prava. Prije četiri godine pokrenuo je program na canneskom filmskom festivalu “Women in Motion”.

Ovim projektom želi naglasiti važnost spolne jednakosti unutar filmske industrije. Magazin Harvard Business Review, koji se bavi relevantnim osobama i tvrtkama iz raznih industrija, proglasio ga je “Best Performing CEO”, odnosno direktorom s najboljim rezultatima. Pinault, odnosno njegova tvrtka Kering, po službenim brojkama u 2018. “vrijedio” je 13,6 milijardi eura, a njegova tvrtka zapošljava 30,595 zaposlenika. Bogatstvo koje danas ima počeo je stvarati njegov otac François još 1963. kada je osnovao tvrtku PPR.

Iako ima samo završenu osnovnu školu, François stariji imao je ‘nos’ za biznis i uspješno je izgradio poslovno carstvo na čije je čelo njegov sin François došao 2003. U očevoj tvrtki počeo je raditi kao 23-godišnjak i otac mu je najprije namijenio posao prodavača u jednoj od trgovina u svom vlasništvu, jer je moto Françoisa starijeg bilo da njegova djeca moraju zaslužiti bogatstvo koje je on stvarao. Otac mu je usadio radnu etiku i kad ga je naslijedio na čelu tvrtke François je svojim zaposlenicima dao svoj broj kako bi ga mogli kontaktirati u slučaju bilo kakvih problema u vezi s poslovanjem tvrtke. Kad je posao u pitanju, praktičan je i štedljiv i dok je ekonomska kriza bila u punom jeku sam je obilazio skladišta kako bi provjerio gdje je ostalo viška materijala koji se može iskoristiti za novu modnu godinu, jer ništa nije htio baciti.

Paralelno s vođenjem uspješnog poslovnog carstva, François je vodio i bogat društveni život i ljepotice su se otimale za njegovu pažnju. Salmu Hayek upoznao je u travnju 2006. i to je navodno bio fatalan susret. Godinu dana nakon što su počeli romansu rodila im se kći Valentina, a već prije njenog rođenja pojavila se informacija da se par i zaručio.

Nedugo prije prvog susreta sa Salmom Hayek prekinuo je vezu s manekenkom Lindom Evangelistom koja je u listopadu 2006. rodila sina Augustina Jamesa, a François je demantirao da je dječak njegov i nije ga htio službeno priznati niti plaćati alimentaciju. Kada je saznao da je i Salma trudna, od Linde je zatražio da test očinstva odgode na neko vrijeme jer je Salma imala komplikacije u trudnoći i nije htio ugroziti njezino zdravlje pa Linda nije u javnost iznosila istinu o ocu svog djeteta.


 

Međutim, ta istina je ipak došla do Salminih ušiju i toliko ju je naljutila da je odmah prekinula vezu s milijarderom iz Francuske te se vratila u Hollywood. No François je bio opčinjen njome i svim se silama trudio opet zadobiti njezino povjerenje, što mu je na kraju i uspjelo i svoju ljubav su u tajnosti okrunili brakom na Valentinovo 2009.

Dva mjeseca kasnije razmijenili su zavjete i pred obitelji i prijateljima na raskošnoj svadbenoj ceremoniji u Veneciji. Pinault je kasnije u mučnoj parnici s Evangelistom ipak priznao njihova sina, ali nikada nije otkriven iznos alimentacije koji je pristao plaćati. Meksičkoj glumici ovo je prvi brak, a Françoisu drugi. Od 1996. do 2004. bio je u braku s Dorothée Lepère s kojom ima dvoje djece, sina Françoisa i kćer Mathilde. Salma je sve oprostila suprugu i u dobrim je odnosila s djecom iz njegovih prijašnjih veza. Obožava ga i kaže da je on savršen, a često ističe kako je upravo suprug njezin najbolji modni stilist te njemu pripisuje zasluge za svoj istančan modni ukus.

Pogledajte kako je botoks uništio lica slavnih glumica

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar patkovic
patkovic
06:58 18.04.2019.

ima građe u amazonskoj prašumi

Avatar StevoHorvat
StevoHorvat
07:24 18.04.2019.

Žene na njega padaju radi altruizma i velikodušnosti.