Glazbena tema iz “Kuma” na zvučnicima, djeca koja trče s balonima kraj polo arene i odrasli koji mirno, s martinijima u ruci, gledaju kako igrači s palicama pripremaju konje za utakmicu. Negdje je izvirio i jedan pas, koji se također želio igrati s loptom, ali nisu mu dali. I sve to na plaži. Filmska scena na završnici Rovinj Beach Polo Cupa.
Još nam iznad glava sve to snima – dron.
– Dron je moj! – kaže nam Dhruv Baker, britanska zvijezda i pobjednik tamošnjeg Masterchefa, koji je kuhao kraljevskoj obitelji, šeicima... Dok zajedno gledamo utakmicu, on nam priča:
Gleda nas Azija i Rusija
– Okušao sam se i ja u polu, ali nije to za mene – kaže Baker koji s timom od 20 ljudi, s filmskim kamerama, obilazi 60 gradova u Hrvatskoj, a njegovu emisiju “Croatia Finest” na National Geographicu gledaju u 87 zemalja, cijeloj Aziji i Rusiji, a ići će od ljeta i na našoj televiziji, možda i u SAD-u...
Kuharske su emisije u modi, a baš će naš sugovornik polovici planeta približiti ljepote naše zemlje. On je novi Jamie Oliver.
Baker tvrdi da nigdje na planetu nije našao zemlju koja ima bolju ribu, maslinovo ulje i vino od Hrvatske
Kakav je život putujućeg kuhara?
– Prije nego što sam pobijedio u Masterchefu, radio sam običan posao u uredu. Nakon toga mi se život okrkenuo naglavačke. Dao sam otkaz u marketingu i prodaji i postao profesionalni kuhar. Napisao sam kuharicu, otvorio restoran i sad snimam kulinarski show. Proputovao sam cijeli svijet, rođen sam u Meksiku, živio u Indiji, a kušao sam svu hranu diljem planeta. Najljepše mi je bilo kuhati kraljici. Kod kuće? Supruga i ja dijelimo kuhinju – govori nam Baker (eng. pekar) dok dečki na konjima vrijednima stotine tisuća eura pokušavaju zabiti gol.
Pitamo ga kako Hrvatska stoji u usporedbi sa svijetom.
– Da vidite široku sliku, treba se vratiti na početak, na osnovne namirnice. A nigdje na planetu nisam našao zemlju koja ima bolju ribu, bolje maslinovo ulje i bolja vina od vas u Hrvatskoj!
U redu za ribu i maslinovo ulje, ali da baš nitko nema bolja vina od Hrvata? U konkurenciji Francuske, Italije, Čilea, Južne Afrike...
– Da i vina! Ovdje sam kušao neka od najboljih u životu. Recimo, Dingač iz 1996. ili pjenušce koje radi obitelj Tomac. Hrvatska nije toliko velika kao recimo Italija, ali i tako mala ima vina kao da je zaseban kontinent. Nevjerojatno – govori Baker.
Ima li u Hrvatskoj nešto što niste jeli nigdje drugdje na svijetu?
– Na Braču sam doživio kulinarsku revoluciju, jeo sam vitalac, jelo od janjećih ili kozlećih iznutrica. Smatram da treba jesti sve dijelove životinje, ne samo one najbolje.
Nakupilo se kilograma
Jeste li dobili koji kilogram? Zbog posla...
– To je jedini problem u tome što radim. Nego, pogodite kamo idem na odmor? Pa vraćam se u Hrvatsku! Idem u Škrip na Braču, jer je tiho i mirno – zaključuje svjetski slavan kuhar, koji će kod nas tek postati poznat za nekoliko mjeseci, kad počne prikazivanje njegova showa.
A kako se zabavljala elita u Rovinju?
Partiji su bili rezervirani za staru tvornicu duhana, a ostanimo kod hrane. Maistrin chef Andrew Gaskin im je pripremao kozice sa šafranom i kamenicama, brancina u kremi od tartufa, jastoge u baršunastom umaku, kamenice s kavijarom, tunu u kremi od avokada... U čašama malvazija, syrah i merlot Korlat.
U eliti gospodarska krema – Ante Todorić, Miljenko Živaljić (Zaba), Ante Vlahović (Adris), Dubravko Artuković (Franck), Sanel Volarić (CO), prvi čovjek Ine Zoltan Aldott, Franjo Luković, srpski kralj šećera Miodrag Kostić, Philip Zepter i Ivana Trump.
Gospođa je bila zvijezda, za njom su se mnogi okretali. Dakako, zbog bivšeg muža, kojem je namjera spasiti svijet...
>> Svjetska aristokracija u Rovinju: Ivana Trump hvali Hrvatsku, u luci je usidrena Zepterova jahta
Ukratko bio neciji kuhar i par konjusara ?!