Ljeto je odavno počelo, a time i turistička sezona u Hrvatskoj. Koliko je ova turizam važan u Hrvatskoj, pokazuju i mediji koji svakoga dana imaju neku od klasičnih turističkih tema: broj dolazaka i noćenja, potrošnja turista, kruzeri, slavni u Hrvatskoj, ali i visina cijena na obali. Ovoga puta, ovim posljednjim nabrojenim, pozabavio se i poznati televizijski novinar Goran Milić.
On je na svom Facebook profilu objavio cjenik jednog bistroa u Slanom kod Dubrovnika te istaknuo cijenu jednog decilitra vina koja je 2,20 eura i jedne litre vina koja je 24 eura.
- Koncentriraniji promatrač opazit će nelogičnost da cjenik u bistrou u Slanom nudi čašu od jedan decilitar bijelog (i crnog) vina po 2,20 eura, a bocu tog istog vina od jedne litre po 24 eura. Logično čuđenje - zašto bi bilo jeftinije donositi 10 puta po jedan decilitar vina od jednokratnog serviranja boce od jedne litre? Tko prvi pogodi pravi razlog (a iz ugostiteljovog kuta gledanja je opravdan) častim ga kavom, kiselom, i čašom od jednog decilitra bijelog ili crnog. U Slanom ili Zagrebu, bilo gdje - napisao je Milić na ovoj društvenoj mreži.
U komentarima su brojni njegovi prijatelji krenuli pisati odgovor na ovo pitanje, a za ovu temu zainteresiralo se više od 170 ljudi.
Podsjetimo, o cijenama u Hrvatskoj posljednjih se dana puno govori, a mediji su pisali i o tome kako je influencerica iz Srbije Olja Crnogorac na društvenim mrežama se požalila na cijene u Hrvatskoj. Nju na Instagramu prati više od 300 tisuća ljudi, a ove se godine, nakon nekoliko godina pauze, vratila na otok koji je prije posjećivala sa svojom majkom. Šokirale su je i visoke cijene na nekad omiljenom otoku: ''Restorani imaju cijene kao da služe svemirsku hranu, a evo i jednog primjera. Tjestenina na jednoj terasi, toliko mala i tjestenina i terasa da se ni ptica ne bi najela, ljudi, 25 je eura. Jeste li vi normalni? Za što? Ne znam više što se događa i je li ovako bilo ranije, ali ovo je definitivno ogroman promašaj jer sam došla s očekivanjem da ću svoj Hvar zateći onako kako sam ga ostavila prije šest, sedam godina. Kao jedno divno izdvojeno kulturno mjesto na Jadranu gdje su dolazili normalni ljudi i gdje su svi mogli sebi priuštiti barem ručak u restoranu."
No, ona nije jedina. Na cijene se na društvenim mrežama žalili su se i njemački i američki turisti.
VIDEO Lovro Juraga komentira aktualna događanja na estradi
Cijene, cijene, cijene… jeftino, normalno, skupo… Uvijek, bas uvijek, pogledam cijenu i sto dobijem za tu cijenu. Ako mi ne odgovara idem dalje do sljedece bitike, ducana, kafica, restorana. Jasno mi je da za Rolls Roys nemam novaca, a i da imam ne bih ga kupio! Izbor je moj osobni. Ako je preskupo na Hvaru, odoh jesti podno Biokova!