Indira Gandhi 25 godina nakon smrti spojila filmsku industriju

Foto: REUTERS
Indira Gandhi 25 godina nakon smrti spojila filmsku industriju
01.12.2009.
u 07:30
Hollywood i Bollywood zajedno će snimati filmski ep o životu jedne od najpoznatijih državnica 20. stoljeća, a za uloge se bore poznati glumci.
Pogledaj originalni članak

Prva indijska premijerka Indira Gandhi ostat će upamćena i kao jedna od najvećih državnica dvadesetog stoljeća i kao žena koja je 25 godina nakon svoje smrti ujedinila dvije najveće svjetske filmske industrije, Hollywood i Bollywood.

Filmski ep iz dva dijela

Filmski ep o njezinu životu, ep koji već sada kritičari uspoređuju s Lord Attenbourghovim remek-djelom Gandhi, prikazat će životni put Indire Gandhi kroz dva dijela. Dok će prvi film slikovito prikazati napete odnose osamostaljenja Indije te svu složenost njezinih odnosa sa susjednim Pakistanom, drugi dio epa opisuje Indirina nastojanja za ujedinjenjem Indije, uspon njezina sina Rajiva na političkoj sceni te na kraju mučeništvo ove političarke koju su ubili pripadnici vlastite tjelesne straže. Kao kći Jawarhalala Nahrua, Indira Gandhi je od rane mladosti bila predodređena za ulazak u visoku politiku. Nakon studija na prestižnom Oxfordu postavljena je 1964. godine za ministricu informiranja u stalnim sukobima sa susjednim Pakistanom rastrzanoj zemlji, da bi dvije godina poslije zauzela mjesto predsjednice vlade. Veliku popularnost među svojim sunarodnjacima zadobila je pobjedom nad pakistanskim snagama u sukobu 1971. godine, što je otvorilo put osamostaljenju Bangladeša, do tada poznatog kao Istočni Pakistan. Vladala je Indijom kao premijerka u tri mandata, no sikhima se zamjerila kada je u srpnju 1984. godine poslala vojne trupe da zauzmu Armitsar, sveti hram sikha. Četiri mjeseca poslije metcima iz automata zasula su je dvojica atentatora, pripadnika njezine tjelesne straže dok je šetala vrtom svoje rezidencije u New Delhiju.

Scenarij od dva desetljeća

Filmski ep o njezinu životu režirat će indijska redateljica Kristina Shah, dok su za glavne uloge svoj interes iskazale poznate filmske zvijezde poput Helen Mirren, Toma Hanksa ili Tommyja Leeja Jonesa.

- Ovo je projekt mog života. Već dva desetljeća radim na scenariju, i to je priča koja se mora ispričati - izjavila je Shah. Filmski znanci smatraju da suradnja Hollywooda i Bollywooda na ovom projektu predstavlja i značajan korak u razvoju svjetske industrije zabave. Prema procjenama, upravo će epom o Indiri Gandhi započeti suradnja ove dvije filmske Meke koja će obilježiti sljedeće desetljeće.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ST
strsica
07:46 01.12.2009.

Ta starica je bila simbol slobode i snage malog covjeka.