Hrana koju svakodnevno unosimo u organizam, osim osnovne funkcije da nas zasiti, od početka čovječanstva ima i ljekoviti učinak na naše tijelo. Upravo tom tematikom bavi se novi HTV-ov dokumentarni serijal “Hrana kao lijek” urednice Jasne Burić.
Tri godine snimanja
– U svakodnevnom televizijskom poslu u Znanstvenoj redakciji često sam pratila teme povezane s hranom i prehranom. Željela sam te spoznaje pretočiti u serijal koji bi zanimljivo, argumentirano, sveobuhvatno i znanstveno utemeljeno, promatrao pojedinu hranu te dao argumente zašto je dobra za čovjeka i kako se u našem tijelu ponaša poput lijeka. I ideja, koja je bliska svakom čovjeku, uskoro se realizirala kao projekt u stopostotnoj produkciji HRT-a – objašnjava Jasna Burić kako se rodila ideja o serijalu koji je sniman tri godine tijekom svih godišnjih doba.
– Morali smo voditi računa o različitim godišnjim dobima i procesima sadnje, berbe te prerade pojedine namirnice. Na serijalu je radilo mnogo ljudi, no okosnica HTV-ova tima je ekipa u sastavu: izvršna urednica Nikolina Dragošević, redatelj Zdravko Mustać, asistentica redatelja Elza Kraljević, snimatelji Mario Britvić, Branko Cahun, glavni montažer Jadranko Kakša, Robert Cecelja i drugi, te moja malenkost. Glazbu za serijal napisao je Srđan Sekulović Skansi – kaže.
Materijal je podijeljen u deset polusatnih epizoda, prvi nastavak emitiran u ponedjeljak bio je posvećen maslini. Reakcije gledatelja nakon emitiranja prve epizode su izvrsne. Nepodijeljeno je mišljenje gledatelja da je serijal odličan, a mnogi su mislili da je riječ o stranom televizijskom serijalu. U sljedećim nastavcima saznat ćemo kakva ljekovita svojstva imaju med, češnjak, jabuka, riba, grožđe, gljive, mrkva, bobičasto voće...
– Usredotočeni smo na pojedinu namirnicu koja je zaslužila da bude u vrhu naših prehrambenih navika, da je konzumiramo češće i u različitim oblicima. Primjerice, maslinovo ulje je fenomenalni antioksidans, još bolji dodatak za kvalitetu i zdravlje kože, kose i noktiju. Blagotvorna je simbioza maslinova ulja i gospine trave za čovjeka, kao čuveni kantarion. Podsjećamo na važnost neke biljke, voća ili povrća koji nam omogućuju da se bolje osjećamo – govori urednica i scenaristica Jasna Burić.
Otkriva i koliko je rad na projektu utjecao na promjenu njezinih prehrambenih navika.
Od mamine juhice do brze hrane
– Prošla sam sve faze od mamine juhice do studentskih jela iz papira, pa preko upoznavanja i pripremanja jela drugih kultura. Sada obitelji pripremam mnogo povrća, svi obožavamo mediteransku prehranu i naša tradicijska jela, a voće je uvijek prisutno. Naravno, još tragam za kolačima koji ne debljaju… Radeći na serijalu, uz pomoć znanja i istraživanja vrhunskih stručnjaka, naučila sam mnogo. I učim dalje – kaže. Priča o svakoj namirnici ima više kutova, povijesni, znanstveni, nutricionistički...
– Hrana je naše pogonsko gorivo i čini nam se kako sve o njoj znamo, a onda se ispostavi da nismo znali temeljne stvari. Ovaj serijal nastoji sveobuhvatno analizirati pojedinu namirnicu s aspekata koje ste naveli, kako bi bili presudni za odluku da češće uvrstimo neku od namirnica u prehranu.