TELEVIZIJA

Josip Šarić dva će se tjedna javljati iz Bagdada

25.04.2004.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Za razliku od ostalih domaćih televizija, HTV se u svojim informativnim emisijama u sljedeća dva tjedna, prateći sve napetiju situaciju u Iraku, neće morati koristiti samo snimkama i izvještajima stranih televizija, već će se osloniti i na vlastite snage. I to zato što se nakon točno godinu dana već prokušana ekipa u sastavu reporter Josip Šarić, snimatelj Jure Ožić-Bebek i tonac Stjepan Beti, preksinoć opet uputila u Bagdad, kako bi HTV-ovim gledateljima, najvjerojatnije već od sutra, omogućila izravna iračka javljanja. Budući da su informacije iz toga dijela svijeta iz dana u dan pune otetih, ranjenih i ubijenih, osjećaji s kojima se krenulo u novu novinarsko-ratnu avanturu, unatoč istovjetnom prošlogodišnjem iskustvu - podijeljeni su.

- Istina, situacija je trenutačno gora nego kad smo tamo bili zadnji put, ali prednost nam je to što sada znamo više ljudi i imamo više kontakata, pa sve stvari možemo bolje organizirati - kazao nam je uoči puta Josip Šarić, dodavši da će prošlogodišnju bagdadsku vožnju u dobro opremljenim terenskim vozilima ovaj put zamijeniti obilascima u što starijim i jadnijim autima, kako bi bili što manje upadljivi Iračanima. Proteklih dana, pak, Šarić pakiranju prtljage nije morao posvetiti baš onoliku pažnju kao što je to bilo za vrijeme prošlogodišnjih priprema.

- Jedan je od razloga - pojasnio je - i taj što iz Ammana u Bagdad letimo avionom, dok smo prije iz Jordana na cilj zadatka putovali autima. Osim toga, u Bagdadu se, za razliku od prethodnog boravka tamo, kad nije bilo ni struje ni vode, sada sve može kupiti. Ipak, ovaj put u torbama su nam pancirke koje smo posudili od prijatelja.

No, tročlana HTV-ova ekipa, uz svakodnevna javljanja u središnje informativne emisije, specijalni boravak u Iraku iskoristit će i za snimanje dokumentarca. Pokušat će pronaći iste one ljude koje su snimili prošle godine, da se kroz njihove priče dočaraju iračka događanja u proteklih 365 dana.

Božena MATIJEVIĆ

Pogledajte na vecernji.hr