Dove Fashion.hr

Kod modnog debakla zvanog Taja ne pomažu ni striperi

Foto: arhiva VL
Hera by Sever
Foto: pixsell
Dove Fashion.hr, (1)
Foto: pixsell
Dove Fashion.hr, (1)
Foto: pixsell
Dove Fashion.hr, (1)
Foto: pixsell
Dove Fashion.hr, (1)
Foto: pixsell
Dove Fashion.hr, (1)
Foto: pixsell
Dove Fashion.hr, (1)
Foto: pixsell
Dove Fashion.hr, (1)
11.03.2011.
u 23:43
Debitanska revija Taje bila je jedinstevni modni debakl kakav već dugo nije viđen na domaćoj modnoj pisti, i sve što vrijedi pamtiti s prvog dana revija su torbe Roberta Severa
Pogledaj originalni članak

Izlazeći s revija prvog dana Dobe Fashion. hr-a srela sam kolegu fotoreportera.

“Imam pomak.”, rekao mi je i objasnio kako već danima snima demonstrante po Zagrebu i kako je cijelo vrijeme revija čekao kada će netko izletiti s nekim transparentom.

I ja imam pomak. Ali za razliku od njega ne od demonstracija nego već od obilja loše mode. Sve što je moglo poći krivo u prvih šest revija Fashion. hr-a koje smo sinoć vidjeli - pošlo i više nego krivo. Najgore od svega ipak je bila debitanska revija Taje - jedinstevni modni debakl kakav već dugo nije viđen na domaćoj modnoj pisti. Da sada ne nabrajamo što je sve mučilo oči, ukus i pamet, dovoljno je reći da je to bila revija u kojoj utjehu nisu mogli pružiti ni polugoli striperi koji su nosili muški dio kolekcije. Podbacio je  uvijek avangarni Stjepan Čuka koji ovog puta kao da nije uspio do kraja provesti nijednu ideju. Ono što je trebao biti hrabar eksperiment i spoj muških dimija i klasičnih hlača ostalo je tek na pomalo nemuštom  pokušaju. 

Razočarale su čak i renomirane I-gle. Njihovi zaštitini znaci: slojevitost, strukturalnost i ingenioznost kroja ovog su putu izgubljeni u previše ”narezuckanih” modela totalno nejasne namjene. Premalo je tu bilo pamtljivih komada (zapravo su se odjeći nametnule šljokičaste cipele “pobjegle”  iz  “Čarobnjaka iz Oza”) da bi opravdalo njihov s pravom stečeni ugled i visoki rejting kojeg postižu svojim autorskim rukopisom.

Ana Maria Ricov odigrala je igru kolažiranja i to najbolje napravila u crnoj boji i svim ostalim tamnim tonovima. Konačana dojam je urbano, nosivo, ali ne i posebno uzbudljivo. Podjednako mlaka bila je i kolekcija Aleksandre Dojčinović. Ova kreatorica ponovo propituje stil žena koje znamo s filmsog platna, ali još nije donijela odluku želi li te žene (poput sivog kompleta za tajnicu koja je do jučer bila pripravnica u nekom samostau) ironizirati ili veličati.

Jedino što vrijedi pamtiti od sinoćnje modne ponude su torbe Roberta Severa, zapravo kolekcija Hera by Sever, prvi uvid kojeg smo dobili od velikog projekta Fashion.hr industrija. Robert Sever zaista radi odlične torbe i u detelje poznaje ženski sadomazohizam u kojem torba nikada nije previše velika (previše teška je u pravilu) i previše lijepa. Za brand San Peter napravio je zaista veliku kolekciju torbi, a kao sada iza njega stoji industrijstrijski pogon one će cijenom biti bliže prosjećnoj šopingholičarki, lako je predvidjeti da će se prodavati “ko halva”. Baš to treba požljeti i svemu što se upravo rađa u spoju hrvatske modne pameti i modne idustrije, pa možda parola “Nosimo hrvatsko!”  zaživi u prvom redu uz domaću modnu pistu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

FR
frabrne
08:11 12.03.2011.

Zanima me samo da li je gdica.Radovic toliko negativna zato sto nije dobila nikakav \"pokloncic\"od kreatora - - - - - - -- -- u trenutku dok sam citao tekst i jos nisam vidio tvoj komentar odmah mi je palo na pamet isto sto i tebi.

AD
adgjl
08:14 12.03.2011.

Hmmmm, vidiš vidiš, u tom grmu leži zec. Imaš bome pravo. Poklene na sunce i biti će senzacionalna. FUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUJJJJJJJJJJJ!!!!!!

FO
Foja
00:20 12.03.2011.

Zanima me samo da li je gdica.Radovic toliko negativna zato sto nije dobila nikakav \"pokloncic\"od kreatora ili je revija stvarno bila tako losa....hmm?????