u subotu

Kraljevski stručnjak otkrio bizarnu tradiciju koju Charles mora slijediti na krunidbi

Foto: Arthur Edwards/PRESS ASSOCIATION
King Charles III coronation
Foto: Arthur Edwards/PRESS ASSOCIATION
King Charles III coronation
Foto: Liam McBurney/PRESS ASSOCIATION
King Charles III coronation
Foto: Stefan Rousseau/PRESS ASSOCIATIO
King Charles III coronation
Foto: POOL/REUTERS
Britain mourns Queen Elizabeth
Foto: MAJA SMIEJKOWSKA/REUTERS
Britain mourns Queen Elizabeth
Foto: POOL/REUTERS
Britain mourns Queen Elizabeth
03.05.2023.
u 20:29
Jedan od tradicijskih običaja jest i onaj u kojem se na ulazu u Westminstersku opatiju mora potvrditi kraljev identitet. Kraljevski stručnjak Hugo Vickers otkrio je ovu drevnu i bizarnu tradiciju koju će morati slijediti i Charles.
Pogledaj originalni članak

Krunidba kralja Charlesa na rasporedu je za subotu 6. svibnja, a ovaj povijesni događaj dugo je pripreman. I dok u javnost cure samo neki detalji, ono što je vrlo dobro poznato jest protokol i tradicija. Jedan od tradicijskih običaja jest i onaj u kojem se na ulazu u Westminstersku opatiju mora potvrditi kraljev identitet. Naime, kraljevski stručnjak Hugo Vickers otkrio je ovu drevnu i bizarnu tradiciju koju će morati slijediti i Charles. 

Svaki element ceremonije, kaže Vickers, ima svoj značaj, koliko god arhaičan bio, a jedna od najneobičnijih tradicija uključuje promatrače koji će paziti da se netko ne bi lažno predstavio kao Charles dok kralj ulazi u Westminstersku opatiju.

- Trebaju svi biti sigurni da je došao pravi čovjek - rekao je Vickers.

Inače, najsvetiji dio krunidbe jest pomazanje tijekom kojeg će Charles biti pomazan svetim uljem primiti žezlo i štap, simbole svoje ustavne vlasti, te kraljevsku jabuku, kuglu s križem, znamen snage i kršćanstva. Kralj će tada morati položiti zakletvu da će čuvati Crkvu Škotske. 

Britanski mediji pišu da će Charlesovoj krunidbi u Westminsterskoj opatiji prisustvovati oko 2000 ljudi, koliki je njezin kapacitet, dok se na krunidbi kraljice Elizabete II. pojavilo oko 8000 ljudi. 

Ranije je objavljeno da bi trebala biti nešto skromnija nego prijašnje. Krunidba kraljice Elizabete II. trajala je tri sata, a Charlesova će trajati nešto više od sat vremena te će imati oko dvije tisuće gostiju. Pomazanje monarha bit će isto kao i 1953. godine.

Palača je ranije objavila i službeni amblem koji će se koristiti za proslavu krunidbe britanskog kralja Charlesa III., a dizajn odaje počast monarhovoj dugogodišnjoj kampanji za zaštitu okoliša. Amblem prikazuje floru iz sve četiri nacije koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo - englesku ružu, škotski čičak, narcis iz Walesa i sjevernoirsku djetelinu, čime se odaje počast kraljevoj ljubavi prema prirodi, priopćila je Buckinghamska palača. Korištene su boje britanske zastave: crvena, bijela i plava. "Dizajn je inspiriran ljubavlju kralja Karla prema planetu, prirodi i njegovom velikom brigom za prirodu", rekao je dizajner Jony Ive. "Amblem govori o optimizmu proljeća i slavi početak ovog novog razdoblja za Ujedinjeno Kraljevstvo."

Uz krunidbu održat će se proslave, uključujući tradicionalne procesije, glazbeni koncert u dvorcu Windsor, ulične zabave, svjetlosne predstave i volontiranje zajednice, priopćila je Buckinghamska palača.

VIDEO Kći Nede Ukraden: Stan koji dijelimo je toliko velik da se moramo dozivati mobitelima

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.