Seinfeld NA DIJAGNOZI

Kramer je shizoidan, Jerry perfekcionist, a George ima problem s egom

Foto: Promo
Kramer je shizoidan, Jerry perfekcionist, a George ima problem s egom
10.01.2015.
u 12:54
Studenti psihijatrije iz New Jerseya, prije nego što počnu raditi s pacijentima, izučavaju ponašanje četvero neurotičnih likova iz omiljene serije o svakodnevici
Pogledaj originalni članak

I dok bi neki naši studenti, pa čak i medicine, umjesto da se prime udžbenika radije profesorima tutnuli kuvertu u ruku i kupili diplomu, američki im kolege jedva čekaju predavanja. Kako i ne bi kad za domaću zadaću moraju gledati humorističnu seriju koja govori ni o čemu, poznatiju kao "Seinfeld".

Za sve je kriv dr. Anthony Tobia koji je studentima psihijatrije na medicinskoj školi Rutgers-Robert Wood Johnson uveo kolegij "Psy-feld". Prije nego što počnu raditi s pacijentima, studenti treće i četvrte godine medicine tako znanje stječu izučavanjem likova i situacija iz "Seinfelda" i ta metoda, kažu, puno im je draža i jednostavnija nego učenje iz knjige.

Gledaju TV za domaću zadaću

– U seriji pratimo vrlo različite osobnosti. Kao osobe, likovi su neprilagođeni, a kad se nađu zajedno, njihova međusobna dinamika doslovno kreira zaplet – kaže dr. Tobia koji od 2009. primjenjuje svoju nastavnu metodu. Naime, shvatio je da mlađe generacije uče najbolje kad im se građa servira kroz pop-kulturu, pa tako na drugom kolegiju studente "tjera" da gledaju Fargo braće Cohen. Tobia je napravio i bazu podataka koja sadrži ključne spoznaje o svih 180 epizoda "Seinfelda", a koju sa svakom novom generacijom studenata nadograđuje. Navečer tako gledaju zadanu epizodu, a ujutro na predavanjima o njoj raspravljaju. Ne zvuči loše.

Dijagnoza - neuroza

Ne morate biti student medicine da biste primijetili kako su likovi čiju njujoršku svakodnevicu volimo pratiti – neurotični. No, koju biste im točno dijagnozu postavili?

Lik Jerryja Seinfelda, kojega je utjelovio istoimeni komičar, opsesivno je kompulzivan i pravi perfekcionist, a ponekad se čini da je nezainteresiran za ono što se događa s njegovim prijateljima.

Njegov susjed Cosmo Kramer, kojega je fantastično odigrao Michael Richards, vodi pak prilično usamljenički život, ljude baš i ne voli, a često se doima kao da je u oblacima te da ne razlikuje san od jave. Studenti su primijetili da bi pacijentu takvog ponašanja vjerojatno bio dijagnosticiran shizoidni poremećaj ličnosti.

Seinfeldovu bivšu djevojku Elaine Benes, koju glumi Julia Louis-Dreyfus, muče pak emotivne boljke. Nije sposobna ostvariti dulju i značajniju ljubavnu vezu. George Costanza, jedan od najintrigantnijih likova s malih ekrana, kojega glumi Jason Alexander, u seriji je pravi primjer osobe koja ima grdnih problema s prevelikim egom. Njegova je usredotočenost na samoga sebe i nemogućnost suosjećanja u "Seinfeldu" smiješna.

No biste li u stvarnom životu za prijatelja željeli imati nekoga poput Georgea?

>>Seinfeld potvrdio: Slavna družina ponovno se okuplja

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.