Zaustavljen projekt

Kusturici u BiH ne daju da podigne grad za film "Na Drini ćuprija"

Foto: REUTERS
Kusturici u BiH ne daju da podigne grad za film "Na Drini ćuprija"
07.01.2010.
u 14:34
Redatelj je htio pokraj višegradskog mosta izgraditi srednjovjekovni grad simboličnog naziva “Kamengrad”. Povjerenstvu se nije svidjela ideja da se bosanska replika njegova Drvengrada s planine Mećavnik naslanja na most Mehmed-paše Sokolovića.
Pogledaj originalni članak

Nije ni počeo s ekranizacijom romana “Na Drini ćuprija” nobelovca Ive Andrića, a srbijanski redatelj Emir Kusturica već se suočio s problemima. Njegov plan da film snimi na autentičnim lokacijama u Višegradu, uz most koji je pod zaštitom UNESCO-a i koji je bio Andrićeva inspiracija za djelo, nije naišao na odobravanje Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini.

Replika Drvengrada
Redatelj, inače omražen u svojoj domovini, htio je pokraj višegradskog mosta izgraditi srednjovjekovni grad simboličnog naziva “Kamengrad”. Povjerenstvu se nije svidjela ideja da se bosanska replika njegova Drvengrada s planine Mećavnik, iz kojega je nedavno potjerao ekipu HTV-a, naslanja na most Mehmed-paše Sokolovića. Napominjući da bi volio da Andrićev roman zaživi na filmu, član Povjerenstva prof. dr. Dubravko Lovrenović kaže da mu je ipak teško zamisliti “da danas netko dođe u Višegrad i trajno, za sva vremena, radikalno izmijeni izgled višegradske čaršije i ćuprije”.

Prašina zbog ideje
Ambiciozni Kusturica, pak, iz Beograda poručuje da neće lako odustati. Njegov je plan na potezu od gradskog hotela “Višegrad” do ušća Rzave u Drinu izgraditi zid u srednjovjekovnom stilu i njime ograditi sportski centar “Ušće”. Unutar zidina planira napraviti grad od kamena i drveta koji bi se dijelom naslanjao na most Mehmed-paše Sokolovića gdje bi se odvijao najveći dio filmske radnje. Usput je obećao da će grad ostaviti stanovnicima Višegrada na trajno korištenje.

U prošlosti je redatelj već gradio goleme objekte za potrebe svojih filmova. Za film “Život je čudo” izgradio je “staru” željezničku postaju Golubići koja je danas u uporabi, a za film “Zavet” na planini Tari podigao je cijelo planinsko selo koje i danas posjećuju turisti.

U bošnjačkim političkim, vjerskim i intelektualnim krugovima više od gradnje “Kamengrada” prašinu je podignula sama ideja da se ekranizira roman “Na Drini ćuprija”, i to u režiji Emira Kusturice. Kad se tome pridoda da novac dijelom osigurava vlada Republike Srpske, cijeli se projekt doživljava kao novi propagandistički srbijanski trik.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

NE
neni
14:51 07.01.2010.

Nakon ove vijesti sigurno \"neću moći\" na miru spavati... Gdje su ti Golubići ...ha ha

IZ
izbrisan
14:44 07.01.2010.

Bas nas briga za Kusturicu.

OB
-obrisani-
14:58 07.01.2010.

najgora izdajica koja postoji. Pa ti samo planiraj - a inače šuti i ne davi previše o tome. broj prijatelja na ovoj strani drine ti je 0 Ma daj si zamisli kaj si taj majmun uopće umišlja?!?!?!?!