Bilo je komentara...

Laibachova poruka Ukrajincima: Nismo vas htjeli uvrijediti ili umanjiti važnost vaše pravedne borbe

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Zadar: Laibach nastupio u Arsenalu
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Split: Slovenski bend Laibach promovirao novi album u HNK
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Split: Slovenski bend Laibach promovirao novi album u HNK
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Zadar: Laibach nastupio u Arsenalu
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Zagreb: Koncert grupe Laibach i Simfonijskog orkestra RTV Slovenije u Lisinskom
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Zagreb: Koncert grupe Laibach u sklopu manifestacije Ljeto u MSU
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Split: Slovenski bend Laibach promovirao novi album u HNK
25.02.2023.
u 15:50
Ne dolazimo u Ukrajinu da budemo prva, druga ili treća grupa koja će nastupiti u vašem glavnom gradu tijekom rata, kako su neki mediji objavili, već kao jasan izraz podrške vašoj zemlji u ovom ratu. Ovdje moramo naglasiti da neke naše izjave, koje možda nisu bile u skladu s vašim razmišljanjem, nikada nisu imale za cilj vas na bilo koji način uvrijede ili umanjiti važnost vaše pravedne borbe, naglasili su
Pogledaj originalni članak

Čuveni slovenski bend Laibach ovaj tjedan je obavijestio svoje obožavatelje kako će 31. ožujka nastupiti u Kijevu u dvorani Bel Etage, a sav prihod od koncerta donirat će u humanitarne svrhe. - Dok se ostatak Europe priprema proslaviti svoju ideju slobode i solidarnosti 9. svibnja u Liverpoolu, Laibach će vratiti Euroviziju u Ukrajinu - tamo gdje pripada i gdje se trenutno odvija jedina prava i stvarna vizija Europe. - napisali su prije nekoliko dana članovi Laibacha na svom službenom profilu na Facebooku.

Prije tri dana su za The Guardian članovi Laibacha govoreći o ratu u Ukrajini naveli da je riječ o "ciničnom posredničkom ratu za geostrateške interese supersila i financijskog kapitala". Naglasili su i kako je u ratu koji se vodi između Rusije i Ukrajine najviše ugrožen ukrajinski narod i Ukrajina kao država, a njegove katastrofalne posljedice osjetit će sama Rusija, ali i Europa i druge regije. "Mir se može i mora postići samo i isključivo intenzivnom diplomacijom, ozbiljnim razgovorima za zelenim stolom, posebice između Amerike i Kine, koji su glavni igrači na šahovskoj ploči, te dva protagonista neposrednog sukoba, Ukrajine i Rusije." - pisalo je u njihovim izjavama za The Guardian. Grupa je jučer odlučila razjasniti neke pojedinosti i izjave koje su davali za medije te su se oglasili novom objavom na Facebooku koju su naslovili:  Laibachova poruka ukrajinskom narodu uoči koncerta u Kijevu. 

- Dragi Ukrajinci, ljudi neporaženog Kijeva i ljubitelji glazbe!
Ne dolazimo u Ukrajinu da budemo prva, druga ili treća grupa koja će nastupiti u vašem glavnom gradu tijekom rata, kako su neki mediji objavili, već kao jasan izraz podrške vašoj zemlji u ovom ratu. Ovdje moramo naglasiti da neke naše izjave, koje možda nisu bile u skladu s vašim razmišljanjem, nikada nisu imale za cilj vas na bilo koji način uvrijede ili umanjiti važnost vaše pravedne borbe. Od prvih dana ruske agresije na Ukrajinu zauzeli smo nedvosmislen stav i ponovili da u modernom društvu nema mjesta ratu. Geopolitička pitanja ne mogu se riješiti oružanim napadom i političkim huškanjem. Također smo odmah otkazali sve planirane nastupe u Rusiji i u svim intervjuima osudili agresiju Rusije u ovom ratu. - pišu iz Laibacha te dodaju:

- Da ne budemo u zabludi – volimo rusku književnost, glazbu i umjetnost. Volimo Dostojevskog, Bulgakova, Čajkovskog, Skrjabina, Majakovskog, Tatlina, Rodčenka i El Lissitzkog - da spomenemo samo neke - i uvijek ćemo ih voljeti.  Ali u ovom besmislenom ratu između Rusije i Ukrajine mi smo svim srcem na strani Ukrajine i njezinog naroda koji se – kao u staroj biblijskoj priči o Davidu i Golijatu – dostojanstveno bori protiv jačeg neprijatelja. Tugujemo s vama za nevinim žrtvama. Radujemo se s tobom tvojim pobjedama. Ovim koncertom u Kijevu, dakle, slijedimo zov srca, a ne zov razuma. Ukrajini od srca želimo mir i pobjedu u ovom ratu, a bit će nam velika čast nastupiti u ovim teškim vremenima u hrabroj i prkosnoj prijestolnici vaše veličanstvene zemlje.

Svima koji sumnjaju u naše stavove, još jednom jasno dajemo do znanja da je Rusija glavni agresor u ovom sukobu destruktivnih političkih i geostrateških interesa. Ruska vojska ilegalno je ušla na strani teritorij s oružjem i započela ovaj užasan rat. Ukrajina stoga ima puno pravo braniti se i mora se braniti svim sredstvima. Mi vas u tome bezuvjetno podržavamo, zato dolazimo u Kijev i ovom prilikom pozivamo svjetske sile da što prije sjednu za stol i okončaju ovaj nepodnošljivi pokolj i sve druge ratove i vojne sukobe oko svijet.
Sav prihod od prodaje ulaznica doniramo u dobrotvorne svrhe, bez ikakvih obaveza.
Slava Ukrajini!
Laibach

VIDEO Neočekivani preokret na kladionicama: Ukrajina objavila pjesmu pa pala na drugo mjesto

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MI
Mikis
18:16 25.02.2023.

nezaboravan koncert u sj. koreji gdje se vidjelo da umjetnicki izrazaj se lagano moze savinut i uvinut bez problema u smjeru pljuganja rezimske kite

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
04:23 26.02.2023.

Bulgakov je ukrainski liječnik iz Kijiva.