davor bruketa piše za večernji:

Mali vodič kroz festivale koji su postali platforme za velike dizajnerske ideje

Foto: ''
'katy-perry-coachella-2013-1-1366'
Foto: ''
'KATE BOSWORTH at 2013 Coachella Music and Arts Festival in Palm Springs'
Foto: 'MWB/BSB/EXP'
'Celebrities at the 2013 Coachella Valley Music and Arts Festival - Week 1 Day 1 Featuring: Alessandra Ambrosio Where: Indio, California, United States When: 12 Apr 2013 Credit: STS/WENN.com'
Foto: ''
'coachella-2013-day1-5'
Foto: ''
'coachella-2013-day1-1'
Foto: MARIA ALEJANDRA CARDONA/REUTERS
Coachella Valley Music and Arts Festival
Foto: MARIA ALEJANDRA CARDONA/REUTERS
Coachella Valley Music and Arts Festival
Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS
FILE PHOTO: Concertgoers watch a performance by Post Malone at the Coachella Valley Music and Arts Festival in Indio
Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS
FILE PHOTO: Concertgoers dance at the Do LaB stage at the Coachella Valley Music and Arts Festival in Indio
07.07.2024.
u 16:30
Možda najpoznatija instalacija postala je i jedna od glavnih vizualnih obilježja popularne Coachelle. Spectra je paviljon od sedam katova kroz koji posjetitelji mogu putovati kako bi doživjeli mjesto iz nove perspektive.
Pogledaj originalni članak

S dolskom ljetnih mjeseci pred nama je i sezona festivala koji, osim brojnih glazbenih zvijezda i posjetitelja, unatrag nekoliko godina okupljaju i umjetnike koji su zaduženi za vizualni identitet, ali i instalacije i paviljone koji su postali središta okupljanja, a savršeno prikazuju maštu i kreativnost brojnih suvremenih dizajnera. Od drva do čelika i upečatljivih boja, izdvojili smo nekoliko instalacija i paviljona.

Burning Man Festival nadilazi okvire glazbenog festivala te je kroz godine postao pravi kulturni fenomen koji je prepoznatljiv diljem svijeta, a svake godine okuplja preko 70.00 posjetitelja. Ovaj globalni pokret pretvara nevadsku pustinju u privremeni grad koji je pravi raj za sve kreativce.

Možda najpoznatiji glazbeni festival Coachella pravo je mjesto za sve kreativce, a ugostila je umjetnike čije su instalacija obišle svijet. Jedna od njih bila je i fotografkinja i umjetnica Maggie West koja je rekonstruirala biljke u natprosječnim veličinama. Svaka biljka tijekom noći je prikazivala vizualne efekte temeljene na svojim prirodnim značajkama, a ovaj pejsaž postao je kulisa za sjajne fotografije ispod pustinjskog neba. Arhitektonski ured Estudio Normal prenamijenio je devedeset pet hauba automobila kako bi dizajnirao skulpturalni epicentar za Buenos Aires Lollapalooza. Postavili su ih u stožasti oblik kako bi stvorili sjenu za zaštitu od sunca, ali i mjesto gdje će posjetitelji moći predahnuti u pauzama od nastupa.

Kinetička i refleksivna instalacija Vincenta Leroya imala je za cilj promijeniti percepciju posjetitelja o prostoru na Coachelli. Umjetnikove instalacije nalik oblacima sastojale su se od niza pokretnih ružičastih kugli koje su odražavale mnoštvo i njihovu okolinu, a osim što su bile vizualno atraktivne, služile su i kao mjesto za bijeg od sunca.

Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS
FILE PHOTO: Concertgoers watch a performance by Post Malone at the Coachella Valley Music and Arts Festival in Indio

Festivalski scenograf Simon Carroll dizajnirao je paviljon od drveta i micelija na festivalu u Glastonburyju. Spiralni okvir dug 26 metara držao je zid presvučen biomaterijalom uzgojenim iz gljiva. Ova je instalacija skrenula pozornost na alternativne biomaterijale koji bi se mogli koristiti za izradu složenih setova potrebnih za glazbene festivale.

Kada je riječ o scenografiji, nijedan festival nije ni blizu popularnom Tomorrowlandu koji svake godine grad Boom u Belgiji pretvoriti u veliku pozornicu na otvorenom. Posebno upečatljive bile su prošlogodišnje "Stube jedinstva" koje su bile napravljene od 60 metara duge umjetničke instalacije izrađene od više od pet milijuna mozaičkih komada, a sjajno je prikazao koncept zajedništva koji je temelj festivala koji svake godine okuplja posjetitelje iz preko 200 različitih zemalja.

Možda najpoznatija instalacija postala je i jedna od glavnih vizualnih obilježja popularne Coachelle. Spectra je paviljon od sedam katova kroz koji posjetitelji mogu putovati kako bi doživjeli mjesto iz nove perspektive. Privremena instalacija bila je jedno od šest umjetničkih djela naručenih za glazbeni i umjetnički festival Coachella 2018. Spectrin niz raznobojnih prozorskih ploča od perspeksa stvara spektar boja koji se spiralno penje do neba, zadivljujući goste intenzivnim bojama i nudeći živahne poglede na festival dok kruže prema gore unutar strukture. Glazbeni festivali mnogim su umjetnicima, dizajnerima i arhitektima pružili platformu za predstavljanje svojih radova velikom broju ljudi. Sama veličina ovih instalacija, prostor za umjetničko istraživanje i ogromna publika do koje dopiru mogu dati dizajnerima životnu priliku da pokažu svoje ideje, a mnoge su dizajnere upravo ovakve prilike vinule u sami vrh svjetske scene.

 

 

VIDEO: HRT-ova analitičarka razbjesnila muške hejtere: 'Žena komentira nogomet?! Ostavi se ćorava posla'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.