intervju

Metallica: Mick Jagger rukovao se s nama s izrazom gađenja na licu

Foto: 'Photoshop'
Metallica: Mick Jagger rukovao se s nama s izrazom gađenja na licu
15.05.2010.
u 18:52
Uoči velikog koncerta na Hipodromu basist Metallice Robert Trujillo govori o očekivanjima od Zagreba
Pogledaj originalni članak

Ogromna većina vaših starih poklonika tvrdi da je zadnji album “Death Magnetic” najbolje što je Metallica napravila u dugo vremena. Slažete li se?

 Apsolutno! Uspjeli smo oživjeti duh klasičnog trash-metala osamdesetih i publika je to prepoznala. Bend je godinama tražio načine da osuvremeni i nadogradi zvuk, a na posljetku je rješenje i inspiraciju našao u vlastitoj prošlosti. Također, pokazalo se da nove pjesme uživo jako dobro funkcioniraju s najranijim stvarima.

Pridružili ste se Metallici prije sedam godina. Je li vam prelazak u jedan od najvećih bendova na svijetu bio velika promjena?

U svakom smislu jest. Prvo, bio sam pozitivno iznenađen koliko kreativnog prostora mi je pruženo u grupi. Drugo, s Metallicom se neprestano nešto događa i nikad nema opuštanja. Tempo je ubitačan, ali i ja i ostali momci uživamo u svakom trenutku.

Sviranje vaše glazbe zahtjevna je tjelesna aktivnost, a nitko od vas nije više u cvijetu mladosti. Što činite da održite tjelesnu spremu na turneji?

Pripremamo se gotovo poput profesionalnih sportaša, ali svatko na svoj način i sa svojim ritualima – ja, recimo, vježbam s nogometnim kondicijskim trenerom. Kad smo na putu, ogromnu količinu energije potrošimo na koncertima, ali to nadopunjujemo vježbama istezanja i opuštanja, jogom... Osim toga, s nama putuje i kiropraktičar koji poznaje tehnike akupunkture i akupresure i koji nam jako puno pomaže. Ipak, volimo se koji put opustiti i zabaviti na tulumu poslije koncerta – onako, za stare dane... Ali samo ako sutradan imamo slobodnu večer!

Prije Metallice na našem hipodromu nastupali su još samo The Rolling Stones i – papa Ivan Pavao II.! Što vam to znači?

Znači da biste trebali organizirati festival na koji ćete dovesti Stonese, papu i Metallicu! Oborili biste sve rekorde posjećenosti... Šalim se, naravno – jasno da je ogromna čast biti u takvu društvu. Papu nisam još imao prilike vidjeti uživo, ali upoznao sam Micka Jaggera. Rukovao se s nama, ali s nekim izrazom gađenja na licu, kao da smrdimo, ha-ha!

Kakvi su vam planovi za Zagreb? Hoće li biti vremena za razgledavanje grada, možda degustaciju lokalnih specijaliteta ili nešto slično?

Nadam se jer smo iduće večeri slobodni. Ne uživamo u provođenju vremena po hotelima ili iza pozornice. Kad god smo u nekom novom gradu, volimo izaći i vidjeti kako se živi, a meni su osobno najdraži koncerti po istočnoj Europi. Čini mi se da je tamo naša najbolja i najvjernija publika...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

UK
Ugo Kajvez
21:17 15.05.2010.

Ponavljam jedan svoj post sa drugog članka ... . U duhu kulturnih zbivanja ovih dana u zagrebu, orginalni tekst Black Sabath-a koji nadamo se će svirati Metalica na zgb hipodromu u nedjelju ..... u čast našim i stranim bankarima EBRD koji ovih dana također sastanče u zagrebu ..... poruka ..... . Hole in the sky ..... . I\'m looking through a hole in the sky I\'m seeing nowhere through the eyes of a lie I\'m getting closer to the end of the line I\'m living easy where the sun doesn\'t shine I\'m living in a room without any view I\'m living free because the rent\'s never due The synonyms of all the things that I\'ve said Are just the riddles that are built in my head Hole in the sky, take me to heaven Window in time, through it I fly I\'m seeing the stars that disappear in the sun The shooting\'s easy if you\'ve got the right gun And even though I\'m sitting waiting for Mars I don\'t believe there\'s any future in cars Hole in the sky, take me to heaven Window in time, through it I fly I\'ve watched the dogs of war enjoying their feast I\'ve seen the western world go down in the east The food of love became the greed of our time But now we\'re living on the profits of crime

MO
Morkin
22:18 15.05.2010.

„Sviranje vaše glazbe zahtjevna je tjelesna aktivnost, a nitko od vas nije više u cvijetu mladosti. Što činite da održite tjelesnu spremu na turneji?\" - VL Nevjerojatno! Ovakvo pitanje se smatra NEOKRUNJENIM KRALJEM SVIH OTRCANIH PITANJA! Novinar ga je mogao pitati bilo što, bar je u ovom našem današnjem degeneriranom vremenu sve dopušteno; mogao ga je pitati i kakav mu je pekmez pravila pokojna baba - ali ne, novinar ga pita \"kako održavate formu na turneji\"! Na mnogim konferencijama za tisak, kad se ovakvo pitanje postavi bendovima ili glumcima (a u praksi ga postavljaju većinom nadobudne klinke na prvom zadatku), polovica prisutnih novinara se hvata za glavu, a polovica se cereka. Ima ih čak, mahom veterana, koji (u Cannesu) takvima dobacuju - ne baš pristojne stvari. Uz to, ovakvo pitanje je siguran indikator da novinar ne zna što bi pitao - jer se nije pripremio - pa se onda izvlači na ovakve prastare načine. Da se razumijemo, ne mora se biti ljubitelj onoga o čemu se piše, pa tako niti Metallice, („klasični trash - metal“; …tHrash čovječe, tHrash…) no publici kojoj je intervju sa članom benda namijenjen, trebalo bi dati više info o pjesmama - glazbi, tekstovima; samom nastupu, motivima i razlozima ovakvog albuma, budućim projektima itd. Ukoliko je razgovor bio vremenski ograničen, moglo se postaviti neko ovakvo pitanje, a ne upit na koji oduvijek slijedi blesavi odgovor tipa: \"na turneji jedem samo vegansku hranu po savjetu mog gurua i plešem metroseksualni step - aerobik\" i slično. Ni sam nikada nisam bio neki turbo veliki fan Metallice, no činjenica je da mi je \"Kill\'em All\" i njegov \"Motor breath\", uz naravno \"Anesthesiu\" bio jedan od najslušanijih albuma krajem osnovne i kroz cijelu srednju školu. Usput, Trujillo je bivši član „Suicidal Tendencies“ čiji je album „How Will I Laugh Tommorow …“ iz \'88 apsolutno remek – djelo Thrash – Core-a! (I DEFINITIVNO moj NAJSLUŠANIJI album u životu. I dan-danas ga (preko 20 godina!) svako toliko vrtim u autu na putovanjima ili kad se ujutru vozim na posao).

BA
barlovic
20:24 15.05.2010.

Moj drug Metallica!!! Yeah!!! :D :D :D