U ULOZI LEGENDE

Najvećeg američkog stand-up komičara glumit će Marlon Wayans

Najvećeg američkog stand-up komičara glumit će Marlon Wayans
07.10.2009.
u 16:52
Najmlađi član obitelji Wyans zamijenit će Eddyja Murphyja u "Je li to zbog nečeg što sam rekao?", filmskoj biografiji legendarnog Richarda Pryora.
Pogledaj originalni članak

Teško je objasniti koliko je Richard Pryor, (1940. - 2005.) komičar, glumac i scenarist bio bitan za američku medijsku scenu. Većina poznavatelja proglašava ga "najbitnijim komičarem u zadnjih pola stoljeća", a jedan od najpopularnijih stand-up komičara danas, Jerry Seinfeld, za Pryora kaže da je bio "Picasso naše profesije".

Biografski film o Pryoru odavno je planiran, ali je Eddy Murphy, koji je bio predviđen za tu ulogu, napustio projekt zbog kreativnih nesuglasica s Paramountom. No, Marlon Wayans snimio je 13-minutni videoisječak koji je prikazao na audiciji, i u kojem je "doslovno postao Pryor", kažu oni koji su ga vidjeli te su čelnici Paramounta odmah počeli pregovore s njim oko uloge u filmu koji se počinje snimati početkom 2010. godine.

Richard Pryor je legenda stand-upa, osvajač brojnih Grammyja svojim komičnim albumima provokativnih naslova poput "Ovaj crnjo je lud", a i njegove, nažalost rijetke, filmske uloge se pamte. Zbog poslovične nepouzdanosti, producenti nisu prihvatili da Pryor glumi lik u filmu "Vruća sedla" za koji je on Melu Brooksu napisao scenarij te je crni šerif bio Cleavon Little.

Pored komedije, Pryor je zapamćen i po burnom životu. Iz siromašnog djetinjstva počeo se izvlačiti nakon vojske, u kojoj je cijeli rok proveo u vojnom zatvoru, a početkom šezdesetih se na pozornicama njujorških klubova smjenjivao s drugim početnicima poput Boba Dylana ili Woodyja Allena. Sedam puta se ženio (s dvije supruge po dva puta), umalo poginuo zbog droge kad se zapalio pušeći kokain, a snimao je i nastupao sve dok ga skleroza nije prikovala za kolica. Od kamere se oprostio 2003. godine dokumentarnim filmom "Richard Pryor: još nisam mrtav", prepunim uobičajenih prostih riječi zbog kojih su ga bezbroj puta zabranjivali i ukidali.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.