loš pokušaj

Nastavak 'Jokera' trebao je biti zabavni mjuzikl, no ispao je očajni cušpajz

Foto: Promo
Joker 2
Foto: Promo
Joker 2
Foto: Promo
Joker 2
Foto: Promo
Joker 2
Foto: Promo
Joker 2
Foto: Promo
Joker 2
Foto: Promo
Joker 2
03.10.2024.
u 13:46
"Joker: Ludilo u dvoje" jednostavno je loš film. Šteta, jer imao je potencijala. No, Phillips se jednostavno pogubio u svojoj želji da napravi mjuzikl na tragu klasika 40-ih
Pogledaj originalni članak

Kada smo prije pet godina pisali o prvom "Jokeru" tada smo s pravom zaključili kako "pomračenje uma dugo nije bilo strašnije i uvjerljivije". Briljantni Joaquin Phoenix tada je zasluženo dobio svog prvog Oscara nakon četvrte nominacije, a mnogi su rekli kako je ta njegova uloga jedna od najboljih glavnih uloga prošlih godina.

Naravno da je i odličan rezultat na kino blagajnama bio dobar putokaz da ćemo gledati i drugi dio, no nakon premijere filma "Joker: Ludilo u dvoje", vjerujem da ni samom redatelju Toddu Phillipsu nije jasno što je htio postići njime. Je li to triler, komedija, mjuzikl, slapstick, trash ili jedan veliki čušpajz? Rekao bih čušpajz, i to bezukusni, onaj koji vam stvara žgaravicu i pitate se - je li mi ovo zaista trebalo?

Podsjetimo, u prvom filmu Arthur Fleck bio je običan mladić koji za život zarađuje komedijom, koja nema baš uspjeha.  Na početku vam ga bude žao, možete se poistovjetiti s njim kao običnim malim čovjekom koji nema sreće u životu. Kako se njegovo ludilo manifestira sve više i više, tako nas od njegova lika hvata jeza, pa i strah. Kada ga u podzemnoj željeznici pretuku trojica nasilnika, on kupuje pištolj za samoobranu. Nakon što ga voditelj talk-showa Murray Franklin (Robert De Niro) ismije u emisiji uživo, on ga ubije i prijeđe na "tamnu stranu". Na kraju nastane kaos u gradu a Flecka odvode u zatvor zbog ubojstva petero ljudi.

Da ćemo gledati nešto sasvim drukčije, pa i čudnije, vidljivo je na početku "Ludila u dvoje", jer film počinje kao lažni crtić Warner Brosa iz 40-ih godina prošlog stoljeća, uz glazbu cronerskog klasika   “Me and My Shadow”. Shvaćam što je Phillips htio postići, jer cijeli film balansira između teze je li Arthur odnosno Joker sociopat koji zna što radi, ili je podvojena ličnost?

Arthur Fleck je na početku filma jadna karikatura psihopatskog Jokera iz prvog dijela. Nalazimo ga u zatvorskoj bolnici gdje ga kljukaju tabletama. Smršavio je, ispijenog lica samo tumara po zatvoru, praćen sadističkim podbadanjima čuvara predvođenih Jackiejem (Brendan Gleeson), koji ga konstantno pita - "Imaš li šalu za nas?". No, Arthur više nema ni osmijeha ni šala, ali je poznat i popularan u cijelom svijetu. Svi znaju tko je on, većina se očigledno sprda s njim, no ne i Lee Quinzel (Lady Gaga) koja je njegov obožavatelj broj 1.

GALERIJA: Znate li kako doista izgleda majka Marka Grubnića bez trunke Photoshopa?

Foto: Instagram screenshot
Foto: Luka Klun/PIXSELL
Zagreb: "Ma?i?" Marko Grubni? predstavio knjigu "Otkrit ?u vam tajnu"
Foto: Luka Klun/PIXSELL
Zagreb: "Ma?i?" Marko Grubni? predstavio knjigu "Otkrit ?u vam tajnu"
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram

Lee je Phillipsova verzija Jokerove pomoćnice Harley Quinn, koju je glumila Margot Robbie u "Odredu otpisanih". U ovoj verziji, Lee je obožavateljica koji potiče Flecka da prestane biti tihi zatvorenik pod sedativima i da ponovno počne biti njegov alter ego.

O Arthuru je izašao TV film kojeg je ona gledala puno puta, a kada ga konačno vidi u zatvoru, i Arthuru se vrati osmijeh na lice, a tada kreće mjuzikl i upitnici iznad glava. Naravno, nije Phillips bezveze angažirao Lady Gagu, jednu od najvećih pop zvijezda današnjice, koja je u filmu "Zvijezda je rođena" pokazala i da zna glumiti. Gaga je očigledno trebala privući još mlađe publike, a Phillips se valjda nadao kako će mjuzikl točke biti zanimljive. No, dok glazbene točke u primjerice filmu "Deadpool i Wolverine" su zabavne i dio cjeline, ovdje imate osjećaj kao da je netko sjekirom isparao film i prebacio vas negdje drugdje. Premda, moramo priznati da izbor pjesama nije loš.

Arthur je u prvom dijelu očajni čovjek u potrazi za ljubavi, a to je konačno i dobije u liku Lee. Kad Phoenix propjeva (a znamo da itekako dobro pjeva zahvaljujući filmu "Hod po rubu"), to je balada Stevieja Wondera “For Once in My Life". Shvaćamo da su te glazbene točke samo u njegovoj glavi i da je tanka linija između fantazije i stvarnosti. No, više puta smo se uhvatili u momentima da sami sebe pitamo - "Ali zašto, crni Todde?"

Zanimljivo je da Arthur pjeva većinom tugaljive balade, koje bi nam valjda trebale dočarati koliko je jadan u potrazi za ljubavi, a Lee moćne power pop pjesme. Kada krenu s duetima, to su prvoloptaški poput "To Love Somebody" Bee Geesa, no ta je sekvenca najzanimljivija jer podsjeća na točke kakve su imali Sonny i Cher u njihovom čuvenom showu. Najveći problem je da nema kemije među njima, niti vam se gledaju te njihove međuigre.

A onda krene suđenje i ponavljaju se detalji i glumci (Zazie Beetz) iz prvog filma. Već viđeno. Umjesto da se lik Lee Quinzel više razmaše i da Gaga u filmu i glumi, a ne samo pjeva, ona pola filma sjedi u klupici u sudnici. Još je jedna stvar zanimljiva, a možda je nekima prošla ispod radara. Gaga i Phoenix većinom pjevaju klasike iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća poput "Gonna Build A Mountain", "That’s Entertainment", "I’ve Got the World on a String", "If My Friends Could See Me Now", "For Once In My Life" i "(They Long To Be) Close To You", a onda na odjavnoj špici Phoenix pjeva "True Love Will Find You in the End" Daniela Johnstona. Riječ je o glazbeniku koji se cijeli život mučio s bipolarnim poremećajem, a svu svoju glazbu snimao je doma, na kazetama. Kultni status stekao je kada je Nirvanin Kurt Cobain viđen kako nosi majicu s natpisom "Jeremiah the Innocent", s Johnstonovog  "Hi, How Are You". Prvo, s obzirom da je film smješten u 1981. godinu, anakrono je da Phoenix pjeva pjesmu iz 1984., a drugo, film pokušava odgovoriti na pitanje koliko su duševni poremećaji krivi za nasilne namjere pojedinaca, a na kraju nam servira pjesmu čovjeka koji se cijeli život borio s duševnim poremećajima.

VEZANI ČLANCI: 

"Joker: Ludilo u dvoje" jednostavno je loš film. Šteta, jer imao je potencijala. No, Phillips se jednostavno pogubio u svojoj želji da napravi mjuzikl na tragu klasika 40-ih. Ali, to je život, ili kako je to najbolje sažeo Frank Sinatra u pjesmi koja se čuje u oba dijela: "That's life, that's what all the people say. You're riding high in April, shot down in May".

Ako vam se već gleda odlični moderni mjuzikl, onda pogledajte "Moulin Rouge", "Chicago", "La La Land" ili maestralni Von Trierov "Dancer In The Dark". Ovo preskočite.

VIDEO: Reperu P. Diddyju prijeti teška kazna zbog seksualnog zlostavljanja i trgovine ljudima

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.