Slavlje

Omiljena njemačka kriminalistička serija Cobra 11 slavi 15. obljetnicu

Foto: rtl
Omiljena njemačka kriminalistička serija Cobra 11 slavi 15. obljetnicu
18.08.2011.
u 16:44
Prava na emitiranje ovog serijala otkupili su Amerikanci, Kanađani, Meksikanci, pa čak i Južnoafrikanci i Kinezi. Sveukupno, serija se emitira u više od 140 zemalja diljem svijeta
Pogledaj originalni članak

Njemačka akcijska serija "Cobra 11 – Policajci s autoputa“ ovih dana i službeno slavi 15. godišnjicu svog postojanja i emitiranja. Nakon što su policajce, koji svojim uzbudljivim pričama i mnogim vratolomijama ostavljaju bez daha, zavoljeli Europljani, red je došao i na ostale kontinente. Naime, prava na emitiranje ovog serijala otkupili su Amerikanci, Kanađani, Meksikanci, pa čak i Južnoafrikanci i Kinezi. Sveukupno, serija se emitira u više od 140 zemalja diljem svijeta.

Evo i nekoliko zanimljivosti o seriji:

 • "Cobra 11" producira se na 16-milimetarskom filmu u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija zajedno s timom producenta Hermanna Joha, specijalista za prizore s kaskaderima koji se pomno pripremaju za sve akcijske scene jer one moraju biti snimljene iz prvog pokušaja. Sve akrobacije i automobilske nesreće snimaju se na najvećem filmskom setu u Europi, na kojem je sagrađena lažna, ali vrlo sigurna autocesta dugačka čak 2,3 km.

 • Na setu je zaposleno stotinjak ljudi, a čak 16 kamera snima kadrove iz svih mogućih perspektiva. Osjetljive kamere štite se korištenjem crashboxa, otpornih na udarce i vatru, a gledatelji stječu dojam da se nalaze u neposrednoj blizini spektakularnih akcijskih vratolomija.

• Potrebna su čak 2-3 tjedna kako bi se snimio materijal za samo jednu, 45-minutnu epizodu, odnosno cijeli jedan dan snimanja za samo 3-5 minuta akcije na ekranu. Matematički gledano, u 15 godina potrošeno je 4500 km filmske vrpce… 

• Svaka epizoda "Cobre 11“ producente stoji oko milijun eura – od toga 450-550 tisuća otpadne na akcijske akrobacije, kaskadere i minimalnu računalnu  simulaciju. U nastanku svake epizode sudjeluje zanimljiva znanstvena ekipa koju čine fizičar, matematičar i dvojica inženjera.

• Od početka emitiranja, tijekom 200 epizoda, uništeno je više od 3750 automobila i uhićeno više od 900 "kriminalaca". Najvredniji "gost na kotačima" bio je automobil Fulda Exelero, sportska inačica Maybacha 57, čija je vrijednost devet milijuna eura. No i drugi luksuzni automobili, kao što su Lamborghini Gallardo, Maserati GT, Porsche Carrera ili Audi R8  redovito se koriste u "Cobri 11". Bez obzira na to jesu li to quadovi, motori, jet-ski ili čamci,  kamioni ili helikopteri,  nalaze li se oni na vodi, zemlji ili u zraku – ne postoje mjesta na kojima "Cobra 11" ne slijedi švercere automobila, ubojice ili ucjenjivače.

• Najdulji let automobilom (200 m u zrak) bio je snimljen za potrebe epizode "Djeca sunca“, a najveća eksplozija, u kojoj je sudjelovalo 14 automobila i na koju je potrošeno 250 litara benzina i 25 kg pirotehnike, napravljena je za potrebe snimanja pilota prve sezone.

• Akrobacija u kojoj Chris Ritter naglavce visi iz helikoptera kako bi Semira spasio iz čamca (ni jedan glumac pritom nije zamijenjen kaskaderom) 2007. godine u Hollywoodu dobila je nagradu „Taurus World Stunt Award", a tvrtka Action Concept 2009. za akcijsku scenu iz pilot-filma za 13. sezonu  primila je međunarodnog Stunt-Oscara. Semir Gerkan u toj sceni s autoceste spektakularno je oborio helikopter.

• U ožujku 1996. godine prvu pilot-epizodu odgledalo je impresivnih 10 milijuna gledatelja u Njemačkoj, a priskrbili su si još više obožavatelja najavom da će u jednoj epizodi gostovati i David Hasselhoff.

• U listopadu 2004. godine u njemačkim trgovinama izašao je prvi DVD s dva dotad nikad prikazana pilot-filma i dokumentarcem koji obožavateljima prikazuje kako se stvara serija i što se događa iza kulisa na setu. Do danas su izašle još dvije kompilacije DVD-a s novim epizodama i isječcima sa snimanja te videoigrice za Play Station i PC.

• Nakon što se uvjerio da glavne likove iz "Cobre 11“ policajce Semira i Bena gledatelji jednostavno obožavaju, automobilski gigant Kia ovog je ljeta odlučio ''unajmiti'' dvojac kao promotore i nositelje reklamne kampanje za svoj novi SUV model Sportage.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VU
vucko
18:50 18.08.2011.

Danas je cetvrtak 18.08.2011. a to znaci u 20:15 je Cobra dan ! To je vecer kada rijetko nekome zvoni telefon !