zabava kroz interakciju

Tko je ubio Lauru K? Digitalni krimić u kojem gledatelji traže krivca

Foto: bbc
Tko je ubio Lauru K? Digitalni krimić u kojem gledatelji traže krivca
10.04.2015.
u 21:00
Mnogi će s lakoćom, pogotovo nakon incidenta s Jeremyjem Clarksonom, ustvrditi da je BBC konzervativna i zastarjela televizija, no nemojte misliti da britanski TV div ne zna iznenaditi.
Pogledaj originalni članak

Mnogi će s lakoćom, pogotovo nakon incidenta s Jeremyjem Clarksonom, ustvrditi da je BBC konzervativna i zastarjela televizija, no nemojte misliti da britanski TV div ne zna iznenaditi. Digitalni misteriji nisu sasvim novi, no BBC-jeva onlinu dramu "Posljednji sati Laure K." moglo bi se nazvati novim žanrom.

Uključite se u istragu

Ekipa BBC-jeva Writersrooma, svojevrsne scenarističke škole, uložila je, naime, tri godine kako bi stvorila fiktivni digitalni svijet Londonke Laure Kitchens vodeći se izjavom najpoznatijeg bjegunca današnjice Edwarda Snowdena: Ne želim živjeti u svijetu u kojem je zabilježeno sve što kažem, sve što učinim, svi s kojima razgovaram, svaki izraz kreativnosti, ljubavi ili prijateljstva... A upravo je takav svijet Laure K. (23) s naizgled sasvim normalnim životom - ima posao, dečka, prijateljice, izlazi, ali nije posve zadovoljna, a onda njezina egzistencija završava tragično - ubojstvom. I tu počinje priča. London je u ovoj fikciji grad premrežen kamerama korporacije SaturnEye koja, po narudžbi britanske vlade, provodi nadzor s ciljem poboljšanja sigurnosti. Na blogu alternativnih vijesti SP-117, osmišljenom u sklopu ovog krimi-digitalnog misterija, anonimni je korisnik ostavio snimke kamera koje vjerno i nepogrešivo rekonstruiraju posljednja 24 sata života nesretne Laure K. Ta 24 sata stvarnog vremena snimljena su tijekom 16 dana na više londonskih lokacija. Očiti je uzor američki Serial gdje se također istražuje zločin (ali stvarni) ili možda Websleuths gdje građani sudjeluju u rješavanju nekog od također stvarnih zločina. I kod ovog, srećom zamišljenog, ubojstva organizirana je istraga u kojoj može sudjelovati svatko s pristupom internetu i poznavanjem engleskog te u tome surađivati s drugima. Za pronalaženje ubojice, jasno, nije dovoljno samo promatrati što je sve Laura radila posljednji dan života. Uključeni su u to i telefonski pozivi, poruke, statusi na društvenim mrežama, snimci s njezina iPhonea... K tome, rekonstrukcija tri godine fiktivnog života Laure K. rezultirala je profilima na Facebooku, Twitteru, Instagramu... odnosno svim društvenim mrežama, pri čemu ćete tijekom interaktivne istrage te podatke povezivati s kadrovima SaturnEyeva Big Brothera i nekoga od 40 Laurinih prijatelja i pratitelja s društvenih mreža koje susreće tog posljednjeg, sasvim običnog dana, koji je započeo odlaskom iz stana na posao.

Iskustvo koje budi jezu

Riječ je doista više o iskustvu negoli o kakvoj klasičnoj mozgalici, nečemu na što možete lako potrošiti sate i sate, iako autorica i tumač Laurina lika, Rachel DeLahay, tvrdi kako se do rješenja može doći već za 24 sata. Za razliku od televizijskih serija, ovdje se ništa ne skriva već je sve pred vama a vi ono važno trebate povezati u cjelinu koja će dati rješenje. Primjerice, Lauru ćemo vidjeti kako prekida s dečkom, što je očito motiv, pa ćemo onda na njezinu profilu na Facebooku pronaći njegov profil i provjeriti poruke. Otkrit ćemo i da je Laura dugovala novac lokalnom dileru opsjednutom gangsterskim filmovima i serijama pa puni Twitter citatima iz "Kuma" i "Sopranosa". Zatim, ispostavlja se da zgodna Laura ima i tajnog obožavatelja koji je prati po Londonu, pa onda da je i sama imala neke veze sa SaturnEyem... Ne želimo vam dalje kvariti zabavu i mogućnost da otkrijete ubojicu čije se ime s objašnjenjem može poslati BBC-ju. Za kreiranje svih likova kroz njihove profile na društvenim mrežama BBC-jevoj su ekipi trebala četiri mjeseca. Krajnji je rezultat iskustvo u koje postupno uranjate povezujući se s gomilom drugih fanova koji svoja otkrića i zaključke dijele opet preko društvenih mreža. Što dublje ulazite u priču i potrošite više vremena na voajerski prikaz posljednjeg dana Laure K., osjećaji, pogotovo jeza, sve vas više preuzimaju. Neki će reći kako je upravo to budućnost televizije. Prehrabro po našem mišljenju, ali treba očekivati sve više ovakvih interaktivnih sadržaja. Jer, premda je Laura K. izmišljeni lik, uvjerljiva je i suvremena. Potpuno živi na društvenim mrežama, a scenarij koji BBC nudi, u kojem je sve pod nadzorom i više ne može biti tajni niti privatnosti te se u sve može imati uvid pa i koristiti za istragu pravog zločina, dogodio se već jučer.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.